Πατάτες με αυγά σε αγγλική εκδοχή


Πατάτες με αυγά! Ψιλοκομμένες φέτες πατάτας που χρύσιζαν μέσα στο ελαιόλαδο που υπήρχε στο τηγάνι κι ύστερα, αφού αποσύρονταν σε ένα πιάτο, συνήθως εμαγιέ, κι αφού το περισσότερο ελαιόλαδο αποχωρούσε από το ...παιχνίδι της γεύσης, επανέρχονταν δριμύτερες στο τηγάνι και περίμεναν τον νέο τους σύντροφο... ένα ή δύο αυγά, χτυπημένα με το πηρούνι μαζί με λίγη θρυμματισμένη φέτα.
Κι όταν αυτός ο σύντροφος κατέφθανε... το άρωμα και η νοστιμιά περίσσευαν. Στα παιδικά μου μάτια αλλά και στον παιδικό μου, δύστροπο, κατά τα άλλα, ουρανίσκο φάνταζαν ένα ονειρεμένο πιάτο που δεν σταματούσα ποτέ να το λαχταρώ! Μπροστά τους κάθε είδους κρέας ήταν το απόλυτο τίποτα! Μόνον οι γεμιστές πιπεριές (κι εκείνες χωρίς κιμά και με μπόλικο δυόσμο) μπορούσαν να ανταγωνιστούν το συγκεκριμένο πιάτο! 
Χρόνια μετά, γιαγιά και μαμά συνήθιζαν να λένε ..."αυτό το παιδί μεγάλωσε με πατάτες αλλά από κιλά ...αδύνατον να βάλει!!" (η συνέχεια, ως προς τα κιλά, ουδόλως τις δικαίωσε... χαχαχαχα).
Ένα ηλιόλουστο μεσημέρι, πριν λίγες μέρες, ξεφυλλίζοντας το περιοδικό του Jamie Oliver το βλέμμα μου έπεσε σε μια ιδιαίτερα λαχταριστή φωτογραφία... μια τηγανίτα κι από πάνω ένα αυγό με εντελώς πορτοκαλί, προκλητικά δελεαστικό κρόκο. Πάνω τους χίλια δυο αρωματικά πρασίνιζαν το γαστρονομικό "τοπίο" και η όλη σύνθεση αιχμαλώτισε νου και βλέμμα. Μύρισε καλοκαίρι... γρήγορα πιάτα, καταπράσινα αρωματικά, ελαφρά γεύματα, παραλία, θάλασσα! Πολύ θέλει ο νους να ...ταξιδέψει; Έμεινα να κοιτάζω το περιοδικό με το νου να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς τα πίσω!
Ωστόσο, με την θάλασσα και το μπάνιο σε αρκετή απόσταση εκείνο που μου έμεινε προς το παρόν είναι η... κουζίνα και το πιάτο που με γύρισε αρκετά χρόνια πίσω... τότε που τα τηγανιτά ήταν ακόμα απενοχοποιημένα τουλάχιστον για τις μικρές ηλικίες.
Ένα πιάτο που χρειάστηκε λίγο περισσότερο χρόνο για να ετοιμαστεί, μια και οι πατάτες έβρασαν πρώτα, κρύωσαν λίγο, θρυμματίστηκαν και ενώθηκαν με χαρά με τα κρεμμυδάκια, την καταπράσινη μυρωδάτη ρίγανη και την φέτα πριν μπουν στο τηγάνι όπου χρύσισαν από την μια πλευρά.
Ένα πιάτο, σκέτη λιχουδιά, που όμως χρειάστηκε η υπομονή να ξεπεράσει την ανυπομονησία αλλά και το σπάσιμο της τηγανίτας όταν από το τηγάνι μπήκε στο πιάτο για να χρυσίσει και από την άλλη πλευρά. Μια τηγανίτα που, ίσως γιατί είχε το μέγεθός της (16 εκ.) βγήκε, τελικά, από το τηγάνι σε 3 κομμάτια που ενώθηκαν κάτω από το "βάρος" των αυγών ποσέ.
Το αποτέλεσμα όμως είναι μαγικό ή ακόμα καλύτερα θεϊκό... μοναδική νοστιμιά, παρά την ταπεινότητα του πιάτου. Όσο για την πατατοτηγανίτα, η εκπληκτική κρούστα σε συνδυασμό με την αφράτη καρδιά της σε κάνει να την ξαναλαχταράς αμέσως μόλις την δεις να ...εξαφανίζεται από το πιάτο σου!
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
  • 800 γρ. πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες
  • 120 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 4 αυγά
  • 6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 
  • 3 κ.σ. φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι & Πιπέρι
  • 1 κ.σ. ξίδι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Βάζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 15-20 λεπτά.
  2. Αφού βράσουν οι πατάτες, τις βγάζουμε από την κατσαρόλα και τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
  3. Τις θρυμματίζουμε με το πηρούνι.
  4. Τις ανακατεύουμε με τα κρεμμυδάκια, την φρέσκια ρίγανη και την θρυμματισμένη φέτα.
  5. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί βάζουμε μέσα το μείγμα που φτιάξαμε.
  6. Το αφήνουμε να τηγανιστεί καλά από την μία πλευρά και μετά, με ένα πιάτο, το γυρίζουμε από την άλλη.
  7. Μόλις οι πατατοτηγανίτες ετοιμαστούν, τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις βάζουμε σε ένα πιάτο.
  8. Στο μεταξύ, σε άλλο αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε νερό,  αλάτι, πιπέρι και το ξίδι και μόλις το νερό ζεσταθεί καλά ρίχνουμε προσεκτικά τα αυγά.
  9. Μόλις το ασπράδι τους σφίξει και ο κρόκος γίνει όσο μελάτος τον θέλουμε, με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε από το τηγάνι.
  10. Τα τοποθετούμε επάνω στις τηγανίτες πατάτας. 
  11. Πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό, αν θέλουμε, και σερβίρουμε το φαγητό.
Tante Kiki
5 Comments
No