Το Food Μόντρεαλ, η γνωριμία μου με τη Χαρά και μια συνταγή για poutine (Γ' μέρος)

Καλημέρα! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ σε μαθητές και καθηγητές μια και σήμερα χτυπάει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς για τον αγιασμό σε όλη την χώρα!!
Καλή αρχή στη μικρή μας Βασιλικούλα που φέτος περνά την πόρτα του μεγάλου σχολείου αλλά και στην μεγάλη μας Ιωάννα που έφτασε πια στην Ε' δημοτικού!
Το τρίτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος - οδοιπορικού στο αγαπημένο Μόντρεαλ θα το ξεκινήσω λέγοντάς σας για την γνωριμία μου με την φίλη foodblogger Χαρά (κατά κόσμον Carol Photiades) του αγαπημένου blog Cookandfeed. Ναι, η Χαρά μου έστειλε μήνυμα όταν ακόμη ήμουν στην Ελλάδα και είχα αναφέρει ότι θα επισκεφθώ το Μόντρεαλ και μου είπε να συναντηθούμε κάτι που, φυσικά, δέχθηκα με άπειρη χαρά. Έτσι κι έγινε!!!
Ένα βράδυ, η Χαρά με τον σύζυγό της ήρθαν στο σπίτι και γνωριστήκαμε και κουβεντιάσαμε και το απολαύσαμε! Η Χαρά... ένα άτομο δοτικό και με υπέροχη ψυχή (το ίδιο και ο σύζυγός της), ένα άτομο που αισθάνθηκα ότι γνωριζόμασταν χρόνια (παρά το γεγονός ότι επικοινωνούσαμε απλά μέσω σχολίων) και που σίγουρα θέλω να ξανασυναντήσω σύντομα! 
Στην Χαρά οφείλω πολλές πληροφορίες για την καθημερινότητα και τη ζωή στο Μόντρεαλ. Στη Χαρά, λοιπόν, αφιερώνω τη σημερινή ανάρτηση αλλά και τη συνταγή που είναι ένα παραδοσιακό πιάτο του Κεμπέκ και που την πήρα από το βιβλίο (εκτός των υπολοίπων) που μου έκανε δώρο και αφορά σε συνταγές αυθεντικές της περιοχής.
Πριν φύγω από την Ελλάδα είχα ψάξει αρκετά και είχα διαβάσει ένα σωρό πληροφορίες σχετικά με τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα της επαρχίας του Κεμπέκ. 
Γενικά ο Καναδάς είναι ένας τεράστιος σιτοβολώνας και από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες όσον αφορά στο σιτάρι. Ο κλάδος των γαλακτοκομικών είναι ο τρίτος σε αξία κλάδος του καναδικού αγροτικού τομέα μετά τους κλάδους καρπών-σπόρων και κόκκινου κρέατος. Το 82% των γαλακτοκομικών επιχειρήσεων βρίσκονται στο Οντάριο και το Κεμπέκ και υπάρχουν ένα σωρό εταιρίες γαλακτοκομικών. Εδώ υπάρχει και η μοναδική πρωτοτυπία του γάλακτος σε ...σακούλες!!!!! 
Ένα πολύ σημαντικό προϊόν είναι το σιρόπι σφενδάμου με την ελαφρώς καραμελένια γεύση του. Το βάζουν σε βούτυρο, σε γάλα (υπέροχο προϊόν και το τσακίσαμε), το κάνουν ζάχαρη. Γαρνίρουν παγωτά, κρέμες, τηγανίτες και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε όπως το να γλασάρουν χοιρινό κρέας.
Στο Μόντρεαλ όμως βρίσκει κανείς και πληθώρα λαχανικών έστω κι αν είναι λίγο πιο άνοστα από τα αντίστοιχα ελληνικά. Η πρώτη μου επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς που μέναμε συνοδεύτηκε απ΄αυτήν την ευχάριστη έκπληξη.
H επίσκεψη στην μεγάλη λαϊκή της Jean Talon στη συνοικία "La petite Italie" με έπεισε ότι όχι μόνον έχει πολλά λαχανικά αλλά έχει και λαχανικά που εμείς δεν τα έχουμε και δεν τα ξέρουμε όπως οι μικρές, γλυκές ντοματούλες με το όνομα "cerises de terre" αλλά και τα μικροσκοπικά μηλαράκια με το όνομα "pommettes" που έχουν μέγεθος φράουλας αλλά σχήμα και χρώμα μήλου.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό τους είναι ότι στους πάγκους υπάρχουν πιατέλες με κομμένα τα φρούτα για να δοκιμάσει ο πελάτης πριν αγοράσει!!! Πάρτε μια μικρή γεύση από τη λαϊκή της Jean Talon.
Aρκετά όμως με τη λαϊκή! Φεύγουμε από κει για να πάμε στον τελευταίο σταθμό αυτού του οδοιπορικού που δεν είναι άλλος από το ελληνορθόδοξο μοναστήρι της Παναγιάς της Παρηγορήτισσας (Saint Monastère Vierge Marie de la Consolatrice) που ιδρύθηκε το 1993, στο Brownsburg (μερικά χιλιόμετρα έξω από το Μόντρεαλ). Το εργαστήρι του και το μαγαζάκι ονομάζονται "Le troupeau bénit" ("Το ευλογημένο κοπάδι").

Οι μοναχές έχουν εργαστήρια και φτιάχνουν περίφημα (κατά κοινή ομολογία) τυριά, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, κουραμπιέδες, μπισκότα, ψωμί αλλά και ζυμαρικά και μείγματα για τσάι.
Ανάμεσα στις νοστιμιές που γευτήκαμε επίσης ήταν τηγανίτες με σιρόπι σφενδάμου και μαύρη σουλτανίνα αλλά και τηγανίτες με τυρί κρέμα στη ζύμη τους γαρνιρισμένες με φράουλες και μύρτιλα  φτιαγμένες από τις μικρές μας κούκλες που ήθελαν να κάνουν τις μαγείρισσες.



Μια υπέροχη ομελέτα και πατάτες lyonaise στο περίφημο Eggspectation στο παλιό λιμάνι, το οποίο έχει πάνω από 30 συνταγές με αυγά.


Μπισκότα σαμπλέ και μίνι cupcakes από την Sweet Isabelle ένα φημισμένο μικρό ζαχαροπλαστείο.

 
Υπέροχο παγωτό με γεύση σφενδάμι στο Chez Catherine.
Και τώρα, τιμώντας τη Χαρά και το βιβλίο που μου χάρισε πάμε στη συνταγή μας
Poutine quebecoise: το παραδοσιακό, εθνικό πιάτο (κάτι σαν τη δική μας φασολάδα δηλαδή) ή μάλλον η παραδοσιακή σάλτσα της περιοχής που συνοδεύει τηγανιτές πατάτες και κάποιο από τα μαλακά τυριά που διαθέτουν αλλά κλασσικά με φρέσκο cheddar (το ονομάζουν fromage "couic-couic"). Οι πρώτες συνταγές της εμφανίστηκαν σε αγροτικές περιοχές του Κεμπεκ γύρω στα 1950 και στην κλασσική της εκδοχή αποτελείται από ζωμό βοδινού, ντομάτες, αλεύρι ή κορν φλάουρ, κρεμμύδια και μπαχαρικά. Το όνομα poutine σημαίνει "παράξενο μείγμα". Βέβαια, υπάρχουν άπειρες παραλλαγές και αυτή είναι μια παραλλαγή με σάλτσα τσίλι την οποία εγώ δεν έκανα ιδιαίτερα καυτερή. Είναι ιδανικό πιάτο για παρέα και τηλεόραση και αξίζει να το δοκιμάσετε γιατί έχει απίστευτη νοστιμιά.
ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες
4 χοιρινές πανσέτες (χωρίς κόκκαλο) σε κύβους
4 φέτες μπέικον σε κομμάτια
2 κ.σ. ελαιόλαδο
150 γρ. τυρί τσένταρ (εγώ έβαλα γκούντα) σε κύβους
1 κουτί κόκκινα φασόλια
1 κύβο ζωμό βοδινού (τον "Σπιτικό") 
600 ml ζεστό νερό 
1/3 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη
1 κ.σ. κέτσαπ
1 1/2 κ.σ. μουστάρδα απαλή
2 κ.σ. μηλόξιδο
1 κ. σ. κοφτή καστανή ζάχαρη
2/3 κ.γλ. πάπρικα καπνιστή
1/2 κ.γλ. σκόνη τσίλι
1/2 κ.γλ. κύμινο
1 κ.γλ. αλεύρι
Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τις πατάτες σε κρύο νερό με αλάτι και τις αφήνουμε έτσι για 1 ώρα μέχρι να τις τηγανίσουμε σε τηγάνι ή στον φούρνο.
Στις ζεστές πατάτες προσθέτουμε τους κύβους του τυριού και ανακατεύουμε έτσι ώστε το τυρί να μαλακώσει.
Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κομμάτια της πανσέτας και του μπέικον.
Τα αφήνουμε λίγο να σοταριστούν μέχρι να πάρουν ένα ελαφρό καστανό χρώμα.
Προσθέτουμε τα φασόλια και τα γυρίζουμε κι αυτά μια-δυό φορές.
Ρίχνουμε το ζεστό νερό, την κέτσαπ, τη μουστάρδα, το μηλόξιδο, την πάπρικα, το τσίλι, το σκόρδο, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε τη σάλτσα σε σιγανή προς μέτρια φωτιά να βράσει για 20 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κομμάτια της πανσέτας.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε τη σάλτσα σε σιγανή φωτιά μέχρι να δέσει (άλλα 5-6 λεπτά είναι υπέραρκετά).
Γαρνίρουμε τις πατάτες με τη σάλτσα αυτή και η poutine είναι έτοιμη να την απολαύσουμε.
Καλή σας μέρα και καλό Σαββατοκύριακο!

26 σχόλια:

  1. Πωπω! Ευχαρίστως θα... τσάκιζα και τα μπισκοτάκια και το παγωτάκι και τις τηγανίτες! Και το φαγητάκι, καλέ! Παραπονεμένο λες να το άφηνα???!!
    ;-)
    Και μόνο που σκέφτομαι το λιωμένο τυράκι... yummy!!!
    Καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδάκια!
    Καλό κουράγιο σε εκπαιδευτικούς και γονείς!
    Φιλί γλυκό, κοριτσάκι μου!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα έτσι που ξεκίνησες Ιωάννα μου νόμισα ότι το φαγάκι δεν θέλεις να το δοκιμάσεις... όχι τίποτε άλλο γιατί αξίζει!!!
      Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  2. Πολύ όμορφο γαστρονομικό ταξίδι !!! Ευχαριστούμε Κική !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πω.. πω... στο Μοντρεαλ πήγες Κική μου; μαλλον έχω χάσει επισόδεια..φαινετα..!!! τι ωραια..!! τι νοστιμιες και εκεί.!! ο καθε τόπος έχει και τα δικα του σπεσιαλιτε... καινούργιες όμορφες γνωριμίες και γευσεις για σενα..μπραβο φίλη μου... η συνταγή αυτη ειναι ευκολη και νόστιμη απο οτι φαιεται απο τα υλικα της... θα την δοκιμασουμε...!! ευχαριστουμε Κικη...
    Καλή σχολικη χρόνια στα κοριτσακια σας.. και σε όλα τα παιδια του κόσμου..!!να περνας ομορφα παντα .. φιλακιααααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Ρούλα μου και ήθελα να μείνω... είναι τόσο όμορφο και με χαλαρούς ρυθμούς παρά το ότι είναι μεγαλούπολη!!!!
      Ναι, είναι μια εύκολη συνταγή αλλά νόστιμη αν και λίγο επιβαρυμένη σε θερμίδες!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Εγώ θέλω όλα να τα δοκιμάσω! Από τα διαφορετικά λαχταριστά φρουτάκια μέχρι την τέλεια συνταγή που μας παρουσιάζεις! Τι όμορφα που θα πέρασες και που γνώρισες από κοντά την Χαρά!Πόσο μου αρέσει να ακούω ευχάριστα πράγματα! Σε ευχαριστούμε πολύ Κική μου για τις φωτογραφίες και εύχομαι καλή αρχή σε όλα τα παιδάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να το δοκιμάσεις Λίλια μου!! Ναι, πέρασα ωραία και η Χαρά είναι υπέροχη και γενικά χαλάρωσα!!

      Διαγραφή
  5. Ωραίες εικόνες και ωραιότατη περιγραφή, για μια ακόμη φορά Κική μας.

    Όταν η χώρα έχει "μεγέθη" αυτό αντικατοπτρίζεται στα πάντα καλή μου φίλη και ειδικά αν τα προβάλει ο κρατικός της μηχανισμός σωστά. Είχα μια τέτοια συζήτηση με μια κοπέλα που γνώρισα στις διακοπές μας και είχε μεταναστεύσει πρόσφατα για εργασία στον Καναδά. Τα όσα μας έλεγε, με έκαναν να ονειρεύομαι αλλά και να οργίζομαι ταυτόχρονα.

    Ωραία η εμπειρία να συναντήσεις μια "δική" μας food blogger εκεί στα ξένα, καθώς η Χαρά είναι δικός μας άνθρωπος.

    Καλή σχολική χρονιά να έχετε και καλό σας Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Πηνελόπη μου... πράγματι υπάρχει πολύ καλό επίπεδο ζωής στον Καναδά και το κράτος φροντίζει τους πολίτες του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και προβλήματα. Κι εγώ τα ίδια συναισθήματα έχω Πηνελόπη μου γιατί η Ελλάδα έχει ένα κλίμα που πολλές χώρες θα το ζήλευαν, έχει ένα έδαφος τόσο εύφορο αλλά και πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό κι όμως μένουν ανεκμετάλλευτα για χίλιους δύο λόγους!! Τί να πω!!!!
      Την καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  6. Έκανες ένα υπέροχο ταξίδι, Κική!
    Lucky you! Σου εύχομαι πολλά ακόμα με τέτοιες όμορφες συναντήσεις!
    Ενδιαφέρουσα η συνταγή και ότι πρέπει με αυτόν τον καιρό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Στέλλα ...ο Καναδάς είναι υπέροχη χώρα και το Μόντρεαλ πανέμορφο. Η δε συνταγή, αν και με αρκετές θερμίδες είναι νοστιμότατη!!

      Διαγραφή
  7. Πολύ όμορφα όλα αυτά που βλέπουμε και μαθαίνουμε, αισθάνομαι και εγώ όπως η Πηνελόπη ενδιαφέρον και χαρά για την δημιουργία στον Καναδά, αλλά και θυμό για εμάς που δεν θέλει κανείς να πάμε ένα βήμα και εμείς μπροστά.
    Η συνταγή υπέροχη με το που είδα πατάτες τηγανητές και μπέικον, λέω αξίζει μια φορά να το δοκιμάσεις, ισσοροπεί κιόλας με τα μαύρα φασόλια.....
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ένα υπέροχο μέρος, με πολύ ευγενικούς ανθρώπους Μάχη! Τον ίδιο θυμό αισθάνομαι κι εγώ που σκέφτομαι να φύγω!!!!
      Η συνταγή είναι υπέροχη αν και με αρκετές θερμίδες!
      Την καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  8. Δείχνει να είναι υπέροχη η συνταγή αυτή !!!
    Θα σου ήμουν ευγνώμων εάν μας έδινες από το βιβλίο αυτό και κάποια συνταγή με σιρόπι σφένδαμου μια και μου έστειλαν 2 κονσέρβες από αυτό και ψάχνω συνταγές.
    Ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλή σχολική χρονιά και καλό ΣΚ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πεντανόστιμη Ράνια αν και έχει τις θερμιδούλες της!!!
      Φυσικά και θα σας δώσω τις ερχόμενες εβδομάδες και για αλμυρά και για γλυκά γιατί έχω κι εγώ και θέλω να το χρησιμοποιήσω!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα Κική μου, πολύ όμορφες φωτογραφίες, παρουσίαση και συνταγή!!! Σ' ευχαριστώ πολύ για την αφιέρωση και τα καλά σου λόγια, τα συναισθήματα είναι αμοιβαία :) Καλή σχολική χρονιά, καλό Σ/Κ,ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρά μου γλυκιά εγώ σ' ευχαριστώ για την γνωριμία μας και την χαρά που μου έδωσες να νιώθω ότι έχω μια φίλη στο Μόντρεαλ!!
      Να είσαι καλά και σύντομα θα τα ξαναπούμε από κοντά!!!
      Την καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  10. Μας ταξίδεψες με τις υπέροχες αναρτήσεις σου στον Καναδά! Τυχερούλα, τι φανταστικό ταξίδι ήταν αυτό! Γέμισες εικόνες κ εμπειρίες!
    Καλή σχολική χρονιά, κοριτσάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι γι αυτό Λένια γιατί αξίζει η χώρα αυτή!!
      Επίσης καλή χρονιά και καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  11. Τι όμορφα όλα! Και τι όμορφα λόγια για τη φιλενάδα μου Κική μου!
    Χαίρομαι που πέρασες υπέροχα σε μια καταπληκτική πόλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα η φιλενάδα σου είναι υπέροχη Μαρία κι εσύ το ξέρεις καλύτερα από μένα που μόλις την γνώρισα!! Το Μόντρεαλ είναι υπέροχο και τα έχει όλα...πώς να μην περάσεις καλά και να μην σου μεταδώσει την θετική του αύρα;;;;
      Την καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  12. Τι ωραία που συναντηθήκατε με τη Χαρά!
    Μου είναι τόσο συμπαθής και πρέπει να είναι φοβερός άνθρωπος.
    Η poutine πρέπει να είναι πολύ "δυνατό" πιάτο... πλούσιο σε γεύση και σούπερ χορταστικό!
    Οι φωτογραφίες σου είναι υπερβολικά προκλητικές ειλικρινά!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Χαρά είναι ένας υπέροχος άνθρωπος Ερμιόνη μου και η poutine παρά τις θερμίδες του ένα πολύ νόστιμο πιάτο ειδικά στη σπιτική της εκδοχή γιατί υπάρχουν και οι αντίστοιχες έτοιμες που υστερούν!
      Χαίρομαι που σου άρεσαν οι φωτό αλλά νομίζω ότι έτσι κι αλλιώς είναι η θετική αύρα του Μόντρεαλ που αντικατοπτρίζεται!
      Φιλιά καλημέρας!

      Διαγραφή
  13. Πω πω μεγάλο ταξίδι έκανες, μάζεψες εμπειρίες και γνωριμίες, μπράβο!!! Και το παραδοσιακό πιατάκι τους πύ- πύ-ραυλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έκανα, έκανα... θα το ξανακάνω (ίσως με one way ticket) και οι εμπειρίες ήταν πολλές και χρήσιμες! Η poutine είναι πράγματι πύραυλος (αλλά και σε θερμίδες!!). Όσο για την Χαρά είναι υπέροχος άνθρωπος και αισθάνομαι τυχερή για τη γνωριμία μαζί της!
      Την καλημέρα μου!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!