Το κλειδί για την τέλεια quiche Lorraine είναι η απλότητα, υποστηρίζουν οι Γάλλοι. Από τις συνταγές που λατρεύουν και βρίσκεις σε πάρα πολλές εκδοχές μια και ...σχεδόν κάθε οικογένεια έχει τη δική της παραδοσιακή συνταγή! Σερβίρεται χλιαρή (όχι ότι δεν τρώγεται κρύα... μια χαρά είναι και πάλι) και απαιτεί υλικά καλής ποιότητας μια και είναι ένας από τους θησαυρούς της Γαλλικής κουζίνας.
Η απλότητά της, σχεδόν προκλητική, την κάνει να φαντάζει ...ελαφριά παρά την ολόπαχη κρέμα γάλακτος που της ταιριάζει κι ας μείνει στην άκρη η δίαιτα μπροστά σ' αυτήν την απόλαυση. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την παράδοση χρειαζόμαστε μόνον κρέμα, αυγά και μπέικον (οπωσδήποτε όχι καπνιστό) χωρίς βέβαια να ξεχνάμε την τριφτή, βουτυρένια ζύμη που λιώνει απολαυστικά στο στόμα και την μόνη "εκτροπή" που μας επιτρέπεται... την απαλή μουστάρδα... έτσι για να έχει μια πικάντικη νότα εκτός από κείνη την αρωματική του μοσχοκάρυδου.
Ωστόσο, εγώ θα την κάνω την μικρή μου "ζαβολιά" και θα προσθέσω 100 γρ. τυρί γκούντα τριμμένο και μπορεί η quiche μου να μην είναι η απόλυτα παραδοσιακή είναι όμως πεντανόστιμη και πολύ αφράτη! Καλή σας μέρα!
- Προετοιμασία : 20 λεπτά
- Σοτάρισμα: 3-4 λεπτά
- Ψήσιμο: 35-45 λεπτά
- Συνολικός χρόνος: 60-75 λεπτά
1 δόση (430 γρ.) ζύμης για τάρτες (η συνταγή ΕΔΩ)
200 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
100 γρ. τυρί γκούντα τριμμένο
10 γρ. βούτυρο
200 ml (1 κουτάκι) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
3 αυγά μεγάλα
1/2 κ.γλ. μουστάρδα απαλή, σε σκόνη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι (κατά προτίμηση λευκό)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μπέικον.
Το αφήνουμε να σοταριστεί για 3-4 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει καστανόχρυσο χρώμα, σε μέτρια φωτιά.
Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα μπολ, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάμε μέχρι να αφρίσουν.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μπέικον, το γκούντα και αδειάζουμε το μείγμα επάνω στην ζύμη της τάρτας προσεκτικά για να μην ξεχειλίσει.
TIPS
* Προσωπικά, συχνά μαζί με το μπέικον σοτάρω και ένα μικρό κρεμμύδι που προσθέτει απίστευτη νοστιμιά στην quiche.
Πηγή συνταγής: Παραλλαγή από το βιβλίο : "Κουζίνες του κόσμου - Γαλλία", Εκδόσεις Καθημερινή