Καλημέρα σας! Για μια ακόμα φορά αισθάνομαι έντονα τον χρόνο να τρέχει και δεν ξέρω αν αυτό μου αρέσει ή όχι. Δεν μπορώ να αποφασίσω αν θέλω να φτάσουν τα Χριστούγεννα ή αν θέλω, έτσι απλά, να τα περιμένω... για να έχω κάτι όμορφο και γιορτινό να περιμένω! Κι αυτό δεν μου αφήνει τα περιθώρια να πιστέψω πως είναι καλό! Τα συναισθήματα αλληλοσυγκρουόμενα! Οι σκέψεις μπερδεμένες, το άγχος στα πάνω του!
Κι από την άλλη αυτό το ψαρονέφρι ή καλύτερα όλο αυτό το πιάτο που μου θύμισε ότι ο χρόνος είναι μια έννοια σχετική που με απασχολεί, κυρίως, σε ιδιαίτερες περιστάσεις ή όταν έχω υπερβολικό άγχος για έναν ή περισσότερους λόγους! Τότε είναι που ανυπομονώ για τα πάντα... που θέλω τον χρόνο να ...τρέχει αλλά δεν θέλω και να τον δω να ...χάνεται!! Ξέρω μήπως τί θέλω;; Μάλλον όχι!
Εκείνο όμως που ξέρω είναι ότι, εδώ και μέρες ήθελα, ένα λαχταριστό ψαρονέφρι στο πιάτο, που θα λιώνει στο στόμα μου και που θα έχει μιαν υπέροχα λαχταριστή παρέα όπως αυτές οι ταλιατέλες! Και, τουλάχιστον, αυτή την επιθυμία όφειλα, στον εαυτό μου, να την εκπληρώσω!
Για το συγκεκριμένο πιάτο χρειάστηκε μόνον ένα σκεύος: ένα βαθύ τηγάνι, αντικολλητικό ή ανοξείδωτο. Αν, δε, έχει και καπάκι... εεεε, τότε είναι ακριβώς το σκεύος που ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωσή μας. Ο χρόνος μαγειρέματος τόσος όσος χρειάζεται όταν έχεις άλλα να σκεφτείς και δεν έχεις και πολλή διάθεση!
Ψαρονέφρι κρασάτο, λοιπόν, με γλυκές πολύχρωμες πιπεριές (όχι πράσινες γιατί είναι πιο δυνατές σε γεύση), λιαστές ντομάτες και κύβους γραβιέρας... σκέτο λουκούμι! Εύκολα και γρήγορα το ψαρονέφρι με σωστό ψήσιμο μου χάρισε μια μοναδική νοστιμιά και φθινοπωρινή απόλαυση, γευστική αλλά και οπτική μια και το καφέ, το πορτοκαλί και το κόκκινο κυριαρχούσαν!
Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα για οικογενειακά ή φιλικά τραπέζια και για να ευχαριστήσετε τους αγαπημένους σας!
- Μερίδες: 4
- Προετοιμασία: 30 λεπτά
- Μαγείρεμα: 25 λεπτά
- 1 κιλό ψαρονέφρι κομμένο σε φέτες
- 6 -7 φέτες λιαστής ντομάτας κομμένες στη μέση
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά πορτοκαλί κομμένη
- 1 πιπεριά κόκκινη κομμένη
- 1 πιπεριά κίτρινη κομμένη
- 200 ml κόκκινο κρασί ξηρό (ή ημίγλυκο)
- 1 κύβο ζωμό λαχανικών "Σπιτικό" (προαιρετικά)
- 1/2 κ.γλ. μουστάρδα σε σκόνη
- 1/3 κ.γλ. ρίγανη
- Αλάτι (λίγο, αν χρησιμοποιηθεί ο κύβος) & πιπέρι
- 1 ποτήρι νερό ζεστό
- 1/2 κ.γλ. κόρν φλάουρ (για να δέσει η σάλτσα)
- 120 γρ. γραβιέρα κομμένη σε κύβους
- Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
- Αφού κόψουμε τα λαχανικά μας, βάζουμε σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο.
- Μόλις ζεσταθεί λίγο, προσθέτουμε το ψαρονέφρι και το αφήνουμε να σοταριστεί καλά για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Βγάζουμε το ψαρονέφρι από το τηγάνι και το αφήνουμε στην άκρη για λίγο.
- Ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι τα λαχανικά (κρεμμύδι, πιπεριές και λιαστές ντομάτες) και τα αφήνουμε να σοταριστούν κι αυτά 2-3 λεπτά.
- Μόλις μαραθούν βάζουμε και πάλι το ψαρονέφρι στο τηγάνι και προσθέτουμε το κρασί.
- Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση έτσι ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Πασπαλίζουμε με ρίγανη, μουστάρδα και πιπέρι.
- Ρίχνουμε τον κύβο του ζωμού και το ζεστό νερό.
- Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία για 10-12 λεπτά έτσι ώστε να μαγειρευτεί το ψαρονέφρι.
- Μόλις τα υγρά του μειωθούν, παίρνουμε λίγο από το ζουμάκι και σ' αυτό διαλύουμε το κόρν φλάουρ.
- Προσθέτουμε στο φαγητό τους κύβους της γραβιέρας και το κορν φλάουρ.
- Ανακατεύουμε προσεκτικά ή κουνώντας το τηγάνι και το φαγητό μας είναι έτοιμο.
- Το αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με ταλιατέλες (ή άλλο ζυμαρικό) ή ρύζι.