Κεφτεδάκια με μπάμιες, ένα ιδιαίτερο κοκκινιστό πιάτο


Καλή σας μέρα! Πριν μερικές μέρες στο οικογενειακό τραπέζι υπήρχε ένα φαγητό που έχει βάλει τη δική του ανεξίτηλη σφραγίδα στη μνήμη της μητέρας μου.
Πριν πολλά, πολλά χρόνια το φαγητό αυτό έμελλε να σηματοδοτήσει την απαρχή μιας γνωριμίας που κατέληξε σε πολύ στενή σχέση ανάμεσα σε δύο γυναίκες... της μητέρας μου και της μετέπειτα νονάς μου! "Οι μπάμιες είχαν τη δική τους ιστορία!" λέγαμε εμείς αργότερα γελώντας, όταν μάθαμε το τί συνέβη εκείνη τη μέρα που ο αδελφός της μητέρας μου εμφανίστηκε στο σπίτι της με μια κοπελιά χωρίς να προηγηθεί κάποια... ενημέρωση. 
Ήταν καλοκαίρι του 1960, όταν γύρω στις 1.30 το μεσημέρι χτύπησε το κουδούνι! Έχοντας επιστρέψει στις 12.30 από το νηπιαγωγείο που εργαζόταν, με την ποδιά ακόμα μια και μόλις είχε τελειώσει το μαγείρεμα η νεαρή γυναίκα έτρεξε στην εξώπορτα. Άνοιξε  και νάσου μπροστά της ο μικρότερος αδερφός της με μια ψηλή, μελαχρινή κοπέλα να στέκεται δυό βήματα πιο πίσω. "Ελάτε!" είπε και παραμέρισε για να περάσουν! Ο αδερφός της έκανε τις συστάσεις κι αμέσως εκείνη μπήκε στο νόημα... η μέλλουσα γυναίκα του, η νύφη της!! Τώρα;;; Δεν είχε κάνει καμιά προετοιμασία, ούτε καν ένα ιδιαίτερο φαγητό αλλά έπρεπε να τους προτείνει να καθήσουν μαζί τους στο τραπέζι μια κι εκείνη την ώρα γύρισε από τη δουλειά και ο σύζυγός της. "Τρώτε μπάμιες; Τις έχω κάνει κοκκινιστές με μπιφτεκάκια!" "Μα ναι!!!!"... πετάχτηκε ο αδερφός της και συνέχισε "εξάλλου... είναι το αγαπημένο φαγητό της Ντίνας!!". Η Ντίνα έκανε μια μικρή κίνηση με το κεφάλι της, δείχνοντας "σιωπηρή" συμφωνία! Το τραπέζι στρώθηκε, όλοι κάθισαν στο τραπέζι για το μεσημεριανό της "γνωριμίας" και αφού έφαγαν, η Ντίνα ζήτησε τη συνταγή από τη νοικοκυρά! Από τότε το φαγητό αυτό φιλοξενούνταν συχνά στο τραπέζι του νέου ζευγαριού και χρειάστηκε να περάσουν κάποιοι μήνες πριν η Ντίνα ομολογήσει στην κουνιάδα της ότι σιχαινόταν τις μπάμιες και είχε "φρικάρει" όταν αναγκάστηκε να το δοκιμάσει αλλά και ότι μετά απ' αυτή τη δοκιμή τις λάτρεψε!!!!
Έτσι και τώρα, κατακαλόκαιρο του 2015, μια μέρα η μαμά και γιαγιά πια, εμφάνισε στο τραπέζι το περίφημο πιάτο "οι-μπάμιες-είχαν-τη-δική-τους-ιστορία".
Απολαυστικά κοκκινιστό, θεϊκά καλοκαιρινό και ιδιαιτέρως νόστιμο αξίζει να του δώσουμε την ευκαιρία να μας ...αποπλανήσει όχι μόνον με τη γεύση του αλλά και με τις δύο όψεις του μια και μπορούμε να το φτιάξουμε στην κατσαρόλα αλλά και στον φούρνο!
ΥΛΙΚΑ
Για τα κεφτεδάκια
500 γρ. κιμά
3 φέτες ψωμί του τοστ μουλιασμένες σε νερό και στραγγισμένες
3 κ.σ. ούζο
1 αυγό μεγάλο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ. ρίγανη
4 φύλλα φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα
Αλάτι και πιπέρι
Αλεύρι
Για τις μπάμιες
700 γρ. μπάμιες (φρέσκες ή κατεψυγμένες)
1 φλ.τσ. ξίδι
100 ml ούζο
4 μεγάλες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες
100 ml ελαφρώς συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
Αλάτι και πιπέρι
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε φρέσκες μπάμιες, τις καθαρίζουμε κόβοντας γύρω γύρω το κεφαλάκι τους.
Τις πλένουμε και τις αφήνουμε για 30 λεπτά σε ξίδι.
Ετοιμάζουμε τα κεφτεδάκια
Βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός από το αλεύρι) και πλάθουμε τα κεφτεδάκια μας σε μικρές μπαλίτσες.
Τα βάζουμε στο ψυγείο για 20-30 λεπτά για να σφίξουν λίγο αλλά και να ενσωματωθούν τα αρώματά τους.
Ύστερα, τα αλευρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί τοποθετούμε, προσεκτικά, τα κεφτεδάκια.
Τα αφήνουμε να σοταριστούν απ' όλες τις πλευρές γυρίζοντάς τα.
Ύστερα, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα αφήνουμε για λίγο να μαραθούν.
Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση.
Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες και το χυμό ντομάτας μαζί με 1/2 φλ.τσ. νερό.
Αφήνουμε τα κεφτεδάκια να βράσουν σε σιγανή προς μέτρια φωτιά για 15 λεπτά.
Μετά, προσθέτουμε τις μπάμιες, τον μαϊντανό, το κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 10-15 λεπτά, σε σιγανή προς μέτρια φωτιά  ή μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του και να μείνει με το λάδι του.
Ελέγχουμε εάν είναι καλά μαγειρεμένα τα κεφτεδάκια και οι μπάμιες και σερβίρουμε με ψωμί και τυρί... κατά προτίμηση φέτα ή κατίκι.

Tante Kiki
11 Comments
No