Καλημέρα σας! Τί λέτε; Πάμε ένα μικρό ταξιδάκι σήμερα; Πάμε να φάμε κάπου αλλού και όχι στην Ελλάδα; Εντάξει είναι λίγο μακριά αλλά εμείς πάντα δεν λέμε ότι ένα νόστιμο πιάτο φέρνει τους ανθρώπους κοντά; Ακολουθήστε με, λοιπόν , σήμερα σε μια σύντομη βόλτα στη μακρινή Λουιζιάνα.
Η Λουιζιάνα είναι πολιτεία στις νότιες ΗΠΑ. Πήρε το όνομά της από τον Λουδοβίκο ΙΔ (ναι... της Γαλλίας). Το όνομά της σήμαινε "η γη του Λουδοβίκου". Είναι μια από τις λίγες Αμερικανικές πολιτείες που διατηρεί πολυπολιτισμικά και πολυγλωσσικά ψήγματα καθώς ιστορικά έχει δεχθεί επιρροές από την Γαλλία, την Ισπανία αλλά και την Αφρική. Πριν ενταχθεί στις ΗΠΑ ήταν ισπανική και γαλλική αποικία ενώ τον 18ο αιώνα δέχθηκε μεγάλη εισροή Αφρικανών κυρίως από τη Δυτική Αφρική.
Το Baton Rouge, μια πόλη των 230.000 κατοίκων με ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια του κόσμου λόγω των πετρελαιοπηγών που υπάρχουν, είναι η πρωτεύουσα της πολιτείας ενώ η Νέα Ορλεάνη είναι η μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας.
Baton Rouge |
Nέα Ορλεάνη |
Τώρα ξέρω! Ούτε που το είχα φανταστεί ότι η Λουιζιάνα ήταν γαλλική αποικία και μπορεί να έχω κάνει στο πανεπιστήμιο την γαλλική ιστορία (τί μπελάς!!!) αλλά ακόμα κι αν το είχα τότε διαβάσει ...ήταν απ΄αυτά που είχαν περάσει στα... ψιλά γράμματα!!
Η κουζίνα, λοιπόν, της περιοχής έχει κι αυτή εμφανείς επιρροές εκτός αμερικανικού εδάφους. Έτσι, όταν ξεφύλλισα τον "Γαστρονόμο" του Οκτωβρίου και είδα αυτή τη συνταγή εκείνο που μου κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν ο συνδυασμός των υλικών... χοιρινό, μήλα, κανέλα, μοσχοκάρυδο, πάπρικα!!
Η κουζίνα, λοιπόν, της περιοχής έχει κι αυτή εμφανείς επιρροές εκτός αμερικανικού εδάφους. Έτσι, όταν ξεφύλλισα τον "Γαστρονόμο" του Οκτωβρίου και είδα αυτή τη συνταγή εκείνο που μου κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν ο συνδυασμός των υλικών... χοιρινό, μήλα, κανέλα, μοσχοκάρυδο, πάπρικα!!
Και μόνο που διαβάζεις τη συνταγή... καταφθάνει σε σένα άρωμα, μοσχοβολιά κι αντίθεση γεύσεων! Κι έτσι ακριβώς είναι!
Ένας καθόλου συνηθισμένος συνδυασμός με τέλειο γευστικό αποτέλεσμα αρκεί να είσαι... ανοιχτός σε γευστικές περιπλανήσεις.
Αν είσαι έτοιμος για κάτι τέτοιο... δοκίμασε τη συνταγή αυτή... είναι κρίμα να χάσεις τη νοστιμιά της!
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομαΓια τα κεφτεδάκια
600 γρ. χοιρινός κιμάς
200 γρ. λουκάνικο χωριάτικο με πορτοκάλι
4 φέτες ψωμί μουσκεμένες σε νερό και καλά στυμμένες
1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
1/2 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 1/2 κ.γλ. πάπρικα καπνιστή
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ. αλάτι
1 πρέζα κανέλα
Για τα μήλα
3 μεγάλα μήλα (1 πράσινο + 1 κόκκινο + 1 κίτρινο)
1/2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1/2 κ.γλ. κανέλα
1 κ.σ. βούτυρο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τα κεφτεδάκια
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Ρίχνουμε σε ένα ταψί 5 κ.σ. ελαιόλαδο και το βάζουμε στο φούρνο για όση ώρα αυτός προθερμαίνεται.
Σε ένα μπολ, ζυμώνουμε όλα τα υλικά.
Πλάθουμε μικρά, μακρόστενα σουτζουκάκια.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο (το ελαιόλαδο ήδη έχει ζεσταθεί) και τα τοποθετούμε τα σουτζουκάκια.
Τα γυρίζουμε γρήγορα για να σοταριστούν απ΄ όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε 1 φλ.τσ. ζεστό νερό και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.
Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε χοντρές, κυδωνάτες φέτες.
Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα.
Βγάζουμε από το φούρνο και τοποθετούμε τα μήλα ανάμεσα στα σουτζουκάκια, προσθέτοντας και το βούτυρο.
Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για 30 περίπου λεπτά.
Ύστερα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί μέχρι να κοκκινίσουν τα μήλα και τα σουτζουκάκια.
Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε το φαγητό με πράσινη σαλάτα και τυρί.