Εξαιρετική πρόταση για την Τσικνοπέμπτη που είναι την άλλη εβδομάδα και όχι μόνον. Ένας μελωμένος σιδηρόδρομος από χοιρινά παϊδάκια ή αλλιως "κορτεζίνες". Τί είναι; Είναιοι άκρες από τα χοιρινά παϊδάκια που ακόμα και στον φούρνο σε 1,5-2 ώρες γίνονται απίστευτα νόστιμα. Τόσο νόστιμα που δεν θα το πιστεύεις ειδικά αν δεν έχεις ξαναδοκιμάσει. Κι αν τα γλασάρεις με σάλτσα μπάρμπεκιου και καπνιστή πάπρικα η γεύση τους είναι σαν να έχουν ψηθεί στα κάρβουνα.
Προσωπικά, δεν είχα ξανακάνει στο φούρνο ribs αλλά είχα ξαναφάει και η αλήθεια είναι ότι έγιναν αμέσως τα αγαπημένα μου. Το κρέας τους δεν είναι στεγνό ούτε σκληρό ή μάλλον για να είμαι πιο σαφής, αν ψηθούν σωστά, είναι ένα κρέας ιδιαίτερα τρυφερό που, επιπλέον, είναι από τα ταπεινά και φθηνά κομμάτια χοιρινού κρέατος που θεωρώ ότι αξίζει να βάλουμε στο τραπέζι μας, το χειμώνα ψημένο στο φούρνο και το καλοκαίρι στα κάρβουνα. Ωστόσο, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε αν το φάμε σε εστιατόριο το πιάτο θα το πληρώσουμε γύρω στα 20-23 ευρώ.
H αλήθεια είναι ότι καθώς τα έψηνα φοβόμουν λίγο για το αποτέλεσμα αλλά τελικά ...άδικα! Τα παϊδάκια σε 2 ώρες (περίπου) έγιναν λουκούμι. Και το τελείωμα με το γκριλ καραμέλωσε τη σάλτσα τους, γλασαρίστηκαν κι έγιναν καταπληκτικά! Και φυσικά... τρώγονται κυρίως με το χέρι αν και το κρέας αποχωρίζεται το κόκκαλο με λίγη πίεση με το πιρούνι. Δοκιμάστε το την Τσικνοπέμπτη που έρχεται... αξίζει!
Χοιρινά παϊδάκια στο φούρνο με σάλτσα μπάρμπεκιου
Περιγραφή : Τρυφερά παϊδάκια που λιώνουν στο στόμα με σάλτσα μπάρμπεκιου
Μερίδες: 3-4 άτομα
ΥΛΙΚΑ
- 900 γρ. χοιρινά παϊδάκια (χοιρινή κορτεζίνα)
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 250 ml κρασί (ροζέ ή κόκκινο)
- 400 ml νερό χλιαρό
- 1,5 κ.γλ. μουστάρδα απαλή
- 2/3 κ.γλ. ρίγανη
- Αλάτι - Πιπέρι - Πάπρικα καπνιστή - Σκόρδο σε σκόνη
- 3 κ.σ. σάλτσα μπάρμπεκιου
Για τη σάλτσα
- 200 ml ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
- 1 σφηνάκι κρασί (ροζέ ή κόκκινο)
- 2 κ.σ. σάλτσα μπάρμπεκιου
- 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
- 4-5 κ.σ. ζωμό από τα παϊδάκια
- 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας (προαιρετικά)
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 180 βαθμούς Κελσίου.
- Πλένουμε και στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας τα παϊδάκια.
- Στην κάτω πλευρά τους τα παϊδάκια έχουν μια μεμβράνη που καλό είναι να βγεί.
- Έχουμε δύο επιλογές ή να ζητήσουμε από τον κρεοπώλη μας να την βγάλει ή να την χαράξουμε λίγο στην αρχή της και μετά να τη βγάλουμε τραβώντας τη με το χέρι.
- Βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί βάζουμε τα παϊδάκια και τα σοτάρουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να αλλάξει το χρώμα τους.
- Ύστερα, τα τοποθετούμε στο ταψί προσθέτοντας και το ελαιόλαδο στο οποίο τα σοτάραμε.
- Διαλύουμε στο χλιαρό νερό τη μουστάρδα.
- Ρίχνουμε στο ταψί το κρασί και το νερό με τη μουστάρδα.
- Πασπαλίζουμε τα παϊδάκια με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, καπνιστή πάπρικα και σκόρδο σε σκόνη.
- Καλύπτουμε καλά το ταψί με το αλουμινόχαρτο με το αντικολλητικό χαρτί (2 σε 1) και βάζουμε στο φούρνο.
- Ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά τα παϊδάκια με το ταψί σκεπασμένο.
- Ύστερα, αφαιρούμε το χαρτί και γυρίζουμε τα παϊδάκια από την άλλη πλευρά.
- Τα πασπαλίζουμε και από την πλευρά αυτή με αλάτι, πιπέρι, σκόρδο.
- Τέλος, τα αλείφουμε καλά με την σάλτσα μπάρμεκιου.
- Ξαναβάζουμε για ψήσιμο άλλα 20 - 30 λεπτά (χωρίς
- Λίγο πριν βγάλουμε τα παϊδάκια, ανεβάζουμε το ταψί στην πάνω σχάρα του φούρνου και ανοίγουμε το γκριλ.
- Αφήνουμε να ξεροψηθούν για 5-6 λεπτά, ελέγχοντας για να δούμε πώς ακριβώς τα θέλουμε και να τα βγάλουμε στη σωστή ώρα.
Για τη σάλτσα
- Σε μια κατσαρόλα μικρή, βάζουμε το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφού αφήσουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκόολ, προσθέτουμε το ζωμό από τα παϊδάκια, τη σάλτσα σόγιας, τη σάλτσα μπάρμπεκιου, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
- Αφήνουμε σε μέτρια προς σιγανή φωτιά τη σάλτσα να βράσει για 10 λεπτά περίπου ή μέχρις ότου γίνει παχύρρευστη.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Συνοδεύουμε τα παϊδάκια (ribs) με τηγανιτές πατάτες και μια λαχανοσαλάτα με καρότο και cranberries.