Dobostorta και τα γενέθλιά μου

Στα παλιά χρόνια, κάπου εκεί γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα, ζούσε στην Ουγγαρία ο Γιόζεφ Ντόμπος μάγειρας, επιχειρηματίας, εραστής του καλού φαγητού, ζαχαροπλάστης και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής. Την εποχή εκείνη αυτοκράτορας ήταν ο Φραγκίσκος Ιωσήφ Α' παντρεμένος με την πανέμορφη πριγκίπισσα Σίσυ. Και ενώ η ενότητα της Αυστρίας με την Ουγγαρία ήταν αρκετά επισφαλής, μια και οι Ούγγροι ήθελαν να αποσχιστούν, η Σίσυ λάτρευε την Ουγγαρία και ο λαός της το ανταπέδιδε απλόχερα.
Το 1885, στην Εθνική Γενική Έκθεση της Βουδαπέστης, το αυτοκρατορικό ζεύγος κοντοστάθηκε σε μερικά από τα πιο σημαντικά περίπτερα. Λέγεται ότι το περίπτερο του Γιόζεφ Ντόμπος ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό, με πολλούς υπαλλήλους και πολύ μεγαλοπρεπές. Όπως ήταν φυσικό, τράβηξε την προσοχή των εκλεκτών καλεσμένων που στάθηκαν να το δουν. Ο Ντόμπος δεν έχασε την ευκαιρία! Τους προϋπάντησε ο ίδιος και τους κέρασε μια τούρτα με στρώσεις, δικής του επινόησης, στην οποία είχε δώσει και το όνομά του. Τους ζήτησε, επίσης, να του πουν την άποψή τους. 

Ο Φραγκίσκος και η Σίσυ ενθουσιάστηκαν και τον έχρισαν επίτιμο προμηθευτή της βασιλικής αυλής. Η τούρτα έγινε διάσημη και γνώρισε μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό όπου περιόδευε ο Γιόζεφ Ντόμπος. Σε κάθε επίσημη εκδήλωση της αυτοκρατορίας σέρβιραν οπωσδήποτε ένα κομμάτι αυτής της τούρτας.

Μιας τούρτας που έκανε τη διαφορά με την μινιμαλιστική της εμφάνιση σε μια τόσο μαξιμαλιστική εποχή αλλά και με τη νιόβγαλτη βουτυρόκρεμα που μαζί με το λεπτό μπισκότο και την καραμέλα χάριζε μοναδική νοστιμιά αλλά και τέλεια ισορροπία γεύσεων, χρωμάτων και αρωμάτων.

Μπισκότο, καραμέλα, σοκολάτα και μια τούρτα μοναδικά νόστιμη, με αέρινο παντεσπάνι, βελούδινη κρέμα, σοκολάτα και υπέροχη butterscotch καραμέλα αν και όχι σκληρή όπως είναι η αυθεντική συνταγή.


Μια συνταγή που την έχουν τα περισσότερα βιβλία ή περιοδικά ζαχαροπλαστικής και που όμως προσαρμόστηκε στα δεδομένα μου, πάντα με σεβασμό στην αρχική παραδοσιακή Ουγγρική συνταγή.
Αυτή την τούρτα την πρωτοείδα στο πρώτο και πιο αγαπημένο μου βιβλίο μαγειρικής "Την μεγάλη μαγειρική και ζαχαροπλαστική" της Χρύσας Παραδείση από τότε που ήμουν φοιτήτρια. Είναι η τούρτα που εμφανίστηκε μπροστά μου με το που άνοιξα το βιβλίο. Το θυμάμαι ακόμα! Την έβλεπα, την ξαναέβλεπα, τη θαύμαζα και την ξαναθαύμαζα! Αλλά πώς να την τολμήσω εγώ που... τότε... δεν είχα κάνει ούτε μια τούρτα!!! Από τότε πολλές φορές άνοιξα το βιβλίο σ' αυτή τη σελίδα! Κι άλλες τόσες φορές δεν τόλμησα να την φτιάξω!! Και να πού η ώρα της ήρθε!!

Ανοίγοντας το τελευταίο τεύχος των "Γλυκών Αλχημειών" που είναι όλο αφιερωμένο στη σοκολάτα, η τούρτα αυτή εμφανίστηκε και πάλι μπροστά μου! Εεεεε ναι... αυτή τη φορά θα την φτιάξω... έτσι κι αλλιώς είναι και τα γενέθλιά μου και ...γενέθλια χωρίς γλυκό... δεν λέει!! 
Βέβαια, η συνταγή στην οποία κατέληξα είναι ένα πάντρεμα διαφορετικών συνταγών... όσον αφορά στο μπισκότο και την κρέμα. Μόνον η μαλακή, butterscotch καραμέλα και πάλι από τον Στ. Παρλιάρο.
Μια τούρτα ...που απαιτεί λίγο περισσότερο χρόνο αλλά το αποτέλεσμα... εξαίσιο!
ΥΛΙΚΑ
Για το μπισκότο
6 αυγά μεγάλα (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
120 γρ. ζάχαρη
120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ. κόρν φλάουρ
1 φακελάκι βανίλια με άρωμα πορτοκάλι
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Για την κρέμα
4 αυγά
180 γρ. ζάχαρη
150 γρ. νερό
320 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο
420 γρ. βούτυρο
Για την καραμέλα
500 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
200 γρ. ζάχαρη
90 γρ. βούτυρο
Για τη διακόσμηση
Καρύδια


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε το μπισκότο
Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το κορν φλάουρ και το μπέικιν.
Χτυπάμε, με μίξερ χειρός, τα ασπράδια  σε σφιχτή μαρέγκα με το 1/3 της ζάχαρης.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ τη ζάχαρη με τους κρόκους, το αλάτι και 1 φακελάκι βανίλια με άρωμα πορτοκάλι μέχρι να έχουμε ένα αφράτο, υπόλευκο μείγμα.
Προσθέτουμε το 1/3 της μαρέγκας και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης.
Προσθέτουμε το 1/3 από το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Ύστερα, προσθέτουμε άλλο σε δύο δόσεις το υπόλοιπό αλεύρι και τέλος την μαρέγκα.
Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
Καλύπτουμε 6 ταψάκια με διάμετρο 24 εκατοστά με αντικολλητικό χαρτί και μετά ισομοιράζουμε το μείγμα.
Το πάχος τους δεν πρέπει να ξεπερνά το μισό εκατοστό.
Βάζουμε σταδιακά στον φούρνο και ψήνουμε για 7-9 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι το παντεσπάνι έχει αποκτήσει ένα ανοιχτό μπεζ χρώμα.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε για 1 λεπτό να "πέσει" η θερμοκρασία του και μετά το βγάζουμε από το ταψί και είτε το γυρίζουμε ανάποδα και ξεκολλούμε το χαρτί (επειδή είναι ζεστό αν και είναι πολύ λεπτό δεν σπάει εύκολα) είτε περνούμε ανάμεσα στο χαρτί και το παντεσπάνι για να ξεκολλήσει.
Αφήνουμε τα παντεσπάνια στην άκρη μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
Ετοιμάζουμε την κρέμα
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπαιν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμμάτων και την αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το αφήνουμε να βράσει σε σιγανή προς μέτρια φωτιά για 4 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
Βάζουμε σε μεγάλο μπολ τα αυγά.
Τοποθετούμε το μπολ επάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει και είναι επάνω στην εστία και αρχίζουμε να τα χτυπάμε μέχρις να αφρίσουν.
Προσθέτουμε σταδιακά και το ζεστό σιρόπι και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 4 λεπτά και μέχρις ότου έχουμε ένα αφράτο μείγμα.
Έτσι, τα αυγά αποστειρώνονται και γίνεται ένα πολύ ωραίο μείγμα.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 5-10 λεπτά.
Μέχρι να κρυώσει προσθέτουμε στο μείγμα και τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Στο μεταξύ, σε άλλο μπολ, χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει.
και ενσωματώνουμε σ' αυτό και τη λιωμένη σοκολάτα.
Έπειτα, ενσωματώνουμε στο βούτυρο σταδιακά το "σοκολατένιο μείγμα των αυγών."
Για την καραμέλα butterscotch
Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και τη διατηρούμε ζεστή.
Σε βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τη ζάχαρη και σε μέτρια φωτιά την αφήνουμε να λιώσει.
Μόλις αποκτήσει καραμελένιο χρώμα προσθέτουμε τη ζεστή κρέμα γάλακτος σε 2-3 δόσεις και πολύ προσεκτικά για να μην καούμε γιατί πιτσιλάει (αν και όχι πολύ αν η κρέμα γάλακτος είναι ζεστή).
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι η κρέμα γάλακτος με την καραμέλα να ομογενοποιηθούν και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το βούτυρο σε 3 δόσεις και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει και περιχύνουμε την τούρτα.
Στολίζουμε με καρύδια.

TIPS
* Όταν κρυώσει η καραμέλα, πριν ρίξουμε σε κάποιο κομμάτι την ανακατεύουμε γρήγορα με ένα κουτάλι για να είναι αρκετά ρευστή και να στρωθεί καλά (εάν θέλουμε μια λεία επιφάνεια). 
* Εάν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε τα φύλλα μπισκότου από την προηγούμενη μέρα, να το αφήσουμε να κρυώσει καλά, να το τυλίξουμε με διαφανή μεμβράνη και να το αποθηκεύσουμε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα που θα το χρησιμοποιήσουμε.
* Η αυθεντική Dobostorta γίνεται με σκληρή καραμέλα αλλά εγώ προτίμησα την εκδοχή του Στ. Παρλιάρου με σάλτσα καραμέλας, τη γνωστή butterscotch.

61 σχόλια:

  1. Κατ αρχήν να τα εκατοστήσεις! Η τούρτα φαίνεται υπέροχη! Θα ήθελα πολύυυυ ένα κομμάτι! Και τι ωραία ιδέα να μας γράψεις την ιστορία της τούρτας! Να σε χαίρονται και πάλι! Πολλά φιλιάαα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Σωτηρία μου, κι εσύ να είσαι καλά! Είναι πολύ νόστιμη τούρτα και ...διάσημη! Φιλιά!!
      Καλή εβδομάδα από αύριο!!

      Διαγραφή
  2. Βρε Κική μου τι υπέροχη και πρωτότυπη τούρτα είναι αυτή! Αν και είμαι πολυταξιδεμένη, δεν την είχα εντοπίσει έως τώρα, πολύ θα μου αρέσει, είμαι σίγουρη! Να ζήσεις, να είσαι πάντα υγιής, ευδιάθετη, αισιόδοξη και δημιουργική όπως είσαι τώρα και να χαίρεσαι ό,τι αγαπάς! Καταπληκτικό το κέρασμα΄σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Αμαλία μου! Μη μου πεις... πήγες και στην Ουγγαρία;;;;
      Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και σε σένα εύχομαι υγεία, χαρά, αγάπη και ευτυχία και να χαίρεσαι το γλυκό Νατασάκι.
      Υ.Γ. Ελπίζω να έρθετε ξανά σύντομα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Χρόνια πολλά και γλυκά Κική μου!!! Ο,τι καλύτερο από καρδιάς! Φανταστικός τρόπος να γιορτάσεις τη γιορτή σου. Ευχαριστούμε για την πρόταση και τα μικρά μυστικά! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Ευγενία μου και σε σένα εύχομαι ολόψυχα ό,τι επιθυμείς!!
      Χαίρομαι που σου άρεσε η τούρτα γιατί αξίζει!! Είναι πεντανόστιμη!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Χρόνια πολλά , με υγεία και ευτυχία , Κική μου !!!!! Πολύ θα ήθελα ένα μεγάλο κομμάτι από την υπέροχη τούρτα σου !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Νίκη και σε σένα εύχομαι τα καλύτερα!! Θα σου έλεγα να σου στείλω αλλά ...εξαφανίστηκε!!! :))

      Διαγραφή
  5. Να τα εκατοστήσεις Κική μου, να είσαι πάντα υγιής και με τόσο ενέργεια και δημιουργικότητα!!
    Η τούρτα είναι τέλεια και πρέπει πολύ νόστιμη!1
    Αξιζε τον κόπο νομίζω!
    Πολύ λαχταριστές φωτογραφίες!
    Σε ευχαριστούμε για την ιστορία της τούρτας!!
    Καλό τριήμερο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Μάχη μου!! Κι εσύ να είσαι πάντα καλά να μας χαρίζεις νοστιμιές! :)
      Η τούρτα αυτή αξίζει, πράγματι, τον κόπο γιατί είναι πεντανόστιμη!!
      Χαίρομαι που σου άρεσαν οι φωτό!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Χρόνια πολλά!
    Υγεία και ευτυχία σου εύχομαι!
    φαίνεται τόοοσο λαχταριστή η τούρτα σου!!!σλουρπ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Λίτσα και αντεύχομαι για υγεία, αγάπη και ευτυχία!!

      Διαγραφή
  7. Βρήκες επιτέλους την κατάλληλη στιγμή για να την φτιάξεις! Μιλάμε για τούρτα υπερπαραγωγή, Κικίτσα! Γεια στα χέρια σου! Και του χρόνου με υγεία, κοριτσάκι μου!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι και, επιτέλους, χωρίς να τη φοβάμαι! Αχχχ Λένια μου!! Είναι μοναδικά υπέροχη αυτή η τούρτα!!
      Σ' ευχαριστώ για τις ευχές και σε σένα και την αδερφούλα σου εύχομαι τα καλύτερα!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Μμμμμμ! Μμμμμμμ! Μμμμμμμ!
    Κική μουουουουουου! Τί είναι αυτό το έργο τέχνης που βλέπουν τα ματάκια μου?! Διαβάζω-ξαναδιαβάζω τη συνταγή και το βλέμμα μου ξεφεύγει και πάει στις φωτογραφίες!!!
    Ό-ΝΕΙ-ΡΟ!!!!!
    Να σε χαιρόμαστε, κορίτσι μου!!! Κάθε καλό στη ζωή σου!
    ΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά και ολόγλυκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και τις ευχές Ιωάννα μου... αν ήσουν κοντά τα μμμμμμ δεν θα ήταν μόνον θεωρητικά αλλά επειδή θα δοκίμαζες!!!
      Αντεύχομαι για κάθε ευτυχία με υγεία, χαρά και επιτυχίες!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. Καλλιτέχνημα φαίνεται Κική μου και όχι τούρτα! Παίρνω το διαδικτυακό κομμάτι μου και σου εύχομαι χρόνια πολλά με υγεία και ευτυχία, γεμάτα γλυκές και αλμυρές δημιουργίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το πάρεις το κομμάτι σου Κατερίνα μου και αντεύχομαι για όλα τα καλά στη ζωή σου!!

      Διαγραφή
  10. Τρομερή η τούρτα σου,και τελεια παρουσιαση!!να εισαι γερη και ευτυχισμενη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Νίκη μου! Αντεύχομαι για υγεία, χαρά και αγάπη!!

      Διαγραφή
  11. Κικιτσα μου γλυκιααααα!!!! Να τα 100στησεις!! Χρονια πολλα, γερα, ευτυχισμενα, μαγειρικα κ με πολλη αγαπη μεσα σου κ γυρω σου!!! Τι απιστευτη τουρτα ειναι αυτη!!??? Μου αρεσουν οι στρωσεις του μπισκοτου που ειναι λεπτουλες!! Οι δε φωτος σου η μια πιο τελεια απο την αλλη!! Μπραβο σου Κικιτσα μου που την εφτιαξες τελικα!! Κ παλι πολυχρονη!!! Σε φιλω πολυ! Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Ευούλα μου γλυκιά!! Και σε σένα εύχομαι τα καλύτερα, υγεία, αγάπη, ευτυχία, ευημερία αγαπημένη μου φίλη!!! Σ' ευχαριστώ πολύ πολύ... μέσα από την καρδιά μου.
      Φιλάκια και να περνάς καλά!

      Διαγραφή
  12. Πολύχρονη Κική μου!!! Εύχομαι χρόνια γλυκά σαν την καραμέλα που ρέει υπέροχα από την τούρτα σου!! Αγαπημένες γεύσεις, αξίζει τον κόπο της !! Και του χρόνου 2όροφη θα σου ευχηθώ!! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για την γλυκιά ευχή σου Αθηνά μου!! Η τούρτα πράγματι αξίζει τον κόπο!!! Και σε σένα εύχομαι ό,τι καλύτερο στη ζωή σου!!!
      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  13. Χρόνια πολλά Βασιλική μου πάντα με υγεία με χαρά με δημιουργικότητ...........α!

    Πολύ γέλασα με την τούρτα, που χάζευες και δεν τολμούσες να φτιάξεις... το ίδιο έπαθα κι εγώ μόνο που εγώ τόλμησα και την έκανα και εστέφθη με πλήρη... αποτυχία! Βασικά βγήκαν πολύ παχιές οι στρώσεις του παντεσπανιού και διάφορες άλλες αποτυχίες που δεν θυμάμαι πια!
    Από τότε δεν την ξανατόλμησα...
    Η δική σου όμως έγινε υπερτέλεια άξια για τη γιορτινή επέτειο!

    Φιλάκια πολλά-πολλά, και πάντα χαρούμενα γενέθλια!

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχχχ πράγματι αυτή η τούρτα με είχε στοιχειώσει και επιτέλους την έκαναααα!!
      Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και αντεύχομαι για τα αυριανά σου γενέθλια για όλα τα καλά του κόσμου στη ζωή σου!!!!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  14. πολυχρονη και παντα γλυκεια και δημιουργικη , φαινεται τελεια και το παχος στα μπισκοτα μοναδικο εισαι πανεπιστημονας κοριτσι μου χιλια φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Κάτια... με τιμά το σχόλιό σου!!! Αντεύχομαι για κάθε καλό στη ζωή σου!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  15. Χρόνια πολλά και καλά, Κική μου, με τις μοναδικές συνταγές σου...
    Καλά, η σημερινή τούρτα..... σκέτη κόλαση. Αχ και να ήμουνα κοντά να πάρω κι' εγώ το κομμάτι μου! Φαντάζομαι πως θα ξετρελάθηκαν οι καλεσμένοι σου!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Φιλία μου... και ευχαριστώ πολύ για τις ευχές. Και σε σένα εύχομαι ολόψυχα κάθε ευτυχία, υγεία, χαρά, αγάπη και δημιουργικότητα!!! Η αλήθεια είναι ότι η τούρτα εξαφανίστηκε άμεσα!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  16. Χρόνια πολλά και καλά, με υγεία πάνω απ όλα Κική μου!
    Η τούρτα κόλασε κι εμένα που δεν τρώω γλυκά!
    Είμαι σίγουρη ότι θα τη λατρέψει η αδερφή μου που πάντα ψάχνεται στα γλυκά και είναι δεινή ζαχαροπλάστρια ( πώς είμαι εγώ; Καμία σχέση ☺ αχαχαχα)
    Φιλάκια πολλά ! ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Άιρις και σε σένα εύχομαι τα καλύτερα μέσα από την καρδιά μου!!! Η τούρτα είναι πεντανόστιμη και νομίζω ότι αν τη φτιάξει η αδερφή σου θα ξετρελλαθεί!!!
      Φιλιά! <3

      Διαγραφή
  17. Πολύχρονη όμορφή μου Κική!!Ότι επιθυμείς κορίτσι μου!! Η τούρτα υπέροχη και εντυπωσιακή...όπως άξιζε για την περίσταση! Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά γλυκιά Λίλια κι ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!! Χαίρομαι που σου άρεσε η τούρτα αυτή γιατί το αξίζει!!
      Φιλάκια!
      Καλή εβδομάδα από αύριο!

      Διαγραφή
  18. Χρόνια σου πολλά Κική μου, γλυκά κι ευτυχισμένα :)
    Υπέροχο κέρασμα, με συναρπαστική παρουσίαση!!!!!!!!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Γιώργο! Να είσαι καλά και ό,τι επιθυμείς να το έχεις στη ζωή σου!!
      Χαίρομαι που σου άρεσε η συγκεκριμένη τούρτα γιατί είναι νοστιμότατη αλλά χαίρομαι που σου άρεσε και η παρουσίασή της!
      Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!! :)

      Διαγραφή
  19. Μια τούρτα υπέροχη όπως μας προτείνεις και όχι άδικα!!! Ετσι γλυκά να είναι τα χρόνια σου , να τα εκατοστήσεις με χαρές και πολλά κεράσματα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ καλή μου Νικόλ... κι εσύ πάντα να έχει ό,τι αποζητάς στη ζωή σου!!!

      Διαγραφή
  20. Γλυκιά μου και αγαπημένη Κική!
    Εύχομαι ολόψυχα χρόνια πολλά και καλά!
    Να είσαι πάντα χαρούμενη, αισιόδοξη και δημιουργική και να σε χαίρονται οι αγαπημένοι σου!
    Η τούρτα σου πραγματικά ονειρεμένη!
    Εντυπωσιακή και φοβερά λαχταριστή! Ιδανική πραγματικά για μια τέτοια ημέρα!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ πολύ γλυκιά μου Ερμιόνη!! Να είσαι καλά και αντεύχομαι για σένα και την οικογένειά σου ευτυχία, αγάπη, υγεία και πολλές πολλές όμορφες μέρες και επιτυχίες!!!
      Χαίρομαι που σου άρεσε η τούρτα γιατί είναι πεντανοστιμη!!
      Φιλάκια για καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  21. Πολύ ωραία η τούρτα σου Κική! Πολύ εντυπωσιακή και σίγουρα νοστιμότατη!
    Χρόνια πολλά και πάλι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Μαρία μου και ναι ...αυτή η τούρτα έχει απίθανη νοστιμιά!!! :)
      Καλή εβδομάδα από αύριο ή μάλλον σήμερα!!

      Διαγραφή
  22. Τα γενέθλια Κική μου είναι η πιο σημαντική γιορτή της ζωής του κάθε ανθρώπου, αφού αποτελούν ορόσημο για τα όσα έχει ήδη ζήσει και για τα όσα θα ζήσει ακόμη!
    Χρόνια σου πολλά και καλά λοιπόν, για την τόσο σημαντική γιορτή σου.
    Όσο για το κέρασμα, προσωπικά δεν ξέρω αν θα το αποτολμούσα, αλλά φαίνεται υπέροχο και αξίζει σίγουρα το όποιο κόπο του.
    ΄ΑΞΙΑ και ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ.
    Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Πηνελόπη μου! Κάθε χρόνος που περνά αξίζει να τον γιορτάζουμε και μόνον για τις εμπειρίες που κερδίσαμε αλλά και γιατί έχουμε ακόμα την υγειά μας! Σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και ανταποδίδω για όλα τα καλά στη ζωή τη δική σου και της οικογένειάς σου!
      Η τούρτα είναι υπέροχη και χαίρομαι που το τόλμησα γιατί με είχε ...στοιχειώσει!! χαχαχαχα
      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  23. Χρόνια πολλά Κική μου και ευτυχισμένα!! Ότι επιθυμεις!! Η τούρτα σου ειναι ένα όνειρο, τόσο λαχταριστή!! Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Θάλεια μου κι ευχαριστώ πολύ! Αντεύχομαι για κάθε καλό, υγεία και χαρά!
      Χαίρομαι που σου άρεσε η τούρτα αυτή! :))
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  24. Πολύχρονη Κική μου, να είσαι πάντα χαρούμενη και δημιουργική :) Καταπληκτικό κέρασμα η τούρτα που έφτιαξες, θα ήμουν ικανή (και εξαιρετικά πρόθυμη) να την εξαφανίσω μόνη μου!!! Πολλά φιλιά, καλή Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Χαρά μου, να είσαι καλά και ό,τι επιθυμείτε!! Όταν,με το καλό έρθω θα σας κεράσω γιατί πράγματι είναι πολύ ωραία!!
      Φιλιά και καλή εβδομάδα!!

      Διαγραφή
  25. Πολύχρονη Κική μου να είσαι γερή, χαρούμενη και δημιουργική!!! Υπέροχη η τούρτα, γεια στα χέρια σου!!! Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ!!!!! Κι εσύ ό,τι επιθυμείς να το έχεις στη ζωή σου!! Χαίρομαι που σου άρεσε αυτή η τούρτα γιατί είναι νοστιμότατη!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  26. Παναγία μου! μπορεί να είναι και η πιο λαχταριστή φωτογραφία που έχω δει στη ζωή μου!!!
    Χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα!!
    φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααααα, χαίρομαι γι αυτό που λες Πέλα μου... αυτό σημαίνει ότι σου άρεσε και η φωτό και η τούρτα που, πραγματικά, αξίζει... είναι εθιστικά νόστιμη!!!
      Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και ανταποδίδω για υγεία, ευτυχία και ευημερία!!!
      Πολλά φιλάκια! :))

      Διαγραφή
  27. Χρόνια πολλά με υγεία και πολλές δημιουργίες!!!
    Η τούρτα φαίνεται καταπληκτική!!!!
    Πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Στέλλα μου και σε σένα εύχομαι τα καλύτερα ολόψυχα!!!
      Η τούρτα αυτή είναι θεϊκή χωρίς υπερβολή και εθιστική!!
      Φιλάκια και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  28. Χρόνια πολλά, γλυκά γεμάτα υγεία και πολύ δημιουργια. Η τούρτα σου λαχταριστη, λαχταριστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Δημιουργία μου... έβαλες νέα φωτό στο προφίλ;;;
      Να είσαι καλά και σε σένα εύχομαι κάθε καλό!! :))
      Καλή εβδομάδα!!

      Διαγραφή
  29. Χρόνια πολλά και καλά, και με τέτοιες τούρτες που μας βάζεις , Κική μου, θαστε κι εσείς καλά κι εμείς καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Τέλεια και τη βουτάς και στη butterscotch και έτσι ολοκληρώνεται η αμαρτία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Χρόνια πολλά και καλά!! Υγεία και κάθε χαρά!!
    Ωραία η ιστορική αναφορά που μας έκανες και ακόμη καλύτερα αυτή η "καταστροφικά" νόστιμη τούρτα!!
    Και του χρόνου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Οντως πολύ ωραία τούρτα Κική.
    Αξιζε τον κόπο.
    Καταπληκτική. Πριν διαβάσω την εκτελεση προσπαθούσα να καταλάβω πως έκοψες τόσο λεπτό το παντεσπάνι. Μετά κατάλαβα ;)
    Γεια στα χέρια σου, την έκανες παρα πολύ ωραία.

    Και πάλι χρόνια πολλά και γλυκά

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Πολύχρονη Κική μου!!! γεματα υγειαα και δημιουργεια .. υπεροχη τουρταα ! μπραβοο !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!