Ψητό κοτόπουλο με πλιγουροσαλάτα


  
Καλημέρα και Χρόνια πολλά σε μια Ελλάδα που ...υποφέρει! Σε μια στιγμή που γιορτάζουμε μια από τις σημαντικότερες εθνικές επετείους και όλοι ευχόμαστε να τελειώσει πια αυτός ο εθνικός εφιάλτης. Δεν θα σχολιάσω κάτι περισσότερο όχι για έναν αλλά για χίλιους λόγους και κυρίως γιατί θεωρώ ότι δεν έχει θέση ο σχολιασμός σε ένα food blog. Έτσι θα περάσω αμέσως στη σημερινή μας συνταγή.
Από την μια η τούρτα, από την άλλη το γλυκό του κουταλιού και κάπου εκεί στο βάθος η διατροφή... Τί άλλο μένει από ένα πιάτο διαίτης πολύχρωμο και χάρμα οφθαλμών, πολύ χορταστικό, με λίγες θερμίδες που επιπλέον είναι γεμάτο υγεία.
Το πλιγούρι (κατ' άλλος μπλουγούρι, χόντρος ή πιο απλά ...αλεσμένο σιτάρι) το φιλοξένησα για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό στο πιάτο μου αλλά άξιζε! 'Ενα τρόφιμο ξεχασμένο που τα τελευταία χρόνια ήρθε και πάλι στο τραπέζι μας. Ένα τρόφιμο με υψηλή διατροφική αξία και πληθώρα βιταμινών, πλούσιο σε φυτικές ίνες και σε σύνθετους υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και υψηλό δείκτη κορεσμού το οποίο άνετα μπορεί να αντικαταστήσει τα ζυμαρικά και το ρύζι ειδικά όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος απολαμβάνοντας κάτι υγιεινό.
  • Μερίδες:                           2
  • Προετοιμασία:                15 λεπτά
  • Βράσιμο πλιγουριού:     15-20 λεπτά
  • Ψήσιμο κοτόπουλου:     50 λεπτά
  • Συνολικός χρόνος:        80-90 λεπτά
ΥΛΙΚΑ για 2 άτομα
2 μικρά στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκκαλα
80 γρ. πλιγούρι
1 φλ. τσ. λάχανο ψιλοκομμένο
1/2 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε καρεδάκια
1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη
4-5 φύλλα σέλινου, ψιλοκομμένα
Αλάτι & Πιπέρι
Ρίγανη & Δενδρολίβανο
Σκόνη μουστάρδας & Σκόρδο σε "σκόνη" (προαιρετικό)
Ελαιόλαδο
Μερικά ντοματίνια για γαρνίρισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου σε αντιστάσεις πάνω-κάτω.
Κόβουμε το κάθε στήθος σε 2 ή 4 κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος που έχει.
Αλείφουμε το κοτόπουλο με λίγο ελαιόλαδο και το πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, δενδρολίβανο (κατά προτίμηση φρέσκο), σκόνη μουστάρδας και σκόρδο.
Το τοποθετούμε σε ταψί που το έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και προσθέτουμε 1 φλ.τσ. νερό.
Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο 2 σε 1 δηλαδή με αλουμινόχαρτο που η μια πλευρά του είναι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά.
Ύστερα, αφαιρούμε το χαρτί και αφήνουμε το κοτόπουλο να ψηθεί για άλλα 20 λεπτά και από τις δύο πλευρές.
Στο μεταξύ, πλένουμε το πλιγούρι και το βάζουμε να βράσει σε 2 φλ.τσ. νερό για 15-17 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχει μαλακώσει τόσο όσο θέλουμε.
Βάζουμε σε ένα μπολ το λάχανο και αφού προσθέσουμε λίγο αλάτι, το τρίβουμε με το χέρι μας έτσι ώστε να μαλακώσει λίγο.
Προσθέτουμε στο μπολ το καρότο, το σέλινο, την πιπεριά και τέλος το πλιγούρι.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και ελάχιστο αλάτι.
Συνοδεύουμε το ψητό κοτόπουλο με την πλιγουροσαλάτα που την περιχύνουμε με λίγο ζουμί από το κοτόπουλο και λίγη κρέμα βαλσαμικού.
Tante Kiki
8 Comments
No