Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Καλό μήνα να έχουμε, με υγεία και ηρεμία!
Οι εμπνεύσεις της στιγμής είναι πάντα καλοδεχούμενες αλλά, εξίσου καλοδεχούμενες είναι και κάποιες παραδοσιακές, ελληνικές συνταγές που αναδεικνύουν την μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητα της Ελληνικής, Μεσογειακής διατροφής! Ποιός μπορεί να αμφισβητήσει ότι το φαγάκι που θα σας "σερβίρω" με αγάπη σήμερα είναι ένας πραγματικός, διατροφικός θησαυρός;
Εξ άλλου, με γαμπρό από το Μέτσοβο θα ήταν αδύνατο να λείπει τούτο το πιάτο από το τραπέζι μας. Η σημερινή συνταγή έχει τις ρίζες της στην Ήπειρο, στο Μέτσοβο, στα Γιάννενα εκεί όπου έχει τις ρίζες του και το έτερον ήμισυ της αδερφούλας μου κι έγινε με ακριβείς οδηγίες ως προς την οικογενειακή του μαγειρική παράδοση.
Εγώ, αυτή την φορά, υπήρξα απλός θεατής και μάλιστα από την στιγμή που βγήκε το ταψί από τον φούρνο μια και πιο πριν ήμουν σε μάθημα και δεν πήρα χαμπάρι τί νοστιμιές μαγειρεύονταν στον πάνω όροφο!
Έτσι, όταν βρέθηκα μπροστά στο ταψί με τα κατάκοκκινα φασόλια και τα καταπράσινα χόρτα κι ενώ τα αρώματα αποπλανούσαν τον νου το πρώτο που έκανα ήταν να βάλω μια κουταλιά στο πιατάκι που βρισκόταν εκεί δίπλα και με περίμενε! Μμμμμμ!!! Απίστευτη γεύση!!! Μμμμμμμ!! Απίστευτη νοστιμιά!!!
Δεν θα πω τίποτα περισσότερο γιατί είμαι, σχεδόν σίγουρη, ότι είναι ένα φαγητό γνωστό σε πολλούς, αν όχι στους περισσότερους! Το μόνο που θα τονίσω είναι ότι όποιος δεν το έχει δοκιμάσει... χάνει!! Πάμε, λοιπόν, στην διαδικασία που, αν και λίγο χρονοβόρα, αξίζει τον κόπο!!!
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
|
ΒΡΑΣΙΜΟ
|
ΨΗΣΙΜΟ
|
Συνολικόσ
χρονοσ
|
ΜΕΡΙΔΕΣ
|
40 λεπτά
|
70 λεπτά
|
60 λεπτά
|
2 ώρες & 50 λεπτά
|
6
|
250 γρ. φασόλια άσπρα μέτρια (ή ψιλά)
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 κ.γλ. σκόρδο γκρανυλέ (σε σκόνη) ή 4 σκελίδες
250 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 κ.γλ. ζάχαρη
2/3 φλ.τσ. ελαιόλαδο
500 γρ. σπανάκι, σε φύλλα
200 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
200 γρ. πράσα, σε ροδέλες
150 γρ. σέσκουλα, κομμένα
Αλάτι & Πιπέρι
1 πρέζα ρίγανη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε πρώτα τα φασόλια
Βάζουμε τα φασόλια σε χλιαρό νερό να μουλιάσουν για 2 ώρες.
Τα πλένουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε 1 1/2 λίτρο νερό, το μισό ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, την ζάχαρη, το σκόρδο (γκρανυλέ ή σκελίδες), τον χυμό ντομάτας, λίγη ρίγανη και πιπέρι.
Βράζουμε τα φασόλια σε σιγανή προς μέτρια φωτιά για 1 περίπου ώρα (ανάλογα με το πόσο βραστερά και φρέσκα είναι).
Μόλις τα φασόλια βράσουν (τα δοκιμάζουμε για να είμαστε βεβαιωθούμε) και χυλώσουν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ετοιμάζουμε τα χόρτα
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί λίγο προσθέτουμε το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια, τα πράσα και τα σέσκουλα.
Τα σοτάρουμε ελαφρά για 3-4 λεπτά και προσθέτουμε 1 φλ.τσ. νερό.
Αφήνουμε τα χόρτα να βράσουν και να μαλακώσουν.
Μόλις δούμε ότι είναι έτοιμα αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά.
Ετοιμάζουμε το φαγητό για τον φούρνο
Βάζουμε τα φασόλια στο ταψί μαζί με το νερό που έχουν.
Από πάνω απλώνουμε τα χόρτα, έτσι ώστε να σκεπάζουν τα φασόλια.
Εάν θέλουμε το φαγητό μας νηστίσιμο το βάζουμε αμέσως στον φούρνο.
Αλλιώς, πασπαλίζουμε με 200 γρ. τριμμένη φέτα (γίνεται απίστευτη λιχουδιά) και βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για 1 ώρα μέχρι να απορροφηθούν τα περιττά υγρά, να μελώσει το φαγητό και να μείνει με το λάδι του.
Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε τα φαγητό να κρυώσει λίγο και να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις του και απολαμβάνουμε.