Τα καλοκαιρινά... φασολάκια με παραδοσιακό σουτζούκι


Καλημέρα και καλό μήνα!!!
Τα φασολάκια στα καλύτερά τους. Τα βρίσκεις σε κάθε πάγκο λαϊκής, μανάβη της γειτονιάς ακόμα και σε μερικά μάρκετ. Φρέσκα, φρεσκότατα, περισσότερο ή λιγότερο πράσινα αλλά πάντα πολύ δελεαστικά καθώς περιμένουν να τα αγοράσεις και να γευθείς τη νοστιμιά τους.
Μια τέτοια νοστιμιά ετοίμασα τις προάλλες που, όμως, την έκανα πιο πλούσια σε γεύση προσθέτοντας λίγες ροδέλες από πεντανόστιμο σουτζούκι του Μιράν. Τα αλλαντικά κι εγώ, γενικά, δεν συναντιόμαστε ιδιαίτερα συχνά. Κάτι η συνήθεια, μια και ποτέ τα αλλαντικά δεν υπήρχαν σε αφθονία στο ψυγείο, κάτι η προσοχή στη διατροφή είναι μετρημένες οι φορές που τα αλλαντικά συνοδεύουν τα φαγητά μας. Εξ άλλου, ακόμα και η αγαπημένη μου πίτσα είναι η μαργαρίτα ή η ελληνική με ένα σωρό λαχανικά, άλλα τόσα τυριά αλλά χωρίς ίχνος αλλαντικού.
Αυτός είναι και ο λόγος που, πολλές φορές, όταν προσθέτω αλλαντικά σε κάποια πιάτα, τα προσθέτω στο τέλος, στην ποσότητα που θέλει ο καθένας.
Αυτή τη φορά τα αγαπημένα μου φασολάκια, από τα λίγα φαγητά που τα θέλω εντελώς μαμαδίστικα και δύσκολα αλλάζω την κλασσική συνταγή της μαμάκας μου, άλλαξαν λίγο. Τους έβαλα καρότο, βαλσαμικό ξίδι με σύκο, λίγο σκόρδο και, στο τέλος, μερικές ροδέλες απ' αυτό το πεντανόστιμο σουτζούκι. 
Η γεύση τους πήρε άλλη χροιά! Γλυκές νότες από το βαλσαμικό με σύκο και τη ζάχαρη εναλλάσσονταν με τις αλμυρές και πικάντικες του σουτζουκιού αλλά και τις ξινές που χάρισαν τα ντοματάκια. Ένα φαγητό που αξίζει να το δοκιμάσει κανείς σαν μια παραλλαγή του κλασσικού και αγαπημένου ελληνικού πιάτου.
ΥΛΙΚΑ για 4-5 μερίδες
700 γρ. φασολάκια φρέσκα (ή κατεψυγμένα)
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, σε καρεδάκια
1 καρότο σε ροδέλες ή μπαστουνάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο κομμένη (χωρίς την φύτρα για λιγότερη μυρωδιά)
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο 
200 γρ. χυμό ντομάτας
10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
100 γρ. σουτζούκι κομμένο σε ροδέλες
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα την πιπεριά, το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο.
Τα αφήνουμε να σοταριστούν για 1 λεπτό και σβήνουμε προσθέτοντας τον χυμό ντομάτας και τα ντοματίνια.
Προσθέτουμε τα φασολάκια, αλάτι, πιπέρι (όσο θέλουμε) και νερό τόσο όσο να σκεπάσει τα υλικά.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή προς μέτρια φωτογραφία για 35-45 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι τα φασολάκια μαλάκωσαν.
Προσθέτουμε τον μαϊντανό και, αφού χαμηλώσουμε την φωτιά, αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του και να μείνει με το λάδι του.
Στο μεταξύ, βάζουμε τις ροδέλες του σουτζουκιού σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς καθόλου λιπαρή ύλη (θα βγάλει το ίδιο αρκετό λίπος μόλις ζεσταθεί) και το αφήνουμε να ψηθεί καλά.
Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό γαρνίροντας με μερικές ροδέλες από το σουτζούκι.
Σας εύχομαι ένα όμορφο, καλοκαιρινό σαββατοκύριακο!!
Tante Kiki
9 Comments
No