Σπετζοφάι, ο υπέροχος πηλιορείτικος μεζές



Πήλιο γνωστό και ως το βουνό των Κενταύρων μια και εκεί κατοικούσαν οι Κένταυροι, που ήταν μισοί άνθρωποι και μισοί άλογα, σύμφωνα με την μυθολογία. 'Ενα βουνό γεμάτο θρύλους, θησαυρούς της φύσης αλλά και της γεύσης. Την πρώτη φορά που επισκέφθηκα το υπέροχο αυτό μέρος δοκίμασα την παραδοσιακή φασολάδα τους, το σπετζοφάι και το εξαίσιο γαλοτύρι. Ομολογώ ότι τα δύο τελευταία ήταν έρωτας κεραυνοβόλος, από την πρώτη μπουκιά! Σήμερα όμως θα δούμε το σπετζοφάι, ένα κατεξοχήν καλοκαιρινό φαγητό που, πλέον, άνετα γίνεται όλο τον χρόνο μια και βρίσκουμε πάντα πιπεριές κι εδώ που τα λέμε, εμένα μου θυμίζει λίγο χειμώνα (για κάποιον λόγο).


Σήμερα όμως, θα σταθώ στο σπετζοφάι, αυτόν τον υπέροχο μεζέ για ούζο, για μπύρα αλλά και για κόκκινο κρασί. Ένας μεζές χορταστικός που αν τον συνοδεύσουμε με πατάτες τηγανιτές ή πιλάφι γίνεται αυτόματα ένα πεντανόστιμο γεύμα που παραμένει έτσι κι αλλιώς μερακλίδικο με φανατικούς φίλους. Κι αν το θέλουμε πικάντικο, δεν έχουμε παρά να προσθέσουμε μια πιπερίτσα τσίλι κομμένη στη μέση ή ψιλοκομμένη ή λίγο καυτερό μπούκοβο.

Σπετζοφάι, ένας υπέροχος πηλιορείτικος μεζές

           
           Print Friendly and PDF
Περιγραφή : Το σπετζοφάι όπως το δοκίμασα στο Πήλιο
Μερίδες: 4
ΥΛΙΚΑ
    • 4 πιπεριές πράσινες κέρατο
    • 4 πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης
    • 4 λουκάνικα χωριάτικα με πράσο
    • 250 γρ. ντομάτα στον τρίφτη 
    • 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
    • 1 σφηνάκι τσίπουρο ή κόκκινο κρασί 
    • 6-7 κ.σ. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
    • Αλάτι - Μαύρο πιπέρι - Ρίγανη - Σκόρδο σε σκόνη


       ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
      1. Πλένουμε και κόβουμε τις πιπεριές κατά μήκος, στη μέση, αφαιρώντας τους σπόρους.
      2. Σε βαθύ τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο  και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τις πιπεριές και τις τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
      3. Βγάζουμε τις πιπεριές από το τηγάνι, προσθέτουμε τα λουκάνικα σε φέτες και τα αφήνουμε να τηγανισθούν μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
      4. Προσθέτουμε και πάλι τις πιπεριές στο τηγάνι και ρίχνουμε το ούζο.
      5. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τα ντοματάκια, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, λίγη ρίγανη και λίγο σκόρδο σε σκόνη.
      6. Προσθέτουμε ελάχιστο νερό και αφήνω το φαγητό να σιγομαγειρευτεί για 8-10 λεπτά έτσι ώστε να μελώσει η σάλτσα και να μείνει με το λάδι της.
      7. Σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό, με χωριάτικο ψωμί και αν το θέλουμε για φαγητό το συνοδεύουμε με πατάτες ή πιλάφι και κόκκινο κρασί.

      ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
      Αν θέλουμε τον μεζέ / φαγητό πικάντικο μπορούμε να προσθέσουμε είτε μια πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη είτε λίγο καυτερό μπούκοβο.

      Tante Kiki
      0 Comments
      No