"Τρέχει, τρέχει, τρέχει το νερό στο μύλο κι όλα γίνονται βαριά στου καιρού τη ζυγαριά" έλεγαν οι στίχοι από το υπέροχο τραγούδι του Ν.Γκάτσου με τον τίτλο "Στου καιρού τη ζυγαριά". Ο καιρός τρέχει, το νερό τρέχει και ποτίζει τη γη που μας γεμίζει φθινοπωρινό άρωμα, το καλοκαιράκι γίνεται πια ανάμνηση που δεν την λαχταρώ πια και το φθινόπωρο άρχισε να χαρίζει το δικό του χρώμα στα δέντρα και τα λουλούδια. Εφέτος, η γιορτή του Άη Δημήτρη έφτασε αλλά τα χρυσάνθεμά μου ακόμα δεν άνθισαν (για πρώτη φορά κι αυτά άργησαν τόσο)! Ωστόσο το μελαγχολικό φθινόπωρο γέμισε τους πάγκους της λαϊκής στη γειτονιά μας με κολοκύθες, αχλάδια, μήλα σε κάθε μέγεθος και σε κάθε χρώμα... κίτρινα, πράσινα, κόκκινα, κιτρινοκόκκινα κι αυτό είναι κάτι που λατρεύω!
Και για μένα την έναρξη του φθινοπώρου δίνει πάντα μια καλή μηλόπιτα ή μια μηλομαρμελάδα ή ένα γλυκό κουταλιού μήλο ή ένα μηλοκέικ αλλά γιατί όχι κι ένα cheesecake μήλου! Κάτι... οτιδήποτε με μήλο... με μήλο και κανέλα!! Αγαπημένες γεύσεις, λατρεμένα αρώματα που σε ταξιδεύουν ολοταχώς προς τα Χριστούγεννα!
Αυτή τη φορά, ο νους και η διάθεση με οδήγησαν προς μια τούρτα μήλου ή μάλλον ένα αυτοσχέδιο cheesecake μήλου με τη μορφή τούρτας... ναι, τούρτας σαν αυτή που κάνουμε σε γενέθλια, γιορτές, επετείους. Εξάλλου, έχω μια τρομερή αδυναμία στις φρουτένιες γεύσεις που δένουν καταπληκτικά με την άλφα ή βήτα κρέμα, με ή χωρίς σοκολάτα.
Βέβαια, ήθελα να είναι τούρτα και όχι μηλόπιτα, μηλοκέικ ή κάτι παρόμοιο! Κι αν έφτιαχνα τώρα μια τούρτα για τα γενέθλιά μου που έρχονται και φέτος τρέχοντας και κουβαλώντας τη ζυγαριά του χρόνου θα ήταν αυτή ακριβώς! Με μια μικρή παραλλαγή... στην συγκεκριμένη τούρτα-cheesecake η κρέμα έγινε χωρίς καθόλου ζελατίνη ενώ αν την έκανα για να την κόψω σε γενέθλια... θα πρόσθετα και έναν φάκελο ζελατίνη για να είναι πιο σφιχτοδεμένη και να κόβεται τέλεια!
Τί καλύτερο κέρασμα από μια τούρτα που αφιερώνεται σε όλους όσους αγαπάμε τις φρουτένιες γεύσεις αλλά και την κανέλα!
- Μερίδες : 10-12
- Προετοιμασία: 40 - 45 λεπτά
- Σύνθεση τούρτας: 10 λεπτά
- Συνολικός χρόνος: 50 - 55 λεπτά + 2 - 3 ώρες στο ψυγείο
Για την βάση
- 300 γρ. μπισκότα κανέλας, ψιλοθρυμματισμένα στο multi
- 140 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 3 μέτρια πράσινα ή κόκκινα μήλα, τριμμένα στον χοντρό τρίφτη
- 8-10 ξερά σύκα, σε κομματάκια
- 5-6 κ.σ. μέλι
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 1 κουτί Μόρφατ
- 250 γρ. τυρί κρέμα
- 3-4 κ.σ. άχνη ζάχαρη
- 100 γρ. γάλα
- 1 φακελάκι βανίλια
- 25 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
- 2 μπισκότα κανέλας ψιλοκομμένα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε την γέμιση μήλου
- Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε τα κομμένα μήλα και σύκα.
- Προσθέτουμε 1 φλ.τσ. νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για να μαλακώσουν σε μέτρια θερμοκρασία για 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε το μέλι και την κανέλα και συνεχίζουμε για άλλα δέκα λεπτά το βράσιμο, έτσι ώστε να εξατμιστούν τα υγρά τους.
- Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει.
Για την κρέμα
- Βάζουμε την Μόρφατ, το τυρί, την άχνη, την βανίλια και το γάλα και τα χτυπάμε για 6-7 λεπτά με μίξερ χειρός έτσι ώστε να έχουμε μια απαλή κρέμα.
Ετοιμάζουμε την βάση
- Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε καλά με τα θρυμματισμένα μπισκότα.
Συνθέτουμε την τούρτα
- Βάζουμε το τσέρκι σε μια πιατέλα.
- Στρώνουμε τα μισά μπισκότα στον πάτο και τα πιέζουμε με την ανάποδη πλευρά ενός κουταλιού για να τα στρώσουμε καλά.
- Από πάνω ρίχνουμε τα μισά μήλα και τα πιέζουμε λίγο κι εκείνα με το κουτάλι.
- Προσθέτουμε την μισή κρέμα.
- Ρίχνουμε τα υπόλοιπα μπισκότα και τα στρώνουμε καλά.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα μήλα και από πάνω την υπόλοιπη κρέμα.
- Τέλος, πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα καρύδια και μπισκότα και βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή μια νύχτα, ώστε να σφίξει.
- Αφαιρούμε προσεκτικά το τσέρκι, αφού το ζεστάνουμε λίγο με ένα πιστολάκι μαλλιών και γαρνίρουμε την τούρτα με 1-2 μπισκότα κανέλας και 1 ξυλάκι κανέλας.