Αν η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου είχε γεύση αυτή θα ήταν σοκολατένια, αυτό είναι σίγουρο. Ωστόσο, αν σ' αυτή τη γεύση προσθέσεις και τη γεύση του εσπρέσο, τότε η απόλαυση είναι μοναδική άσχετα από τη συγκεκριμένη γιορτή. Εξάλλου, η μέρα αυτή άλλους τους σπρώχνει να κάνουν μια κίνηση αγάπης κι άλλους τους αφήνει αδιάφορους γιατί, εδώ που τα λέμε, μάλλον τα καταστήματα βγαίνουν κερδισμένα (χωρίς αυτό να είναι κακό, φυσικά). Ό,τι και να πούμε όμως, η μέρα αυτή, από μόνη της, σε σπρώχνει να κάνεις κάτι.
Είτε, λοιπόν, θεωρείς τη μέρα ευκαιρία για να εκφράσεις συναισθήματα, είτε όχι αυτή τη mousse πρέπει να τη δοκιμάσεις. Κι όταν τη γευθείς τότε δεν θα μπορέσεις να ξεχάσεις τη γεύση της... αυτό είναι υπόσχεση! Κυρίως για όσους αγαπάμε το συνδυασμό σοκολάτα-καφέ, αυτή η mousse είναι μια ιδιαίτερη απόλαυση.
1- Οι σταφίδες όσο περισσότερο μείνουν μέσα στο κονιάκ και τον καφέ, τόσο περισσότερο θα απορροφήσουν από το μείγμα και θα γίνουν φανταστικές απογειώνοντας τη γεύση.
2- Αν αντικαταστήσουμε τη μαύρη ζάχαρη με καστανή, η mousse θα χάσει ένα μέρος της ιδιαίτερης γεύσης της .
3- Αν θελήσουμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με κάποιο υγρό γλυκαντικό που είναι υγρό, όπως σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης τότε πρέπει να αυξήσουμε την ποσότητα της κρέμας γάλακτος και να μειώσουμε λίγο την ποσότητα του καφέ και του κονιάκ (κατά περίπτωση) για να μην αραιώσει πολύ το μείγμα.
4- Φυσικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στέβια άφοβα.
Mousse τυριού με εσπρέσο, ρούμι και σταφίδες
Περιγραφή: Μια υπέροχη mousse που συνδυάζει δύο αγαπημένες γεύσεις, τον καφέ και τη σοκολάτα.
Μερίδες: 4
ΥΛΙΚΑ
- 7 κ.σ. καφέ εσπρέσο έτοιμο
- 3 κ.σ. κονιάκ (μαύρο ρούμι ή μπράντι)
- 250 γρ. τυρί ρικότα (ή τυρί κρέμα)
- 200 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
- 4 κ.σ. μαύρες σταφίδες
- 50 γρ. μαύρη ζάχαρη
- 80 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- τρούφα για την επικάλυψη
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Σε μια μικρή κατσαρολίτσα, βάζουμε τις 4 κ.σ. εσπρέσο, το κονιάκ, τη ζάχαρη και τις σταφίδες και ζεσταίνουμε ελαφρώς το μείγμα.
- Το αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα, περίπου, έτσι ώστε οι σταφίδες να απορροφήσουν καφέ και κονιάκ.
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε το τυρί ελαφρά με το μίξερ με την κρέμα γάλακτος μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο, αφράτο μείγμα.
- Σιγά σιγά προσθέτουμε το μείγμα με τις σταφίδες ανακατεύοντας με μια μαρίζ.
- Μοιράζουμε το μείγμα σε 4 ποτήρια και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες μέχρις ότου κρύωσει και σφίξει η mousse (έβγαλα τη δική μου στη 1 ώρα και δεν είχε πήξει εντελώς όταν την φωτογράφισα).
- Σε ένα μπολ, βάζουμε τις υπόλοιπες 3 κ.σ. εσπρέσο και το βάζουμε σε μπεν μαρί να ζεσταθεί.
- Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη κουβερτούρα και αφού την αφήσουμε για λίγο, την ανακατεύουμε για να λιώσει.
- Βγάζουμε τη mousse από το ψυγείο, περιχύνουμε με το "σιρόπι" σοκολάτας και ξαναβάζουμε στο ψυγείο.
- Αφού κρυώσει και στερεοποιηθεί το σιρόπι, πασπαλίζουμε με λίγη τρούφα και απολαμβάνουμε.
Παραλλαγή συνταγής από ΕΔΩ