Ρολό κιμά με δύο γεμίσεις και σάλτσα μανιταριών

Ρολό κιμά με δύο γεμίσεις και σάλτσα μανιταριών


Ρολό κιμά γεμιστό με δύο γεμίσεις και σάλτσα μανιταριών

Παρασκευή σήμερα... μιαν ανάσα από το Σαββατοκύριακο και την ήρεμη οικογενειακή αλλά και φιλική μάζωξη που είναι μια όαση ευχαρίστησης μετά από μια ολόκληρη εβδομάδα "τρεξίματος". Σ' αυτή την ανάρτηση, θα σας "φιλέψω" ένα πιάτο που απαιτεί λίγο περισσότερο από τον χρόνο μας αλλά αξίζει τον κόπο! Είναι ένα πιάτο που δεν έχει κάποιο περίεργο και εξωτικό υλικό, είναι ταπεινό κι όμως θεϊκά νόστιμο! Κάνει ουρανίσκους να χορεύουν ταραντέλα και γευστικούς κάλυκες να ξυπνούν χαρούμενα κι είναι ιδανικό τόσο για οικογενειακά και φιλικά τραπεζώματα όσο και για λίγο πιο γιορτινά.


Ρολό κιμά γεμιστό με δύο γεμίσεις και σάλτσα μανιταριών

Ένα, κατά τα άλλα, συνηθισμένο ρολό με κιμά μετατρέπεται σε μια γευστική εμπειρία. Πώς; Με μια ιδέα που είχα πριν λίγο καιρό γιατί ήθελα ένα κυριακάτικο γεύμα που, ναι μεν να είναι ιδιαίτερο αλλά ταυτόχρονα όχι πολύ διαφορετικό από την γαστρονομική μας καθημερινότητα μια και οι περιορισμοί "πάνε κι έρχονται" από τον αντρικό,κυρίως, πληθυσμό του τριωρόφου.


Ρολό κιμά γεμιστό με δύο γεμίσεις και σάλτσα μανιταριών


Εκεί είναι που χρειάζεται η φαντασία να εργαστεί ...υπερωρίες. Έχεις δεδομένη την πρώτη ύλη (τον κιμά στην περίπτωσή μας) και προσπαθείς να κάνεις ευρηματικούς συνδυασμούς που να μην διώξουν τους αγαπημένους "ιδιότροπους" από το ...κυριακάτικο τραπέζι.


Ρολό κιμά γεμιστό με δύο γεμίσεις και σάλτσα μανιταριών

Τότε ήταν που μου ήρθε η ιδέα!! Ρολό κιμά με γέμιση ...σπανακόπιτας! Γιατί όχι;

Κι ένα δεύτερο ρολό κιμά για όσους δεν θέλουν το σπανάκι με γέμιση τυρί κρέμα και λιαστές ντομάτες. Κι όλο μαζί με μια ιδιαίτερη σάλτσα μανιταριών ...έτσι για να μην είναι πολύ στεγνό το ρολό κι ο παππούς μας το απορρίψει. Και σαν συνοδευτικό; Τί καλύτερο από μερικές φέτες πατάτας και γλυκοπατάτας.

Ρολό κιμά γεμιστό με δύο γεμίσεις και σάλτσα μανιταριών

Με τα δεδομένα αυτά προχώρησα και δεν ...έπεσα έξω. Το πιάτο αυτό αποδείχθηκε θεϊκά νόστιμο, απλό και ιδιαίτερο ταυτόχρονα.

Ρολό κιμά γεμιστό με δύο γεμίσεις και σάλτσα μανιταριών

Ρολό κιμά γεμιστό με δύο γεμίσεις
Μανιτάρια σκορδάτα
Print Friendly and PDF
Περιγραφή: Ένα φαγητό χρονοβόρο αλλά όχι δύσκολο που είναι ιδανικό για ένα οικογενειακό αλλά και πιο επίσημο τραπέζι. 
Μερίδες:10-12
ΥΛΙΚΑ

Για το ρολό
  • 1 κιλό κιμά
  • 4 φέτες ψωμί βρεγμένο σε νερό και καλά στυμμένο
  • 2 κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. γιαούρτι
  • 1 κ.σ. ξίδι λευκό
  • 4-5 κ.σ. κρασί λευκό
  • 1/2 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη
  • 1/2 κ.γλ. κίμινο
  • 1 κ.γλ. ρίγανη
  • 1/2 κ.γλ. πάπρικα
  • Αλάτι - Πιπέρι 

Για τη γέμιση με το σπανάκι

  • 400 γρ. σπανάκι ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένο
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2-3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι & Πιπέρι

Για τη γέμιση με το τυρί και τις λιαστές ντομάτες

  • 300 γρ. τυρί κρέμα με σκόρδο και χορταρικά
  • 10 φέτες λιαστής ντομάτας (κατά προτίμηση σε ελαιόλαδο) ψιλοκομμένες

Για συνοδευτικό

  • 3-4 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • 2-3 γλυκοπατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • Λίγο σκόρδο σε σκόνη
  • Χυμό από 1/2 λεμόνι
  • 1 κ.γλ. μουστάρδα 
  • Αλάτι - Πιπέρι - Ρίγανη - Πάπρικα

Για την σάλτσα
  • 500 ml κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά (μαγειρικής)
  • 400 γρ. μανιτάρια λευκά, σε φέτες 
  • 100 γρ. τυρί πεκορίνο τριμμένο
  • 1 κ.γλ. μουστάρδα
  • Πιπέρι
    ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

    Την προηγούμενη μέρα ετοιμάζουμε τη γέμιση με το σπανάκι
    1. Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό με 1 ποτήρι νερό σε ένα βαθύ τηγάνι και τα αφήνουμε να ζεματιστούν για 3-4 λεπτά.
    2. Ρίχνουμε το νερό, προσθέτουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
    3. Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
    4. Μόλις κρυώσουν προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα, πιπέρι και ελάχιστο αλάτι  και ανακατεύουμε. Βάζουμε στο ψυγείο για να χρησιμοποιήσουμε την επόμενη μέρα.


    Για το ρολό

    1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
    2. Χωρίζουμε το μείγμα σε δύο μέρη για να σχηματίσουμε τα δύο ρολά.
    3. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για να σφίξει λίγο το μείγμα, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση με το τυρί.

    Για τη γέμιση με το τυρί και τις λιαστές ντομάτες
    1. Ανακατεύουμε το τυρί με τις λιαστές ντομάτες και προσθέτουμε λίγο πιπέρι.

    Ετοιμάζουμε το φαγητό
    1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
    2. Απλώνουμε τα δύο ρολά με τον κιμά και τα γεμίζουμε με τις δύο γεμίσεις, φροντίζοντας να αφήσουμε γύρω γύρω ένα περιθώριο για να τα τυλίξουμε άνετα.
    3. Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα μεγάλο ταψί και ρίχνουμε ελαιόλαδο.
    4.  Τοποθετούμε επάνω τα δύο ρολά και ενδιάμεσα τις πατάτες και τις γλυκοπατάτες.
    5. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και βάζουμε στον φούρνο.
    6. Ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να δούμε ότι τα ρολά και οι πατάτες ψήθηκαν.
    7. Βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο για να κρυώσει λίγο και να μπορέσουμε να το κόψουμε.

    Για την σάλτσα και το σερβίρισμα
    1. Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι τα μανιτάρια με λίγο ελαιόλαδο, ελάχιστο αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 4-5 λεπτά.
    2. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και 3-4 κ.σ. από το ζουμί που έχει μείνει στο ταψί.
    3. Μόλις η σάλτσα αρχίσει να βράζει προσθέτουμε το πεκορίνο σταδιακά και ανακατεύοντας.
    4. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να πήξει ελαφρώς.
    5. Κόβουμε το ρολό σε φέτες και το σερβίρουμε με τις πατάτες αφού το περιχύσουμε με λίγη από την σάλτσα που φτιάξαμε.

    Ρολό κιμά γεμιστό με δύο γεμίσεις και σάλτσα μανιταριών
    Tante Kiki
    Read more »
    Tante Kiki
    3 ΣΧΟΛΙΑ
    Φθινοπωρινό crumble με αχλάδια, μήλα και μούσλι

    Φθινοπωρινό crumble με αχλάδια, μήλα και μούσλι


    Φθινοπωρινό crumble με αχλάδια, μήλα και μούσλι

    Sweet november! Κι εγώ έχω να εμφανιστώ κάτι μήνες! Ο χρόνος τρέχει, περισσότερο ή λιγότερο ευχάριστα, το φθινόπωρο πλησιάζει στο τέλος του κι ο καιρός μόλις που αρχίζει να μας δίνει μια πρώτη γεύση χειμώνα. Είναι δύο  εβδομάδες τώρα που η κυδωνιά απέναντι έγινε κατακίτρινη και ρίχνει τα φύλλα της σε κάθε πέρασμα του ανέμου ενώ η αμπέλοψη κατακοκκίνησε θαρρείς από ...ντροπή. Όλη αυτή η γλυκιά μελαγχολία του Νοέμβρη καθώς και τα φρούτα που καλωσορίσαμε μετά την κραιπάλη με καρπούζι και πεπόνι είναι μια ευχάριστη αλλαγή. Πάντα μου αρέσει αυτή η αλλαγή... θαρρείς και με λυτρώνει από το καλοκαίρι... που, κατά τα άλλα, το λατρεύω.

    Φθινοπωρινό crumble με αχλάδια, μήλα και μούσλι

    Το σημερινό γλυκό είναι εύκολο ή μάλλον πανεύκολο και πολύ φθινοπωρινό. Μπορείς να το πεις τάρτα αλλά δεν είναι ακριβώς. Μπορείς να το πεις ψητά φρούτα αλλά δεν είναι ακριβώς. Είναι ένας πανεύκολος συνδυασμός και των δύο, ελαφρώς παραλλαγμένος από την αρχική συνταγή του αγαπημένου Άκη Πετρετζίκη. 

    Φθινοπωρινό crumble με αχλάδια, μήλα και μούσλι

    Φθινοπωρινό crumble με αχλάδια, μήλα και μούσλι

    To crumble αμυγδάλου με την κανέλα απογειώνεται και γίνεται ακόμα πιο νόστιμο με το μούσλι ενώ τα καραμελωμένα αχλάδια και μήλα, οι σταφίδες και τα κράνμπερις έρχονται να δέσουν μαζί του με ένα αποτέλεσμα που η κάθε μπουκιά του γίνεται εθισμός.

    Φθινοπωρινό crumble με αχλάδια, μήλα και μούσλι

    Δεν χρειάζονται πάνω από 10-15 λεπτά για να το ετοιμάσουμε και να το βάλουμε στον φούρνο. Ένα γλυκό ιδανικό για κάθε οικογενειακό τραπέζι είτε πασπαλισμένο με απλή, ταπεινή άχνη και κανέλα είτε συνοδευμένο με σαντιγύ ή παγωτό για να μετατραπεί σε ...χλιδάτη γαστρονομική απόλαυση.

    Φθινοπωρινό crumble με αχλάδια, μήλα και μούσλι

    Crumble με αχλάδια και μήλα
    Φθινοπωρινό crumble με αχλάδια, μήλα και μούσλι

    Print Friendly and PDF
    Περιγραφή: Πανεύκολο γλυκό φούρνου με μήλα, αχλάδια, σταφίδες και κράμπερις.
    Μερίδες:10-12
    ΥΛΙΚΑ
    Για το crumble
      • 150 γρ. βούτυρο σε μικρά κομματάκια
      • 150 γρ. ζάχαρη καστανή
      • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
      • 150 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα
      • 1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
      • 1/2 κ.γλ. κανέλα
      • 3-4 κ.σ. μούσλι με ξηρούς καρπούς (προαιρετικά)


      Για τη γέμιση  

      • 3 μήλα κίτρινα (μπανανόμηλα)
      • 2 μήλα κόκκινα
      • 3-4 αχλάδια 
      • 60 γρ. σταφίδες ξανθές και μαύρες
      • 60 γρ. κράνμπερις (αποξηραμένα)
      • Χυμό από 1 πορτοκάλι
      • 150 γρ. ζάχαρη καστανή
      • 1 κ.γλ. κανέλα 
      • 1/3 κ.γλ. γαρίφαλο
      • 15 γρ. βούτυρο λιωμένο για το ταψί

        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
        2. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα αχλάδια και τα κόβουμε σε κυβάκια.
        3. Τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ, μαζί με τις σταφίδες, τα κράμπερις, τον χυμό πορτοκαλιού, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα και τα ανακατεύουμε.
        4. Βουτυρώνουμε ένα ταψί πυράντοχο 40x30 εκ. και βάζουμε μέσα τα υλικά της γέμισης.
        5. Σε άλλο μπολ, βάζουμε τα υλικά για το crumble (τη ζάχαρη, το αλεύρι, τα αμύγδαλα, την κανέλα) και τα ανακατεύουμε.
        6. Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και με τα ακροδάχτυλά μας "ζυμώνουμε" το μείγμα μέχρι να γίνει σαν μεγάλα ψίχουλα.
        7. Προσθέτουμε και το μούσλι και ανακατεύουμε.
        8. Ρίχνουμε το μείγμα αυτό επάνω στα φρούτα  και βάζουμε στον φούρνο.
        9. Ψήνουμε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι τα φρούτα μαλάκωσαν και το crumble απέκτησε ένα ωραίο καστανόξανθο χρώμα και τραγανή υφή.
        10. Μόλις ψηθεί το γλυκό, το βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει λίγο και, αν θέλουμε, το σερβίρουμε πασπαλισμένο με λίγη άχνη και κανέλα, παγωτό ή σαντιγύ για έξτρα απόλαυση.
        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        Εάν χρησιμοποιήσουμε αλεύρι χωρίς γλουτένη και αφαιρέσουμε το μούσλι τότε το γλυκό γίνεται κατάλληλο για όσους αποφεύγουν την γλουτένη.

        Πηγή:  ΕΔΩ
        Read more »
        Tante Kiki
        5 ΣΧΟΛΙΑ
        Φανουρόπιτα 2019, με σοκολάτα και φρουκτόζη

        Φανουρόπιτα 2019, με σοκολάτα και φρουκτόζη


        Φανουρόπιτα 2019, με σοκολάτα και φρουκτόζη

        Καλησπέρα! Και πάλι εδώ μετά από αρκετό καιρό με την ευκαιρία της γιορτής του Αγ. Φανουρίου στις 27 Αυγούστου. Αυτό το καλοκαίρι, έκανα διακοπές δηλαδή ξεκουράστηκα δηλαδή διάβασα, κολύμπησα, τεμπέλιασα, έκλεισα τα ...καπάκια. Μαγείρεψα ελάχιστα, ταξίδεψα αρκετά αλλά κυρίως... χαλάρωσα όπως είχα χρόνια να κάνω και το είχα άμεση ανάγκη. Το αποτέλεσμα ήταν να εξαφανιστώ.


        Φανουρόπιτα 2019, με σοκολάτα και φρουκτόζη

        Τώρα όμως έφτασαν οι διακοπές στο τέλος τους, το καλοκαιράκι βαδίζει τρέχοντας προς τις τελευταίες του μέρες και το φθινόπωρο έρχεται γεμάτο υποσχέσεις κι όρεξη για δουλειά, για μαγειρικές εξερευνήσεις (και αναρτήσεις φυσικά), για ζωγραφική αλλά και διάβασμα. Φυσικά σε επόμενες αναρτήσεις θα σας μιλήσω για τις καλοκαιρινές μας αποδράσεις. Πέρα όμως απ' όλα αυτά, το τέλος του Αυγούστου δείχνει και τη γιορτή του Αγίου που τιμώ κάθε χρόνο φτιάχνοντας την "πίτα" του, δηλαδή το αφράτο, νηστίσιμο κέικ που θέλει η παράδοσή μας. Μια παράδοση που η οικογένειά μας πάντα κρατούσε.


        Φανουρόπιτα 2019, με σοκολάτα και φρουκτόζη

        Αυτή τη χρονιά, η δική μου φανουρόπιτα έχει τη βάση της σ' ένα γαλλικό κέικ, νηστίσιμο, απλό, νόστιμο που, όμως είναι λίγο διαφορετικό από το κλασσικό αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι έχει λιγότερες θερμίδες, έχει σοκολάτα αντί για σταφίδες, καρύδια, ελάχιστο ελαιόλαδο και φρουκτόζη (που μπορεί να αντικατασταθεί και με ζάχαρη καρύδας ή απλή, λευκή, κρυσταλλική ζάχαρη). Μια μοντέρνα φανουρόπιτα αλλά και ταυτόχρονα παραδοσιακή μια και έχει πάντα 9 υλικά (μπορεί να έχει και 7 ή 11)  όπως την έφτιαχνε και η γιαγιά μου που τη θυμάμαι ακόμα να λέει ότι οι παραδόσεις είναι αυτές που κρατούν το κάθε έθνος "όρθιο" στις δύσκολες αλλά και στις καλές στιγμές. Αχ, αυτή η σοφία των γιαγιάδων... δεν έχει τέλος!


        Φανουρόπιτα 2019, με σοκολάτα και φρουκτόζη

        Μια λίγο διαφορετική, ωστόσο, πρόταση για την παραδοσιακή φανουρόπιτα γιατί, για σκέψου, η ζωή προχωρά, τα πάντα εξελίσσονται αλλά οι παραδόσεις θέλουμε να μένουν ακόμα κι αν είναι λίγο διαφορετικές, με μικρές, σύγχρονες πινελιές που τις κάνουν να φαίνονται πιο λαχταριστές τις νέες γενιές. Έτσι θα τις ακολουθήσουν πιο πρόθυμα μια και θα "μπαίνουν" στα καλούπια της νέας διατροφικής αντίληψης για υγεία και ευζωία. Δεν συμφωνείς;


        Φανουρόπιτα 2019, με σοκολάτα και φρουκτόζη

        Αν και μοντέρνα όμως κι αυτή η "φανουρόπιτα" μπορεί να συνοδέψει το τσάι, τον καφέ, το γάλα των παιδιών ή έναν φυσικό χυμό και να γίνει υγιεινή συνήθεια στο πρωινό ή το απογευματινό αλλά και το σχολείο που θα ξεκινήσει σε λίγο. Για δες πόσο αφράτη είναι... γιατί, λοιπόν, να μην την υιοθετήσεις ακόμα κι όταν δεν γίνεται για τον Άγιο Φανούριο;

        Φανουρόπιτα 2019, με σοκολάτα και φρουκτόζη

        ΜΙΑ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ
        Φανουρόπιτα 2019, με σοκολάτα και φρουκτόζη

        Print Friendly and PDF
        Περιγραφή: Ένα κέικ νηστίσιμο αλλά λίγο πιο μοντέρνο, με φρουκτόζη και σοκολάτα 
        Μερίδες: 6 - 8 (ταψάκι με διάμ.22-24 εκ.) 
        ΥΛΙΚΑ
          • 330 ml νερό 
          • 300 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
          • 110 γρ. φρουκτόζη (ή 200 γρ. ζάχαρη λευκή ή καρύδας) 
          • 1 κ.γλ. μπέικιν
          • 90 ml  ελαφρύ ελαιόλαδο (ή ηλιέλαιο)
          • 1 φακελάκι βανίλια
          • 100 γρ. σταγόνες πικρής σοκολάτας (ή τριμμένη)
          • 1 κ.γλ. κανέλα
          • 70 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
              
              ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
              1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
              2. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε την φαρίνα (κατά προτίμηση κοσκινισμένη), την φρουκτόζη, το μπέικιν, την βανίλια, τις σταγόνες σοκολάτας, την κανέλα και τα καρύδια.
              3. Σε άλλο μπολ, βάζουμε το νερό και το ελαιόλαδο και προσθέτουμε σταδιακά σε 2-3 δόσεις τα στερεά υλικά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθούν.
              4. Καλύπτουμε ένα ταψάκι με 22 ή με 24 εκ. διάμετρο με αντικολλητικό χαρτί.
              5. Γεμίζουμε το ταψάκι με το μείγμα και βάζουμε στον φούρνο, στη μεσαία σχάρα.
              6. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά κι αν δούμε ότι γίνεται πολύ σκούρα η επιφάνεια την καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί.
              7. Δοκιμάζουμε βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέικ κι αν βγει καθαρή τότε το κέικ είναι έτοιμο.
              8. Βγάζουμε από τον φούρνο το κέικ, αφήνουμε να κρυώσει και μετά, πασπαλίζουμε με άχνη κανέλα.

              ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
              Αν χρησιμοποιήσουμε ζάχαρη καρύδας η αναλογία είναι 200 γρ (1:1 με την λευκή, κρυσταλλική ζάχαρη) αλλά καλό είναι, αν δεν την έχουμε ξαναχρησιμοποιήσει επειδή η γεύση του γλυκού που την περιέχει γίνεται ελαφρώς "καραμελένια" την πρώτη φορά να βάλουμε 100 γρ. ζάχαρη καρύδας και 100 γρ. λευκή ή καστανή ζάχαρη.

              Φανουρόπιτα 2019, με σοκολάτα και φρουκτόζη
              Πηγή: Αρχική Συνταγή από ΕΔΩ

              Κι αν θέλεις να δεις κι άλλες συνταγές φανουρόπιτας μπορείς να κάνεις ένα απλό κλικ σε κάθε έναν από τους παρακάτω συνδέσμους:
              Read more »
              Tante Kiki
              2 ΣΧΟΛΙΑ
              Παγωτό γιαούρτι, με καραμελωμένα φιστίκια και σιρόπι σφενδάμου

              Παγωτό γιαούρτι, με καραμελωμένα φιστίκια και σιρόπι σφενδάμου


              Παγωτό γιαούρτι, με καραμελωμένα φιστίκια και σιρόπι σφενδάμου

              Η εποχή των ατελείωτων παγωτών έφτασε! Η εποχή που, κάποτε, μετρούσαμε πόσα παγωτά φάγαμε και κάναμε κόντρα ποιός θα νικήσει. Ποτέ δεν είχα νικήσει! Πάντα κατάφερνα να φτάσω κοντά στην κορυφή και τότε ήταν που ο ξάδερφός μου έτρωγε ακόμα ένα ή δύο και με νικούσε! Ευτυχώς που δεν το έπαιρνα και κατάκαρδα! Κι έτσι σιγά σιγά τα χρόνια περνούσαν και οι παγωτοεμπειρίες μου αυξάνονταν. Από βανίλια - σοκολάτα - φράουλα έγιναν μόκα, φιστίκι, στρατσιατέλα, μπισκότο και τόσες άλλες γεύσεις που κάθε μια έχει τη δική της χάρη! Κι ύστερα, ήρθε το παγωμένο γιαούρτι και το παγωτό γιαούρτι που όταν το πρωτοδοκίμασα το... αμφισβήτησα, το ψιλοαδίκησα αλλά, ωστόσο, το ξαναδοκίμασα!

              Παγωτό γιαούρτι, με καραμελωμένα φιστίκια και σιρόπι σφενδάμου

              Η δεύτερη φορά που το δοκίμασα ήταν κάποια μέρα διακοπών στην γενέτειρά μου, την Καβάλα και αυτό ήταν! Το βρήκα ...υπέροχο! Τέτοια αλλαγή άποψης ούτε εγώ την περίμενα! Ήταν μια απόλαυση η πιο δροσερή απόλαυση εκείνου του καλοκαιριού! Κάπως έτσι το παγωτό γιαούρτι όρμησε στη ζωή μου και κάπως έτσι το αγάπησα για την δροσιά του, την γιαουρτένια του γεύση και, πάνω απ' όλα για το πόσο ελαφρύ είναι. Βέβαια, ένα είναι σίγουρο ...το γεγονός ότι και το γιαούρτι που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι νόστιμο!

              Παγωτό γιαούρτι, με καραμελωμένα φιστίκια και σιρόπι σφενδάμου

              Εδώ και καιρό (μια που άρχισα πάλι τους παγωτοπειραματισμούς) στο μυαλό μου τριγυρνούσε η σκέψη να φτιάξω παγωτό με γιαούρτι άσπρο (με σοκολάτα έχω ήδη φτιάξει) αλλά όχι σκέτο. Οι μνήμες του γάλακτος με σιρόπι σφενδάμου που απολάμανα στον Καναδά δεν με εγκατέλειψαν ποτέ!  Μια μέρα, βλέποντας στο μάρκετ ένα παστέλι μου ήρθε η ιδέα να φτιάξω ένα παγωτό που θα συνδυάζει τα αράπικα φιστίκια με το γιαούρτι και το σιρόπι σφενδάμου, ειδικά για την φιστικο-καραμελένια του νοστιμιά! Κι όσο το σκεφτόμουν τόσο την αγαπούσα την ιδέα αυτή! Με την διαφορά ότι δεν ήθελα να έχει ζάχαρη, μόνο σιρόπι σφενδάμου, που το λατρεύω!

              Παγωτό γιαούρτι, με καραμελωμένα φιστίκια και σιρόπι σφενδάμου

              Με τούτα και με τ' άλλα κατέληξα στην παρακάτω συνταγή που μου έδωσε ένα παγωτό γιαούρτι θεϊκό! Φυσικά μένει σε σας να το δοκιμάσετε και να μου πείτε την άποψή σας! Μα τί σκεφτήκατε; Είναι δυνατόν; Και βέβαια, θεωρώ ότι πρέπει να το δοκιμάσετε. Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σας! Το βρήκατε υπέροχο όπως κι εγώ; Το μόνο που θα σκεφτόμουν να σας πω είναι ότι πρέπει να βγει από την κατάψυξη 5-7 λεπτά πριν το σερβίρισμα γιατί, παρά τα λιπαρά του, γίνεται ελαφρώς σκληρό (ακόμα κι αν το χτυπήσουμε 2 ή 3 φορές).

              Παγωτό γιαούρτι, με καραμελωμένα φιστίκια και σιρόπι σφενδάμου

              Παγωτό γιαούρτι, με καραμελωμένα φιστίκια
              Παγωτό γιαούρτι, με καραμελωμένα φιστίκια και σιρόπι σφενδάμου

              Print Friendly and PDF
              Περιγραφή: Ένα παγωτό γιαούρτι με ιδιαίτερη νοστιμιά και καραμελένια γεύση.
              Ποσότητα:  Λίγο λιγότερο από 1 λίτρο
              ΥΛΙΚΑ

              Για το παγωτό
                • 400 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με όλα τα λιπαρά          (2 κεσεδάκια των 200 γρ.)
                • 250 ml φυτική κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
                • 3 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου (αγαύης ή μέλι) ελαφρώς ζεσταμένο 
                • 60 γρ. αράπικα φιστίκια καραμελωμένα, ψιλοκομμένα
                • 1 βανίλια

                Για τα καραμελωμένα φιστίκια
                • 4 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου (αγαύης ή μέλι)
                • 60 γρ. αράπικα φιστίκια ψιλοκομμένα
                  ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

                  Για τα καραμελωμένα φιστίκια
                  1. Ψιλοκόβουμε (ή χοντροκόβουμε) τα αράπικα φιστίκια.
                  2. Τα βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τα καβουρδίζουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μοσχοβολούν.
                  3. Ρίχνουμε το σιρόπι σφενδάμου και ανακατεύουμε.
                  4. Αφήνουμε το τηγάνι στη φωτιά μέχρις ότου να δούμε ότι το σιρόπι σφενδάμου αρχίζει να γίνεται ελαφρώς πιο παχύρρευστο.
                  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα φιστίκια να κρυώσουν καλά.


                  Για το παγωτό
                  1. Ζεσταίνουμε ελαφρά το σιρόπι σφενδάμου (αγαύης ή μέλι) για να ενσωματωθεί εύκολα στο παγωτό.
                  2. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την βανίλια μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι.
                  3. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το σιρόπι σφενδάμου και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί το μείγμα.
                  4. Προσθέτουμε και τα φιστίκια, ανακατεύουμε καλά και βάζουμε σε μπολ (κατά προτίμηση μεταλλικό).
                  5. Στρώνουμε την επιφάνεια του παγωτού και πασπαλίζουμε με λίγα ακόμα φιστίκια.
                  6. Βάζουμε στην κατάψυξη και πριν να σερβίρουμε αφήνουμε για 4-5 λεπτά εκτός ψυγείου ώστε να μαλακώσει.
                  7. Μπορούμε σε σερβίρουμε σε μπάλα ή σε μπάρα που θα κόψουμε με το μαχαίρι.
                  ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
                  1- Το παγωτό μας μπορεί να γίνει και με καραμελωμένα αμύγδαλα ή και με καβουρδισμένα φιστίκια και αμύγδαλα. Ωστόσο, αν το θέλουμε πιο γλυκό μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα του σιροπιού ή του μελιού.
                  2- Δεν μας πειράζει που τα καραμελωμένα φιστίκια δεν γίνονται σκληρά σαν παστέλι. Αυτός είναι ο λόγος που τα ψιλοκόβουμε (ή τα χοντροκόβουμε) πριν τα καραμελώσουμε. Για να γίνουν σκληρά σαν παστέλι πρέπει οπωσδήποτε να μπει, έστω και λίγη, ζάχαρη.
                  3- Αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες δεν είναι τα δικά μου καραμελωμένα φιστίκια με το σιρόπι σφενδάμου αλλά ένα σπασμένο παστέλι φιστικιού. Φυσικά, υπάρχει πάντα και η πολύ εύκολη λύση, αν δεν μας πειράζει να έχει ζάχαρη το παγωτό. Πολύ απλά, θρυμματίζουμε ένα έτοιμο παστέλι αντί να καβουρδίσουμε και να καραμελώσουμε φιστίκια.

                  Παγωτό γιαούρτι, με καραμελωμένα φιστίκια και σιρόπι σφενδάμου

                  Παγωτό γιαούρτι, με καραμελωμένα φιστίκια και σιρόπι σφενδάμου
                  Read more »
                  Tante Kiki
                  5 ΣΧΟΛΙΑ
                  No