Ψωμάκια Ναάν με "La vache qui rit" ή γαλλικά ...τυρόψωμα;


Αφράτα, γιαουρτένια, που κλείνουν μέσα τους ένα μικρό, τυρένιο μυστικό! Τα μικρά, τριγωνικά τυράκια με την "αγελάδα που γελάει" που τόσο αγαπούσα στα φοιτητικά μου χρόνια. Κατάλληλα για πρωινό, σνακ αλλά και για να συνοδεύσουμε μια νόστιμη σαλάτα! Απίστευτα νόστιμα αυτά τα ψωμάκια ναάν ή καλύτερα οι ...πιτούλες ναάν από την πρώτη στιγμή που θα τα γευθείς θα χαραχθούν βαθιά στη γευστική σου μνήμη και θα τα αποζητάς σε κάθε ευκαιρία!
Μια συνταγή που θα λατρέψει ο κάθε ουρανίσκος και ειδικά ο παιδικός ουρανίσκος μια και η γεύση που έχουν αυτές οι πιτούλες ναάν είναι ό,τι πιο ήπιο και μαμαδίστικο μπορούμε να βρούμε. 
Με τα μικρά, τρίγωνα τυράκια "La vache qui rit" για γέμιση τα αφράτα αυτά ψωμάκια τρώγονται σαν αλμυρό σνάκ αλλά δεν λένε όχι και σε μια ή δύο κουταλιές μέλι για την πιο τέλεια αλμυρόγλυκη γεύση που θυμίζει κρητική λιχουδιά!
Πέρα απ' όλα αυτά όμως υπάρχει κι ένα άλλο μυστικό σε τούτη τη συνταγή... ένα μυστικό πολύτιμο που την κάνει να διαφέρει από πολλές άλλες τόσο ως προς την διαδικασία όσο και ως προς το αποτέλεσμα. Ποιό είναι αυτό το μυστικό;;; Τα δυο μικρά χεράκια (που μπορεί να γίνουν και τέσσερα) που βοηθούν στο ζύμωμα της απαλής ζύμης και η ευκαιρία να περάσουν ένα δημιουργικό και χαρούμενο μισάωρο, πασπαλισμένα πρώτα με αλεύρι και μετά, εφοδιασμένα μ' ένα τοσοδούλι ρολό ζύμης για να ανοίξουν τα πιτάκια που θα φιλοξενήσουν στην καρδιά τους το περίφημο τυράκι! Πώς, λοιπόν, τούτα τα ψωμάκια να μην είναι τα καλύτερα απ' όλα;;;
  • Μερίδες : 4                       
  • Προετοιμασία - ζύμωμα: 10 λεπτά              
  • Φούσκωμα ζύμης: 1 1/2 ώρα
  • Ψήσιμο: 20 λεπτά            
  • Συνολικός χρόνος: 30 λεπτά  + 1 1/2 ώρα
ΥΛΙΚΑ
Για τα ψωμάκια
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου.
1 1/2 κ.γλ. αλάτι
2 κ.γλ. ζάχαρη
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.γλ. μαγιά ξηρή
2 κ.γλ. γιαούρτι αγελάδος
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
8 τρίγωνα τυράκια "La vache qui rit" (2 για κάθε πιτούλα)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ.
Διαλύουμε το αλάτι στο νερό.
Προσθέτουμε το μπέικιν, την ζάχαρη, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και την μαγιά.
Ανακατεύουμε το μείγμα με ένα μαχαιράκι.
Προσθέτουμε σταδιακά το νερό, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε την τελική ζύμη που είναι μαλακή και δεν κολλάει στα χέρια.
Αλευρώνουμε ελαφρά το μπολ, βάζουμε μέσα τη ζύμη και καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος ή στον φούρνο της κουζίνας στους 30 βαθμούς Κελσίου τη ζύμη για 1 1/2 ώρα έτσι ώστε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ύστερα, την πιέζουμε να ξεφουσκώσει και αφού την πασπαλίσουμε με λίγο αλεύρι, την χωρίζουμε σε 4 κομμάτια.
Κάθε ένα απ' αυτά, το ανοίγουμε σε ένα στρογγυλό πιτάκι με διάμετρο γύρω στα 10 -12 εκατοστά.
Κλείνουμε μέσα τα τυράκια και ανοίγουμε με το ρολό ζύμης ή τα χέρια την πιτούλα.
Βάζουμε στην εστία ένα αντικολλητικό τηγάνι και χωρίς λιπαρή ύλη, μόλις ζεσταθεί καλά βάζουμε την πιτούλα.
Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να ψηθεί για 3-4 λεπτά από την κάθε πλευρά έτσι ώστε να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα.
Απολαμβάνουμε τις πιτούλες ζεστές ή κρύες, σκέτες ή με σαλάτα.

Πηγή:  ΕΔΩ

Tante Kiki
33 Comments
No