Η ιδανική ζύμη για quiche ή τάρτα αλμυρή. Τριφτή αλλά και αφράτη συνάμα, που λιώνει στο στόμα και σε πηγαίνει στα ουράνια με τη νοστιμιά της.
Μια ζύμη που πρέπει να γνωρίζουμε να φτιάχνουμε μια και οι αλμυρές τάρτες αποτελούν διαχρονικά αγαπημένα πιάτα.
Η κανονική ζύμη μπριζέ, βέβαια, δεν έχει μουστάρδα ούτε πιπέρι αλλά αν η γέμιση ταιριάζει ...αξίζει να της δώσουμε μια πιο πικάντικη πινελιά. Το καλαμποκάλευρο της χαρίζει μια, ελαφρά γλυκιά γεύση και λίγο πιο τραγανή υφή κάνοντας το αποτέλεσμα μοναδικά νόστιμο.
- Προετοιμασία: 10 λεπτά
- Ζύμωμα: 5 λεπτά
- Αναμονή στο ψυγείο: 30-40 λεπτά
- Συνολικός χρόνος: 45-55 λεπτά
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
20 γρ. αλεύρι καλαμποκιού, κοσκινισμένο
140 γρ. βούτυρο ανάλατο, κρύο (από το ψυγείο)
1 κρόκος αυγού μεγάλου (L)
1/3 κ.γλ. αλάτι
1/3 κ.γλ. ζάχαρη
Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/3 κ.γλ. μουστάρδα σε σκόνη (προαιρετικά, ανάλογα με τη γέμιση)
4 κ.γλ. κρύο νερό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε ένα μπολ, το αλεύρι (γενικής χρήσης & καλαμποκιού), το αλάτι, τη ζάχαρη, το πιπέρι, την μουστάρδα.
Κόβουμε σε κυβάκια ή τρίβουμε (με γρήγορες κινήσεις για να μη ζεσταθεί) στον χοντρό τρίφτη το βούτυρο και το προσθέτουμε στο αλεύρι.
Τρίβουμε το μείγμα με τα ακροδάχτυλά μας (για να μην το ζεστάνουμε) μέχρι να έχουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
Προσθέτουμε τον κρόκο και το κρύο νερό και συνεχίζουμε το γρήγορο ζύμωμα με όλο το χέρι πια, μέχρι να έχουμε μια ομογενοποιημένη ζύμη.
Πλάθουμε την ζύμη σε μπάλα, την πιέζουμε για να μην είναι ακριβώς ολοστρόγγυλη και την τυλίγουμε με διαφανή μεμβάνη.
Την βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον.
Ανοίγουμε τη ζύμη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σχηματίζοντας έναν κύκλο 24-26 εκ.
Την απλώνουμε σε φόρμα για τάρτες, έτσι ώστε να καλύπτει και τα τοιχώματα.
Καλύπτουμε τη φόρμα με διαφανή μεμβράνη και ξαναβάζουμε στο ψυγείο για άλλα 10 λεπτά.