Καλή σας μέρα!! Υπάρχουν γεύσεις με τις οποίες είμαι εμμονική κι αυτό ισχύει για κάθε εποχή. Υπάρχουν συνδυασμοί που τους θεωρώ υπέρτατους και υλικά που είναι η επιτομή της απόλαυσης και της νοστιμιάς. Ένας τέτοιος συνδυασμός είναι η ποικιλία τυριών με τα αλλαντικά! Προσωπικά μπορώ μ' αυτόν τον συνδυασμό να ...ζήσω για πολλές μέρες χωρίς να παραπονιέμαι ότι βαρέθηκα! Είναι ένας συνδυασμός που "ταιριάζει" παντού κάτι σαν το γνωστό "passe-partout", ξέρετε το "κλειδί" που ανοίγει πολλές πόρτες κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Σήμερα, τον συνδυασμό αυτόν θα τον εμπλουτίσουμε με νοστιμότατα και καθημερινότατα, για μας εδώ στη Μεσόγειο, λαχανικά για να τον απογειώσουμε και να δημιουργήσουμε ένα πιάτο που μπορεί να γίνει ορεκτικό αλλά και κυρίως πιάτο μοναδικής νοστιμιάς!
Εξάλλου, καλοκαίρι χωρίς λαχανικά γίνεται;;; Φυσικά και όχι! Γι αυτό... σας προσκαλώ σήμερα να ...γευτούμε ...καλοκαίρι και όλα τα υπόλοιπα θα γίνουν και θα πάρουν τον δρόμο τους (ας ελπίσουμε τον καλύτερο για τη χώρα κι εμάς όλους).
ΥΛΙΚΑ για 2 μερίδες
1 μεγάλη μακρόστενη μελιτζάνα κομμένη σε ροδέλες
100 γρ. κίτρινα τυριά (ένταμ, γκούντα, κασέρι), τριμμένα
4 φέτες πάριζα σε καρεδάκια
1 κόκκινη πιπεριά σε κομματάκια
1 πράσινη πιπεριά σε κομματάκια
1 μέτριο κρεμμύδι σε φέτες
6 ντοματάκια κομμένα στη μέση
2 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
1 πρέζα ρίγανη
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι & Πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κόβουμε τη μελιτζάνα σε ροδέλες και την βάζουμε σε αλατόνερο για 30-35 λεπτά έτσι ώστε να ξεπικρίσει.
Στο μεταξύ, βάζουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές (πράσινη και κόκκινη) και τα αφήνουμε να σοταριστούν για λίγο.
Προσθέτουμε και την πάριζα και αφού αφήσουμε για 1 λεπτό ακόμα σβήνουμε με το ξίδι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε σε ένα πιάτο αυτά τα σοταρισμένα υλικά και αλείφουμε και πάλι το τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο.
Μόλις ζεσταθεί, τοποθετούμε τις ροδέλες μελιτζάνας στο τηγάνι και τις αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα ψημένης μελιτζάνας.
Μόλις ετοιμαστούν οι μελιτζάνες, τις τοποθετούμε σε μικρό, πυράντοχο ταψάκι και από πάνω πασπαλίζουμε με ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
Τοποθετούμε επάνω στις μελιτζάνες τα υλικά που σοτάραμε πρώτα (κρεμμύδια, πιπεριές και πάριζα).
Καλύπτουμε με το τριμμένο τυρί και τέλος, προσθέτουμε τα ντοματάκια.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να λιώσει το τριμμένο τυρί και να ψηθούν ελαφρώς τα ντοματάκια.