Σταφιδόψωμο με μπύρα, καρύδια και κολοκυθόσπορο


Καλημέρα και καλό μήνα! Μακάρι ο Φεβρουάριος να φέρει υγεία, ηρεμία και αισιοδοξία! Έτσι για να τον γλυκάνω κι εγώ διάλεξα για πρώτη συνταγή μια υγιεινή νοστιμιά, που αγαπούν μικροί και μεγάλοι.
Υπάρχει κάτι καλύτερο, για πρωινό, για σνακ ή για το σχολείο από ένα σταφιδόψωμο; Θεωρώ πώς όχι  μια και οι σταφίδες και τα καρύδια έτσι κι αλλιώς κατατάσσονται στις ελληνικές υπερτροφές και αποτελούν πολύ θρεπτικά σνακ. Αν, δε, προσθέσουμε τις νιφάδες βρώμης και τον κολοκυθόσπορο θα συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό το ψωμί είναι μια πραγματική "βόμβα υγείας". 'Εχει όμως κι ένα άλλο πλεονέκτημα τούτο το σταφιδόψωμο... είναι και πολύ εύκολο και πολύ γρήγορο γιατί δεν έχει μαγιά... άρα δεν χρειάζεται τον χρόνο φουσκώματος. Οπότε θα μπορούσα να το ονομάσω "το σταφιδόψωμο της στιγμής".

Σταφιδόψωμο με μπύρα, καρύδια και κολοκυθόσπορο

Η αλήθεια είναι ότι ήθελα να υποδεχθώ τον Φεβρουάριο με την κουζίνα γεμάτη άρωμα από φρεσκοψημένο ψωμί και κανέλα και  να χαρίσω στους αγαπημένους μου τη γήινη νοστιμιά αυτού του κανελένιου σταφιδόψωμου που απογειώνεται με τα καρύδια και τον κολοκυθόσπορο. Δεν ήθελα όμως ένα σταφιδόψωμο αφράτο όπως αυτά που συνήθως αγοράζουμε. Οι μνήμες από τα σταφιδόψωμα που αγοράζαμε όταν ήμουν μικρή από το φούρνο δίπλα στο σπίτι.

Σταφιδόψωμο με μπύρα, καρύδια και κολοκυθόσπορο

Ήταν ένας μικρός φούρνος, που ο ιδιοκτήτης του είχε μάλλον αδυναμία στα σταφιδόψωμα μια είχε τριών ειδών απ' αυτά. Τα μικρά φουσκωτά και αφράτα σταφιδοψωμάκια, πλεξίδες σταφιδόψωμα-μπριός και κάποια που τα λάτρευα και ήταν πιο στιβαρά και σφιχτοδεμένα σε φρατζόλες μικρές. Δεν ξέρω αν τα τελευταία ήταν με μαγιά ή όχι (αν και μάλλον ήταν με προζύμι) αλλά ξέρω ότι τα ευχαριστιόμουν περισσότερο από τα υπόλοιπα λόγω της σύστασής τους. Έχοντας αυτά κατά νου, μου ήρθε στο νου το ψωμί με μπύρα που έχω φτιάξει (ΕΔΩ). Ένα ψωμί στιβαρό, χωρίς χρόνο φουσκώματος αλλά με περισσή νοστιμιά αλλά και ευκολία.

Σταφιδόψωμο με μπύρα, καρύδια και κολοκυθόσπορο

Το συγκεκριμένο, απλά, το ήθελα πιο πλούσιο και σίγουρα πιο νόστιμο. Έτσι πρόσθεσα κανέλα, μέλι, σταφίδες ξανθές και μαύρες, καρύδια και λίγο χυμό ρόδι (επειδή το μείγμα μου ήταν λίγο σφιχτό). Η μπύρα έκανε τη δουλειά της μαγιάς (φυσικά το αλκόολ δεν επηρεάζει γιατί εξατμίζεται, οπότε κανένα πρόβλημα) κι έτσι το ψωμί έγινε σε χρόνο ρεκόρ. 
Κι όσο για τη συντήρησή του, αφού καταναλώσαμε το μισό την ίδια μέρα, το υπόλοιπο το έκοψα σε φέτες και το έβαλα με αντικολλητικό χαρτί ανάμεσα σε κάθε φέτα σε σακουλίτσα κατάψυξης (ξέρετε αυτές με το "ζιπ"). Έτσι κάθε μέρα βγάζουμε από την κατάψυξη όσες φέτες θέλουμε και το αφήνουμε να ξεπαγώσει. Αν το θέλουμε για το σχολείο, βάζουμε την παγωμένη φέτα μέσα σε σακουλίτσα χάρτινη ειδική και μέχρι να καταναλωθεί έχει ξεπαγώσει. 

Σταφιδόψωμο με μπύρα, καρύδια και κολοκυθόσπορο

Σταφιδόψωμο χωρίς μαγιά με καρύδια και κολοκυθόσπορο
        
        Σταφιδόψωμο με μπύρα, καρύδια και κολοκυθόσπορο
     Print Friendly and PDF
Περιγραφή : Το πιο γρήγορο και υγιεινό σταφιδόψωμο
Μερίδες: 1 μακρόστενη φόρμα του κέικ 
ΥΛΙΚΑ
    • 500 ml μπύρα (1 κουτάκι)
    • 500 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
    • 3 κ.σ. νιφάδες βρώμης
    • 80 ml χυμό ρόδι (ή πορτοκάλι προαιρετικά)
    • 2-3 κ.σ. μέλι
    • 60 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα
    • 70 γρ. σταφίδες ξανθές και μαύρες
    • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο ελαφρύ
    • 1/2 κ.γλ. κανέλα
    • 1/2 κ.γλ. αλάτι
    • κολοκυθόσπορο για την επιφάνεια (προαιρετικά)
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.*
        2. Βάζουμε σε ένα μπολ, τη φαρίνα κοσκινισμένη, τις νιφάδες βρώμης, το αλάτι το μέλι, το ελαιόλαδο, την κανέλα, τις σταφίδες και τα καρύδια.
        3. Προσθέτουμε την μπύρα και το μισό χυμό από ρόδι (ή πορτοκάλι) και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα μείγμα παχύρρευστο σαν το μείγμα του κλασσικού κέικ.
        4. Καλύπτουμε τη μακρόστενη φόρμα με αντικολλητικό χαρτί και τη γεμίζουμε με το μείγμα.
        5. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με κολοκυθόσπορο (ή σουσάμι ή παπαρουνόσπορο κλπ).
        6. Βάζουμε στο φούρνο στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε για 40-45 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο).
        7. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει και βγάζουμε από τη φόρμα επάνω σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς.

        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 
        Μπορούμε να ψήσουμε το σταφιδόψωμο και στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς Κελσίου, πάντα στη μεσαία σχάρα για 50-60 λεπτά περίπου (ανάλογα με το φούρνο).

        Σταφιδόψωμο με μπύρα, καρύδια και κολοκυθόσπορο

        Tante Kiki
        0 Comments
        No