Ενός φθινοπώρου που άργησε να αποφασίσει ότι είναι φθινόπωρο και όχι άνοιξη! Ωστόσο... κάλλιο αργά παρά ποτέ! Ο Νοέμβρης προχωρά προς το τέλος και σήμερα... η μουντάδα, η πρωινή αχλή και ένα δροσερό αεράκι είναι παντού! Ένδειξη θλίψης για τα γεγονότα των ημερών; Απόφαση της φύσης να ξαναγυρίσουμε στην πραγματική μας εποχή;; Ό,τι κι αν είναι ...είναι μια μουντάδα καλοδεχούμενη πια, μια και θέλω να νιώσω λίγο πιο κοντά στο χειμώνα.
Αυτή η καλοκαιρία και η ζέστη είναι πια εκτός εποχής και όχι, για μένα δεν είναι καλοκαιρία αυτός ο καιρός κοντά στο χειμώνα... είναι ...παράξενος! Όπως παράξενη είναι και η εποχή μας!
Αυτή η καλοκαιρία και η ζέστη είναι πια εκτός εποχής και όχι, για μένα δεν είναι καλοκαιρία αυτός ο καιρός κοντά στο χειμώνα... είναι ...παράξενος! Όπως παράξενη είναι και η εποχή μας!
Το οικογενειακό τραπέζι, πάντως, άρχισε να μοσχοβολά χειμώνα και χρώματα της εποχής. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι γίνεται άνοστο, μουντό, γκρίζο! Αντίθετα! Αποκτά νέο ενδιαφέρον, χειμωνιάτικες νοστιμιές, γήινες γεύσεις, χρώματα και αρώματα που δείχνουν... Χριστούγεννα. Ένα από τα υλικά που αγαπώ πολύ είναι οι γλυκοπατάτες και ειδικά οι πορτοκαλί γλυκοπατάτες. Αυτό το καταπληκτικό προϊόν με την αφθονία φυτικών ινών, του β-καροτενίου, του μαγγανίου, της βιταμίνης Α και του χαμηλότερου γλυκαιμικού δείκτη έχει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Γλυκοπατάτες γεμιστές
Περιγραφή : Ορεκτικό ή ελαφρύ κυρίως αυτές οι πατάτες είναι ό,τι πιο νόστιμο έχεις δοκιμάσει
Μερίδες: 4
ΥΛΙΚΑ
- 4 γλυκοπατάτες (300 περίπου γραμμαρίων η κάθε μια)
- 200 γρ. ασπρομανίταρα, σε φέτες
- 200 γρ. πλευρώτους, σε κομμάτια
- 120 γρ. μανούρι σε κύβους
- 4 κ.σ. κεφαλοτύρι ή πεκορίνο Αμφιλοχίας
- 1 σκελίδα σκόρδο, σε κυβάκια
- 1/2 κόκκινη πιπεριά
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- Μερικά φυλλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο
- Αλάτι - Πιπέρι - Πάπρικα
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Χαράζουμε τις γλυκοπατάτες με ένα μαχαίρι σε διάφορα σημεία.
- Τις βάζουμε στο φούρνο μικροκυμμάτων για 8-10 λεπτά (ή εναλλακτικά, στο φούρνο για 40-50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν).
- Στο μεταξύ, βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το σκόρδο και την πιπεριά.
- Αφήνουμε για 1-2 λεπτά να σοταριστούν και προσθέτουμε τα κομμένα μανιτάρια, το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι.
- Αφήνουμε να σοταριστούν για 4-5 λεπτά και προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό ενώ συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά τους και να μείνουν με το λάδι τους.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση για 5 λεπτά να κρυώσει.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
- Στο μεταξύ, χαράζουμε τις πατάτες κατά μήκος και με ένα κουταλάκι αφαιρούμε την περισσότερη σάρκα τους.
- Αλατίζουμε ελαφρά το εσωτερικό τους.
- Κόβουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, τόσο όσο χρειάζεται για να τυλίξουμε τις πατάτες και το διπλώνουμε στη μέση.
- Βάζουμε τις πατάτες επάνω και στριφογυρίζουμε τις δύο άκρες του έτσι ώστε να σχηματίσουμε μια βαρκούλα που καλύπτει τις τρεις πλευρές της κάθε πατάτας.
- Αναμιγνύουμε τη γέμιση των μανιταριών με το μανούρι και γεμίζουμε τις πατάτες.
- Πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι ή πεκορίνο και βάζουμε στο ταψί.
- Τις βάζουμε στο φούρνο να γκρατιναριστούν για 12-15 λεπτά.
- Σερβίρουμε αμέσως.