Βάφλες αλμυρές με αβοκάντο και αυγό ποσέ

'Ενα Κυριακάτικο πρωινό...
Η βάφλα έχει τη δική της ιστορία! Αν και... δεν την έγραψαν στον τοίχο με μπογιά παρόλα αυτά οι βάφλες είναι ένα αγαπημένο, ελαφρύ γλύκισμα τόσο ιδιαίτερο που πρέπει να έχει έναν ιδιαίτερο, επίσης, τρόπο αντιμετώπισης... έναν σεβασμό και την δέουσα προσοχή! 
Την πρωτοσυναντάμε στα αρχαία χρόνια και στον μεσαίωνα όταν  οι πρόγονοί μας μαγείρευαν επίπεδα κέικ, ψήνοντας τα ανάμεσα σε δυο καυτές μεταλλικές πλάκες. Γύρω στο 1200, ένας βιοτέχνης έφτιαξε δύο μεταλλικές πλάκες με το χαρακτηριστικό σχήμα κι έτσι η βάφλα απέκτησε το δικό της σχήμα. Αργότερα, γύρω στο 1620, Άγγλοι προσκυνητές που ζούσαν στην Ολλανδία, μετανάστευσαν στην Αμερική μεταφέροντας μαζί τους το Ολλανδικό wafel από το οποίο ξεκίνησε η γνωριμία μας με την σημερινή βάφλα και το 1700 καθιερώνονται τα "πάρτυ βάφλας" σαν μια οικογενειακή γιορτή.
Το 1789, ο Thomas Jefferson (3ος πρόεδρος της Αμερικής), επέστρεψε από τη Γαλλία με μια μηχανή ψησίματος βάφλας, δηλαδή ένα ταψάκι που έδινε μορφή και τραγανότητα στη βάφλα ενώ το 1911, δημιουργήθηκε η πρώτη ηλεκτρική μηχανή ψησίματος βάφλας και το 1955 ανοίγει το πρώτο εστιατόριο βάφλας σε ένα προάστιο της Ατλάντα. Το 1960, ο Maurice Vermersch παρουσιάσε στην διεθνή έκθεση του Βελγίου, την ‘Βάφλα των Βρυξελλών’, μια συνταγή βάφλας της συζύγου του. Για πρώτη φορά η βάφλα παρουσιάστηκε γαρνιρισμένη με κρέμα και φράουλες. Το 1964, η ίδια συνταγή παρουσιάστηκε στην έκθεση της Νέας Υόρκης και μετονομάστηκε "Βελγική βάφλα". Και πάντα η βάφλα... με τη μορφή μιας γλυκιάς λιχουδιάς! Γιατί όχι και αλμυρή; Και αλμυρή είναι υπέροχη και νόστιμη και συνδυάζεται με ένα σωρό άλλες λιχουδιές και ταιριάζει για ραχάτικο, Κυριακάτικο πρωινό... να πω κι άλλα ή μήπως να δούμε τη συνταγή για τις αλμυρές βάφλες;; Ας κάνουμε το δεύτερο... κι ας δούμε τις βάφλες αλλιώς... σαν αλμυρή λιχουδιά αλλά πάντα γεμάτη νοστιμιά!

ΥΛΙΚΑ για 6 μεσαίες βάφλες
Για τις βάφλες
40 γρ. βούτυρο λιωμένο αλλά σε θερμοκρασία δωματίου
1 αυγό μεγάλο
1/2 κ.σ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
50 γρ. τυρί κρέμα
200 ml γάλα (εγώ χρησιμοποίησα εβαπορέ) σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Για το σερβίρισμα
1 αυγό για κάθε άτομο
3 αβοκάντο ώριμα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τις βάφλες
Βάζουμε σε ένα μπολ το αυγό, το αλάτι, το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός.
Προσθέτουμε εναλλάξ το γάλα με τη φαρίνα και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αλείφουμε με λίγο βούτυρο τις πλάκες της βαφλιέρας και ρίχνουμε 2-3 κ.σ. στη "θέση" της κάθε βάφλας.
Αφήνουμε για 3-4 λεπτά να ψηθούν οι βάφλες και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα.
Για το σερβίρισμα
Βάζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι νερό και λίγο αλάτι. 
Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει ρίχνουμε μέσα ένα αυγό και το αφήνουμε να βράσει για λίγα λεπτά ανάλογα με το πόσο μελάτο ή σφιχτό το θέλουμε.
Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα αβοκάντο.
Τα πολτοποιούμε με το πηρούνι προσθέτοντας το χυμό από 1/2 λεμόνι, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.
Βάζουμε επάνω σε κάθε βάφλα 2-3 κ.σ. αβοκάντο πολτοποιημένο, ένα αυγό ποσέ, περιχύνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι ή μαϊντανό.
Συνοδεύουμε με φέτες ντομάτας.

16 σχόλια:

  1. πολυ ιδιαιτερο! παρα πολυ ομως!
    ευχαριστουμεεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Κική! Ιδιαίτερο και νοστιμότατο!

      Διαγραφή
  2. Ο συνδυασμός αβοκάντο και αυγό είναι από τους αγαπημένους μου! Τέτοια κάνετε με τις βάφλες και τις βαφλιέρες και αρχίζω να αλλάξω γνώμη για το "παχυντικό" της υπόθεσης και βλέπω να αποκτώ μια σιγά σιγά!!
    Καλό σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι καταπληκτικός συνδυασμός και αν δεν το τρως συχνά δεν πειράζουν οι επιπλέον θερμίδες!! :)
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  3. Αλμυρή βάφλα? Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, αλλά με ιντριγκάρεις!
    Και αγαπώ τόσο πολύ το αβοκάντο!!!!
    Ευχαριστούμε για την ιδέα, κορίτσι μου!
    ΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά! Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να δοκιμάσεις Ιωάννα ...άσε που ταιριάζουν απίστευτα με το αβοκάντο και το αυγό!
      Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  4. ΑΑΑΑαααααΑΑΑΑΑΑΑΑ.
    Πολλά επιφωνήματα χαράς και απορίας συνάμα, Κική μου, καθώς ομολογώ πως δεν είχα σκεφτεί ότι μπορεί να υπάρχει μια τόσο επιτυχημένη εκδοχή αλμυρής βάφλας!!

    Τα αγόρια έχουν αδυναμία στις γλυκιές με πραλίνα και όλα τα παχυντικά που τις συνοδεύουν, γι' αυτό και αποφεύγω να βάλω την συσκευή στο σπίτι...

    Αλλά αυτή η αλμυρή πρόταση με ενθουσίασε το ομολογώ :-)

    Καλό βράδυ, καλό Σαββατοκύριακο και καλό Χειμώνα επισήμως όπως φαίνεται από σήμερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζουν μια δοκιμή Πηνελόπη μου... και μπορεί να αυτοσχεδίασα αλλά το αποτέλεσμα βγήκε ονειρεμένο!!!
      Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  5. Πώς μου αρέσουν οι αλμυρές βάφλες ή τηγανίτες!
    Είναι τέλειες για πρωινό και απίστευτα χορταστικές!
    Έχω δει μια συνταγή για τοστ με αυγό και αβοκάντο και την έχω στα υπόψη να τη δοκιμάσω, μιας που είμαι σίγουρη ότι θα αρέσει πολύ στο σύζυγο.
    Τώρα που ξέρω ότι τη δοκίμασες και την εγκρίνεις και βλέπω και τις φωτογραφίες σου, έχω έξτρα κίνητρο να τη δοκιμάσω :)
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι νοστιμότατες οι αλμυρές βάφλες κι όσο για το αβοκάντο με το αυγό ταιριάζουν απίστευτα... δοκίμασε και θα καταλάβεις τί εννοώ!!! Μοναδικός συνδυασμός!!!
      Πολλά φιλιά καλημέρας!
      Καλή εβδομάδα! :)

      Διαγραφή
  6. Από τόσο παλιά υπάρχει η βάφλα; Ούτε που θα το φανταζόμουνα!
    Σίγουρα θα είναι υπέροχη και αλμυρή. Και η συνταγή που μας δίνεις φαίνεται νοστιμότατη!!!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες Φιλία μου;; Ούτε κι εγώ το φανταζόμουν!!! Είναι πολύ νόστιμη και η αλμυρή εκδοχή της και με το αυγό και το αβοκάντο κάνουν ένα υπέροχο σύνολο!!!
      Φιλιά καλημέρας και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  7. Αχ φοβερό πρωινό...ήταν να μην κάνεις αρχη με βάφλες Κική μου...μετά δεν σταματάς ποτέ χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπέροχο πρωινό που αξίζει Λίλια μου!! Είναι ο τέλειος συνδυασμός αλλά μόνον για μια μέρα της εβδομάδας γιατί έχει λίγες παραπάνω θερμιδούλες!!
      Την καλημέρα μου και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  8. Κική μου πόσο ωραίο πρωινό μας έκανες, αβοκάντο με αυγά, σούπερ δύναμη και πολύ νόστιμο!
    Ολο μαζί με την ζεστή ονειρεύομαι... βάφλα, δεν θα άφηνα ψίχουλο!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σούπερ νόστιμο και υγιεινό Μάχη μου!!! Φοβερός συνδυασμός που αξίζει να δοκιμάσεις!
      Φιλάκια καλημέρα και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!