Με το Νοέμβρη να μας δείχνει το καλό του πρόσωπο το μόνο που ήθελα τις προάλλες είναι ένα γλυκό που συνδυάζει λίγο καλοκαίρι και λίγο φθινόπωρο. Για μένα ένα από τα χαρακτηριστικά τρόφιμα που δείχνουν "καλοκαίρι" είναι το γιαούρτι. Λατρεύω το γιαούρτι το καλοκαίρι, αγαπώ το γιαούρτι το φθινόπωρο και την άνοιξη και το ...αποφεύγω τον χειμώνα.
Θα μου πεις... τον χειμώνα, δεν τρως παγωτό; Παγωτό τρώω και μάλιστα όλο τον χρόνο... γιαούρτι όμως όχι!!! Αν ο άνθρωπος έχει ιδιοτροπίες αυτό είναι... με το γιαούρτι έχω αυτό το θέμα και δεν έχω καταφέρει να το λύσω ακόμα!!
Θα μου πεις... τον χειμώνα, δεν τρως παγωτό; Παγωτό τρώω και μάλιστα όλο τον χρόνο... γιαούρτι όμως όχι!!! Αν ο άνθρωπος έχει ιδιοτροπίες αυτό είναι... με το γιαούρτι έχω αυτό το θέμα και δεν έχω καταφέρει να το λύσω ακόμα!!
Όπως και νάναι ...έπιασα γιαούρτι στα χέρια μου;;; Σημαίνει όλες τις άλλες εποχές αλλά όχι χειμώνα!!!
Ξέροντας, λοιπόν ότι ο Νοέμβρης οδηγεί ...έστω και ηλιόλουστα, με ακρίβεια τα βήματά μας προς την αγαπημένη κατά τα άλλα εποχή θέλησα να κάνω ένα γλυκό που να τον αντιπροσωπεύει.
Τί, άλλωστε, πιο απλό από ένα μιλφέιγ με αχλάδια και μάλιστα καραμελωμένα αλλά και θρυμματισμένα σε χίλια κομμάτια μικρά σφολιατίνια που μπορεί να μην είναι χειροποίητα αλλά αυτό μικρή σημασία έχει στην προκειμένη περίπτωση μια και τα υπόλοιπα χαρίζουν ένα ..."βουνό νοστιμιάς" όπως λέει και η μικρή μας Βασιλική. :)
Μικρά ποτηράκια γέμισαν, λοιπόν, με σφολιατίνια, ημίγλυκη κρέμα και ολόγλυκα αχλάδια μ' εκείνη την υπέροχη καραμελένια επίγευση που σου μένει αρκετή ώρα αφού έχεις απολαύσει από την πρώτη ως την τελευταία κουταλιά.
Απλά, γρήγορα και νόστιμα... γεμίστε τα δικά σας γλυκοποτηράκια και απολαύστε τα!
ΥΛΙΚΑ για 8 ποτηράκια
16 έτοιμα σφολιατάκια (2 για κάθε μερίδα)
Για την κρέμα
320 γρ. τυρί κρέμα
220 γρ. ζαχαρούχο γάλα*
150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
1 (200 ή 250 γρ.) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
1 φακελάκι φυσική βανίλια σε σκόνη Vahiné
1 πρέζα κανέλα (προαιρετικά)
Για τα καραμελωμένα αχλάδια
3-4 αχλάδια (όχι υπερώριμα), ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κύβους**
3-4 κ.σ. ζάχαρη
5 κ.σ. νερό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για την κρέμα
Σε ένα μπολ, βάζουμε το τυρί, το γιαούρτι, τη βανίλια, την κανέλα και τα χτυπάμε για 1 λεπτό, με ένα "σύρμα" ή με το μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το ζαχαρούχο γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα (ανακάτεμα) μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγύ και την βάζουμε στο ψυγείο.
Για τα καραμελωμένα αχλάδια
Βάζουμε σε αντικολλητκό τηγάνι το νερό, τα αχλάδια και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
Τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να καραμελώσουν.
Τα γυρίζουμε συχνά με μια ξύλινη κουτάλα για να μην καούν.
Μόλις τα αχλάδια αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσόξανθο χρώμα, τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν τα προσθέσουμε στο γλυκό.***
Συνθέτουμε το γλυκό μας
Θρυμματίζουμε ένα σφολιατάκι και το ρίχνουμε στον πάτο του ποτηριού.
Βάζουμε από πάνω μια ποσότητα κρέμας.
Ρίχνουμε ένα δεύτερο θρυμματισμένο σφολιατάκι επάνω στην κρέμα.
Με ένα κορνέ, φτιάχνουμε μια ροζέτα από σαντιγύ επάνω στα σφολιατάκια.
Γύρω γύρω γεμίζουμε το ποτήρι με καραμελωμένους κύβους αχλαδιού.
TIPS
* Εάν θέλουμε την κρέμα πιο γλυκιά προσθέτουμε 2-3 κ.σ. ζάχαρη άχνη αλλά όχι ζαχαρούχο για να μην αραιώσει πολύ και χρειάζεται ζελατίνη για να σφίξει.
** Εάν τα αχλάδια μας είναι σκληρά τότε προσθέτουμε λίγο 8 κ.σ. νερό, 2 κ.σ. ζάχαρη και 10 γρ. βούτυρο και τα αφήνουμε να βράσουν στο τηγάνι σε σιγανή φωτιά.
Μόλις αυτό το νερό εξατμιστεί πασπαλίζουμε με τις άλλες 3-4 κ.σ. ζάχαρη και αφήνουμε να καραμελώσουν ακολουθώντας τη διαδικασία που υπάρχει στη συνταγή μας.