Η καλοκαιρινή όψη του σιμιγδαλένιου χαλβά


Η Μεσόγειος! Μια θάλασσα τόσο υπέροχη όσο και πονεμένη! Μια θάλασσα που χάρισε το όνομά της σε μια διάσημη, πια, διατροφή... τόσο για τα υγιεινά και νόστιμα πιάτα της όσο και για τα μοναδικά γλυκά της.
Γλυκά που αποπνέουν ήλιο και θυμίζουν την γλύκα από το νέκταρ των χιλίων λουλουδιών που ανθίζουν σε όλες τις χώρες που βρέχονται απ' αυτήν, που φέρνουν στο νου σερμπέτια, παλάτια, χίλιες και μια νύχτες ενώ ταυτόχρονα έχουν σαν χαρακτηριστικό τους τα ταπεινά υλικά τους! Μα, δεν είναι εντυπωσιακό;  Μια θάλασσα και γύρω χώρες με τόσο διαφορετική ζωή, κουλτούρα, πολιτισμό και με μόνο κοινό στοιχείο τις γευστικές απολαύσεις!
Κυριακή πρωί... ο ήλιος λάμπει, τα κλαδιά των δέντρων λικνίζονται στο πρωινό αγεράκι χαιρετίζοντας το καλοκαίρι. Στην κατάψυξη το παγωτό από το προηγούμενο βράδυ περίμενε υπομονετικά την ώρα που θα αναγνωριστεί η νοστιμιά και η δροσιά του. Η βόλτα απαραίτητη, τούτη την Κυριακή, την πρώτη Κυριακή ενός αγαπημένου μήνα, του Ιούνη! Κι έπειτα; Έπειτα, επιστροφή στο σπίτι για το μεσημεριανό αλλά το γλυκό; Απαραίτητο το γλυκό στο Κυριακάτικο τραπέζι... εκεί, όπου όλη η οικογένεια γεύεται, συζητά, γελά και δένεται με τα δεσμά της αγάπης ακόμα περισσότερο.
Τότε ήταν που μια ιδέα έπεσε στο τραπέζι... χαλβάς με παγωτό! Γρήγορα, νόστιμα, οικονομικά και πολύ μαμαδίστικα αλλά και άκρως Μεσογειακά! Εμπρός λοιπόν... πρώτα η βόλτα και μετά... ένα γρήγορο γλύκισμα! Ένα γλύκισμα με τόσες παραλλαγές σχεδόν όσες και οι νοικοκυρές αλλά και οι χώρες που το φτιάχνουν. Αγαπημένο γλυκό στην χώρα μας αλλά και στην Τουρκία, το Μαρόκο, την Τυνησία, την Αίγυπτο, την Ουκρανία, την Περσία, την Ινδία! Νηστίσιμος, με γάλα, με πορτοκάλι, με βούτυρο ή λάδι, περισσότερο ή λιγότερο σπυρωτός ο χαλβάς ποτέ δεν παύει να μας δελεάζει.
Η σημερινή εκδοχή είναι αυτοσχέδια, προϊόν έμπνευσης της τελευταίας στιγμής. Σιμιγδαλένιος, απλός, καλωσορίζει την κουβερτούρα και παίρνει τη μορφή μια σοκολατολιχουδιάς ...άνευ προηγουμένου. Τον γαρνίρουμε με παγωτό ή τον γεμίζουμε με παγωτό, ό,τι παγωτό θέλουμε αλλά η βανίλια του πάει τρελά όπως κι ένα παγωτό φράουλα ή λεμόνι! Απλός και ταυτόχρονα εντυπωσιακός αλλά και απολαυστικός!
ΥΛΙΚΑ για 8-10 μερίδες
500 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
70 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη (φυτικό βούτυρο)
900 - 1000 ml γάλα αμυγδάλου (ή νερό)*, ανάλογα με το πόσο σπυρωτό θέλουμε τον χαλβά 
1 κουβερτούρα των 125 γρ. σε κομμάτια
400 γρ. ζάχαρη καστανή  (για πιο γλυκό προσθέστε άλλα 100 γρ.)
Παγωτό βανίλια
Κανέλα σκόνη
Καβουρδισμένα αμύγδαλα φιλέ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει εντελώς η τελευταία.
Ύστερα, προσθέτουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια, ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο σε σιγανή φωτιά.
Μόλις λιώσει και ζεσταθεί το βούτυρο, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το ανακατεύουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για 10-12 λεπτά ή μέχρι να καβουρδιστεί καλά και να βγούν τα αρώματά του.
Προσθέτουμε σταδιακά (σε τρείς δόσεις) και πολύ προσεκτικά (πιτσιλάει αρκετά) το μείγμα του γάλακτος με τη σοκολάτα.
Ανακατεύουμε και βράζουμε, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, τον σοκολατένιο χαλβά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του και να βλέπουμε ότι ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αποσύρουμε από την εστία, καλύπτουμε με καθαρή, βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε τον χαλβά για 8-10 λεπτά.
Ύστερα...
1- Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη μια φόρμα με σούστα και βάζουμε μέσα τον χαλβά. 
Τον αφήνουμε στο ψυγείο και τον βγάζουμε από την φόρμα λίγο πριν τον σερβίρουμε.
Μόλις τον ξεφορμάρουμε σε πιατέλα, τον περιχύνουμε (προαιρετικά) με γλάσο σοκολάτας και τον πασπαλίζουμε με αμυγδαλάκι φιλέ, ελαφρώς καβουρδισμένο.
2- Εάν θέλουμε τον χαλβά σε ατομικές μερίδες μπορούμε να γεμίσουμε μικρά μπολάκια (εάν είναι πυρίμαχα τα βρέχουμε πριν βάλουμε τον χαλβά για να μπορούμε να τον ξεφορμάρουμε εύκολα περνώντας περιμετρικά ένα μαχαίρι με στρογγυλή μύτη) που τα βάζουμε για 15 λεπτά στο ψυγείο έτσι ώστε ο χαλβάς να κρυώσει.
Ύστερα, αφαιρούμε από το κέντρο τους λίγο χαλβά και γεμίζουμε το κενό με παγωτό. 
Καλύπτουμε το παγωτό με τον χαλβά που αφαιρέσαμε και βάζουμε το μπολάκι στην κατάψυξη έτσι ώστε να παγώσει και πάλι το παγωτό.
Αναποδογυρίζουμε στο πιατάκι και γαρνίρουμε με γλάσο (εάν θέλουμε), αμυγδαλάκι φιλέ ή απλά κανέλα.
TIPS
* Αυξομειώνουμε το φυτικό γάλα ή το νερό ανάλογα με το πόσο σπυρωτό θέλουμε τον χαλβά. Λιγότερο υγρό μας δίνει πιο σπυρωτό χαλβά
* Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα καρύδας, γάλα ρυζιού αλλά και κανονικό γάλα ή χυμό πορτοκαλιού.
* Φυσικά υπάρχουν πολλές παραλλαγές για χαλβά με παγωτό όπως...
Σοκολατένιος χαλβάς με παγωτό καϊμάκι, καραμέλα, σοκολάτα, λεμόνι,  φράουλα.
Απλός χαλβάς (όχι με σοκολάτα) με παγωτό σοκολάτα, καϊμάκι & γλυκό βύσσινο, λεμόνι.
Εμείς, απλά, διαλέγουμε και απολαμβάνουμε! :)
Καλημέρα και καλή εβδομάδα να έχουμε!!!! :))

Tante Kiki
18 Comments
No