Γεμιστές γλυκοπατάτες και ο αποχαιρετισμός του φθινοπώρου

Ενός φθινοπώρου που άργησε να αποφασίσει ότι είναι φθινόπωρο και όχι άνοιξη! Ωστόσο... κάλλιο αργά παρά ποτέ! Ο Νοέμβρης προχωρά προς το τέλος και σήμερα... η μουντάδα, η πρωινή αχλή και ένα δροσερό αεράκι είναι παντού! Ένδειξη θλίψης για τα γεγονότα των ημερών; Απόφαση της φύσης να ξαναγυρίσουμε στην πραγματική μας εποχή;; Ό,τι κι αν είναι ...είναι μια μουντάδα καλοδεχούμενη πια, μια και θέλω να νιώσω λίγο πιο κοντά στο χειμώνα.
Αυτή η καλοκαιρία και η ζέστη είναι πια εκτός εποχής και όχι, για μένα δεν είναι καλοκαιρία αυτός ο καιρός κοντά στο χειμώνα... είναι ...παράξενος! Όπως παράξενη είναι και η εποχή μας!
Το οικογενειακό τραπέζι, πάντως, άρχισε να μοσχοβολά χειμώνα και χρώματα της εποχής. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το τραπέζι γίνεται άνοστο, μουντό, γκρίζο! Αντίθετα! Αποκτά νέο ενδιαφέρον, χειμωνιάτικες νοστιμιές, γήινες γεύσεις, χρώματα και αρώματα που δείχνουν... Χριστούγεννα.
Επανέρχομαι όμως στη σημερινή συνταγή με τα γήινα υλικά... πορτοκαλί γλυκοπατάτες, αυτόν τον διατροφικό θησαυρό, ασπρομανίταρα και μανιτάρια πλευρώτους με κείνη την υπέροχη, ιδιαίτερη νοστιμιά, δεντρολίβανο αλλά και κάτασπρο μανούρι και υπόλευκο πεκορίνο! Ααααα, ξέχασα και με μια κατακόκκινη πινελιά Χριστουγέννων με τη μορφή της κόκκινης πιπεριάς! 



Μόνο που βλέπεις το σκαφάκι με την πατάτα... σου έρχεται στο νου φθινόπωρο και χειμώνας! Κι όταν, με ανυπόμονη λαιμαργία, μπήξεις το πιρούνι σου και, επιτέλους, φτάσει στο στόμα, ο ουρανίσκος βλέπει την πρωινή αχλή και ταυτόχρονα υμνεί την εποχή! Ναι, αυτή η μπουκιά είναι ...μπουκιά "late autumn"... πολύχρωμη, μελαγχολική αλλά και, ταυτόχρονα, φωτεινή. Μια ωδή στις τελευταίες μέρες του φθινοπώρου που, εφέτος, δεν μας έδειξε παρά το ...ανοιξιάτικο πρόσωπό του!
Πολύ καλημέρα σας από την μουντή και φθινοπωρινή Θεσσαλονίκη!




ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
4 γλυκοπατάτες (300 περίπου γραμμαρίων η κάθε μια)
200 γρ. ασπρομανίταρα, σε φέτες
200 γρ. πλευρώτους, σε κομμάτια
1 σκελίδα σκόρδο, σε κυβάκια
1/2  κόκκινη πιπεριά 
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Μερικά φυλλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο
120 γρ. μανούρι σε κύβους
4 κ.σ. κεφαλοτύρι ή πεκορίνο Αμφιλοχίας
Αλάτι & Πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Χαράζουμε τις γλυκοπατάτες με ένα μαχαίρι σε διάφορα σημεία.
Τις βάζουμε στο φούρνο μικροκυμμάτων για 8-10 λεπτά (ή εναλλακτικά, στο φούρνο για 40-50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν).
Στο μεταξύ, βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το σκόρδο και την πιπεριά.
Αφήνουμε για 1-2 λεπτά να σοταριστούν και προσθέτουμε τα κομμένα μανιτάρια, το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε να σοταριστούν για 4-5 λεπτά και προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό ενώ συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά τους και να μείνουν με το λάδι τους.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση για 5 λεπτά να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Στο μεταξύ, χαράζουμε τις πατάτες κατά μήκος και με ένα κουταλάκι αφαιρούμε την περισσότερη σάρκα τους.
Αλατίζουμε ελαφρά το εσωτερικό τους.
Κόβουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, τόσο όσο χρειάζεται για να τυλίξουμε τις πατάτες και το διπλώνουμε στη μέση.
Βάζουμε τις πατάτες επάνω και στριφογυρίζουμε τις δύο άκρες του έτσι ώστε να σχηματίσουμε μια βαρκούλα που καλύπτει τις τρεις πλευρές της κάθε πατάτας.
Αναμιγνύουμε τη γέμιση των μανιταριών με το μανούρι και γεμίζουμε τις πατάτες.
Πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι ή πεκορίνο και βάζουμε στο ταψί.
Τις βάζουμε στο φούρνο να γκρατιναριστούν για 12-15 λεπτά.
Σερβίρουμε αμέσως.

36 σχόλια:

  1. Καλημέρα σας.. η αλήθεια είανι ότι γεμιστή γλυκοπατάτα δεν έχω φάει ποτέ .. και το βρήκα πολύ ωραία ιδέα.. θα την έχω στα υπ' όψην για τα Χριστούγεννα.. Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Έφη! Αξίζει να τη δοκιμάσεις γιατί είναι νοστιμότατη!!! Και σαν ορεκτικό αυτό για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι υπέροχο!!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Κική, μας άνοιξες την όρεξη για τα καλά. Και ξέρεις, στο σπίτι μας τις τιμάμε δεόντως τις γλυκοπατάτες!!! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ευγενία μου... είναι υπέροχες τις πατάτες και χαίρομαι που τις τιμάτε γιατί είναι πράγματι και διατροφικός θησαυρός!
      Αξίζει να τις δοκιμάσεις κι έτσι!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Έργο τέχνης το πιάτο σου, Κική μου!
    Φαίνεται μούρλια!
    (Πριν διαβάσω τον τίτλο, βλέποντας μόνο τις φωτογραφίες, νόμιζα πως ήταν... πεϊνιρλί!
    χαχα!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ, κορίτσι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατο Ιωάννα μου και μοιάζει με ...πεϊνιρλί!!!
      Φιλάκια!!

      Διαγραφή
  4. Μας έδωσες τρομερή ιδέα για τα Χριστούγεννα, θα τις ήθελα να τις έχω στο τραπέζι μας!!
    Τέλεια υλικά που λατρεύουμε!
    Πολύ ωραία παρουσίαση!!
    Φιλάκια Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Μάχη μου είναι εκπληκτικό ορεκτικό για τα Χριστούγεννα!!
      Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι που σου άρεσε!!
      Φιλάκια!!

      Διαγραφή
  5. Ωραία ιδέα, λατρεύω τη γλυκοπατάτα και την κάνω απλά στο φούρνο ψητή. Τρώγεται δηλαδή και η φλούδα?AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να την αδειάσεις και να βάλεις γέμιση Αριάδνη. Όχι δεν τρώγεται η φλούδα αλλά μια που τις ψήνεις γνωρίζεις ότι η ψητή γλυκοπατάτα έχει μαλακή σάρκα... άρα αν δεν κρατήσεις την φλούδα δεν μπορεί να "σταθεί" για να κρατήσει τη γέμιση. Απλά τρως το εσωτερικό γέμιση και γλυκοπατάτα.

      Διαγραφή
  6. Tι ωραία συνταγή και τι ωραία υλικά !!! Και από παρουσίαση, σκίζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραίο και νόστιμο χορτοφαγικό πιάτο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Πέπη και άνετα φιλοξενείται στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

      Διαγραφή
  8. Πω πω πόσο νόστιμη η πρώτη φωτογραφια!
    Σημερα καθε αλλο παρα φθινοπωρινη ηταν η μέρα :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Beauty! Χαίρομαι που σου άρεσε!
      Η μέρα εδώ σήμερα είναι καλύτερη από χθες!! :)

      Διαγραφή
  9. που θα πάει κάποια στιγμή θα θυμηθεί να χειμωνιάσει! Για την ώρα ας χαρούμε όσο μπορούμε τις "ανοιξιάτικες" μέρες του Νοεμβρίου.
    Οι γλυκοπατάτες μου αρέσουν πολύ γευστικά, και είναι όντως διατροφικός θησαυρός όπως λές!
    Πολύ ωραία ιδέα η γέμιση με μανιτάρια. Το δενδρολίβανο απαραίτητο και τόσο αρωματικό! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σου... έτσι κι αλλιώς μια χαρά είναι και με τις ανοιξιάτικες μέρες!!
      Χαίρομαι που σου αρέσουν οι γλυκοπατάτες γιατί είναι υπέροχη τροφή. Η γέμιση αυτή τους ταιριάζει καταπληκτικά και το δεντρολίβανο τους χαρίζει απίστευτο άρωμα!!! :)
      Καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  10. Πολύ καλά το περιέγραψε η Γιάννα το πιάτο σου Βασιλική μου. Έργο τέχνης και νοστιμιάς!
    Πολλά εύγε και πάντα να δημιουργείς και να μας προτείνεις υπέροχες γεύσεις!

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ζαμπία μου... έγιναν πολύ νόστιμες και ελαφρές!!!
      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!
      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  11. Πολύ ωραία ιδέα η γεμιστή γλυκοπατάτα! Κι όσο για την παρουσίαση "σκίζει"! Πολλά φιλιάαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμη Σωτηρία μου και χαίρομαι που σου άρεσε η παρουσίαση!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Τα σπάει από κάθε άποψη το πιάτο σου Κική μου!Καληνύχτα<3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η γλυκοπατάτα δεν είναι το "φόρτε" μας Κική μου, αλλά έτσι που την βλέπω γεμιστή και πακεταρισμένη, νομίζω πως θα την δοκίμαζαν τα αγόρια με ευχαρίστηση :-))
    Ένα όμορφο βράδυ σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω την εντύπωση πώς η γλυκοπατάτα είναι "θηλυκού γένους" τροφή! :))) Κι εδώ οι γυναίκες την τρώμε... άγνωστο γιατί ή ίσως εξ αιτίας της γλύκας της. Δεν πειράζει Πηνελόπη! Τα αγόρια ...χάνουν, εμείς ξέρουμε να φάμε!! χαχαχαχα
      Καλή Κυριακή εύχομαι!

      Διαγραφή
  14. Πάρα πολύ ωραίο Κική.
    Δεν είναι μόνο φθινοπωρινό πιάτο αλλά και εορταστικό θα έλεγα, μιας και είμαστε κοντά στις γιορτές.
    Υλικά ένα κι ένα.
    Ωραία παρουσίαση !!

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Μάριον ...στέκεται άνετα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και είναι πεντανόστιμη!!!! Χαίρομαι που σου άρεσε η παρουσίαση!!
      Φιλιά και καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  15. Λατρεύω τα μανιτάρια πλευρώτους και οι πατάτες σου είναι σκέτη γλύκα! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Κατερίνα μου! Αξίζει να το φτιάξεις αυτό το πιάτο γιατί είναι πεντανόστιμο!!!
      Φιλιά και καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  16. Κική μου, άψογο συνοδευτικό πολύ εντυπωσιακό για τις γιορτές!! Η δε παρουσίασή σου μου έκλεψε την καρδιά!! Πρέπει να είναι πεντανόστιμο, ένα νόστιμο στολίδι στα εορταστικά τραπεζώματα! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τι ωραία συνταγή Κική μου!! Φαίνεται τόσο νόστιμη και λαχταριστή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, Θάλεια μου αξίζει να τη δοκιμάσετε!!!

      Διαγραφή
  18. Νοστιμότατη γέμιση για τις γλυκοπατάτες που υπεραγαπώ! Πολύ όμορφη παρουσίαση! Καλημέρα, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τελεια προταση και πολύ πολυ θρεπτικη! Θα το δοκιμάσω οπωσδηποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γιαμ γιαμ!! Τρελαίνομαι για όλων των ειδών τα φαγητά με πατάτες και γλυκοπατάτες!! Λαχταριστές πατατούλες!!
    xo,
    ohmydarlingdeer.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!