Ποτέ δεν είχα πραγματικές αντιστάσεις! Πάντα ήμουν επιρρεπής κι έτοιμη να υποκύψω! Κι ας με ήθελε ο μπαμπάς δυνατή, ακόμα και σ' αυτό! Ήμουν δυνατή σε πολλά αλλά όχι σ' αυτό! Εξάλλου ποιός είναι δυνατός σε όλα; Και ποιόν οι γονείς του δεν τον θέλουν ...δυνατό; Εντάξει... προσπαθούσα αλλά μόλις εκείνη η καφέ πλάκα έκανε την εμφάνισή της ...οι αντιστάσεις μειώνονταν κι ένα κομμάτι θυσιαζόταν για την ικανοποίηση του ουρανίσκου... το μόνο που με έσωζε ήταν ότι δεν πάχαινα! Τότε, με το μεταβολισμό να τρέχει με χίλια! Κι όταν κάτι με άγχωνε... το ένα κομμάτι γινόταν πάντα δύο!
Πώς, λοιπόν να αντισταθώ σ' αυτή την τάρτα; Την συγκεκριμένη την έφαγα για πρώτη φορά στον φούρνο της γειτονιάς μου όταν την είδα να στέκεται καμαρωτή, καμαρωτή στη βιτρίνα με τα γλυκά. Προκλητική εμφάνιση, ελαφρώς γυαλιστερή επιφάνεια κι από κάτω η σοκοπραλίνα. Απίστευτος συνδυασμός! Την έφαγα μια φορά, την αγόρασα άλλες δέκα (ίσως και παραπάνω) και τελικά κατέληξα... γιατί να μη δοκιμάσω να τη φτιάξω;;; Και να το ...αριστούργημα, το σοκολατένιο ποίημα της γεύσης!
Σοκοπραλίνα, ganache πικρής κουβερτούρας, ζύμη με ρόφημα σοκολάτας, κρασί και ψημένα φουντούκια!! Να αναφέρω κι άλλες λεπτομέρειες;;;
Τάρτα αμαρτία για ...μεγάλους γιατί κι οι μεγάλοι θέλουν τις αμαρτίες τους!!! Έτσι δεν είναι; Όχι σε ρωτάω και, ναι μεν, απάντηση άμεσα δεν περιμένω αλλά είμαι, σχεδόν, σίγουρη ότι θα συμφωνήσεις!
Πού ακούστηκε ενήλικας, που ζει στη σημερινή Ελλάδα, ακούει ειδήσεις, βιώνει τα όσα γίνονται και να μην έχει ανάγκη από μια σοκολατένια, μεθυσμένη αμαρτία που θα τον απογειώσει και θα τον κάνει να ξεχάσει τα όσα συμβαίνουν έστω και τη στιγμή που γεύεται μια πρώτη μπουκιά και σίγουρα όχι τελευταία!
Πού ακούστηκε ενήλικας, που ζει στη σημερινή Ελλάδα, ακούει ειδήσεις, βιώνει τα όσα γίνονται και να μην έχει ανάγκη από μια σοκολατένια, μεθυσμένη αμαρτία που θα τον απογειώσει και θα τον κάνει να ξεχάσει τα όσα συμβαίνουν έστω και τη στιγμή που γεύεται μια πρώτη μπουκιά και σίγουρα όχι τελευταία!
Κι αν πάλι αγαπημένη μου αναγνώστρια και αγαπημένε μου αναγνώστη νομίζεις ότι η τάρτα είναι μεγάλη για σένα, δεν έχεις παρά να φτιάξεις με την ίδια ζύμη και την ίδια γέμιση μικρά, στρογγυλά, τσουπωτά μπισκοτάκια, τυλιγμένα σε σπασμένα φουντούκια, με μια λακουβίτσα στη μέση... ίσα ίσα για να γεμίσει με την απαραίτητη ganache ή τη σοκοπραλίνα!!!
Εξάλλου, για δες πόσο εύκολα γίνεται!! Κρίμα είναι να μην δοκιμάσεις να την φτιάξεις και να γευτείς αυτό το αριστούργημα που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη σου.
Μια τάρτα με σοκολάτα και nutella και μικρά μπισκοτάκια
Περιγραφή: Μια τάρτα ...σκέτη αμαρτία!
Σκεύος : 2 ταρτιέρες με διάμετρο 22 εκ. ή μια ταρτιέρα με διάμετρο 26 εκ.
Μερίδες: 8-10 άτομα
ΥΛΙΚΑ για 2 τάρτες με διάμετρο 22 εκ. ή μια τάρτα με διάμετρο 26 εκ. και μερικά μπισκοτάκια
Για τη ζύμη
- 180 γρ. (ή 190 ml) αραβοσιτέλαιο
- 140 γρ. (ή 150 ml) λευκό κρασί (κατά προτίμηση ημίγλυκο Μοσχάτο)
- 80 γρ. άχνη ζάχαρη
- 30 γρ. φουντούκια ψημένα και αλεσμένα σε σκόνη
- 30 γρ. ρόφημα σοκολάτας (σκόνη με ζάχαρη)
- 440 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 φακελάκι φυσική βανίλια ή 1 φακελάκι ζαχαροβανίλια
Για τη γέμιση
- 250-300 γρ. σοκοπραλίνα (σπιτική ή έτοιμη)
Για την επικάλυψη-ganache
- 1 (200 γρ.) κουβερτούρα με 55% κακάο, σε κομμάτια
- 10 γρ. βούτυρο
- 200 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Ετοιμάζουμε τη ζύμη- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
- Βάζουμε σε ένα μπολ το αραβοσιτέλαιο, το λευκό κρασί, το αλάτι, τη βανίλια και ανακατεύουμε.
- Σε άλλο μπολ, αναμιγνύουμε την άχνη, τη φαρίνα, τα φουντούκια και το ρόφημα σοκολάτας και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα υγρά στα στερεά και ζυμώνουμε σε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
- Αφήνουμε τη ζύμη για 10-15 λεπτά στο ψυγείο.
- Ύστερα, βάζουμε τη ζύμη σε ταρτιέρα και αφού την τρυπήσουμε σε πολλά σημεία, την καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε μέσα φασόλια ή ρύζι.
- Ψήνουμε για 30-35 λεπτά και μετά βγάζουμε την ταρτιέρα από το φούρνο και αφαιρούμε προσεκτικά το αντικολλητικό χαρτί με το ρύζι ή τα φασόλια.
- Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε την επικάλυψη - ganache
- Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το βούτυρο και μόλις το μείγμα ζεσταθεί (αλλά να μην βράσει) αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια της κουβερτούρας.
- Περιμένουμε για 1-2 λεπτά για να λιώσει η κουβερτούρα και μετά ανακατεύουμε το μείγμα με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρις ότου ομογενοποιηθεί.
- Βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά έτσι ώστε να κρυώσει.
Φτιάχνουμε την τάρτα
- Γεμίζουμε την κρύα τάρτα με την σοκοπραλίνα.
- Από πάνω καλύπτουμε με την ganache και αφήνουμε την τάρτα στο ψυγείο να κρυώσει μέχρι να τη σερβίρουμε.
- Μπορούμε να γαρνίρουμε με λίγο γλυκό πορτοκάλι ή περγαμόντο.