Καλημέρα! Αφήνω τις μέρες να κυλούν, χαλαρά με πολλή προσπάθεια για λιγότερες σκέψεις και περισσότερη απόλαυση της καθημερινότητας δίπλα στη θάλασσα. Πάει φέτος το καλοκαίρι! Είναι μια σκέψη που συχνοπερνά από το νου κι από την άλλη πάντα ακολουθεί η αγωνία για το αύριο, το χειμώνα που έρχεται. Παρ' όλα αυτά το κύμα που ακούω να σκάζει στην αμμουδιά τη στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές, τις πολύχρωμες, έστω και λιγοστές, ομπρέλες και τον κόσμο που, παρά τα όσα προβλήματα σκάνε συνέχεια από παντού, έχει πάρει την απόφαση να ζήσει για λίγο τη χαρά του καλοκαιριού με παρασύρουν κι εμένα.
Από την άλλη η κουζίνα αυτές τις μέρες, θαρρείς ξαφνικά άλλαξε... έπαψε να είναι τόσο σημαντικός πόλος έλξης! Η διάθεση για πειράματα και μαγειρέματα μειώθηκε κατακόρυφα!
Έπρεπε κάτι να κάνω!! Το μυαλό μου ταξίδεψε ανάμεσα σε υλικά και πιάτα! Μπήκε χωρίς άλλη σκέψη στον κόσμο των ζυμαρικών... εκεί που βρίσκει κανείς ένα comfort food κάθε μέρα, κάθε εποχή. Τα μεγάλα κοχύλια... οι κοχύλες που, αν και κυκλοφορούν εδώ και πολύ καιρό ευρέως στο διαδίκτυο, εγώ δεν έχω φτιάξει ποτέ!! Έτσι κατέφθασε στο σπίτι ένα πακέτο κοχύλες... ή αλλιώς τεράστια κοχύλια έτοιμα για γέμισμα. Όσο για τη γέμιση... καμμία αμφιβολία... μια γέμιση παρόμοια μ' αυτή της χορτόπιτας, καταπράσινη και νοστιμότατη, που πλουτίζει με μια τελευταία πινελιά... το γιαούρτι στην σάλτσα επικάλυψης που χαρίζει μια καλοκαιρινή νότα.
ΥΛΙΚΑ για 6-8 άτομα
1 πακέτο ζυμαρικά μεγάλα κοχύλια (500 γρ.)Για τη γέμιση
400 γρ. σπανάκι ζεματισμένο
300 γρ. πράσα ψιλοκομμένα και ζεματισμένα
4 μικρά κρεμμυδάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
120 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
150 γρ. φέτα θρυμματισμένη
6-7 φέτες καπνιστό ζαμπόν σε καρεδάκια
2 κ.σ. μαϊντανό
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι (προαιρετικά) και πιπέρι
Για το φούρνο
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (2 κεσεδάκια)
1 αυγό μεγάλο
300 γρ. γάλα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα συγκεκριμένα τα έβρασα για 11 λεπτά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν για να μπορέσουμε να τα γεμίσουμε.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Βάζουμε σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί βάζουμε μέσα το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, τα πράσα και το σπανάκι.
Τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και μετά προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε τα χορταρικά να σιγοβράσουν μέχρι να εξατμιστούν τελείως τα υγρά τους.
Αφήνουμε και τη γέμιση να κρυώσει καλά και προσθέτουμε το κομμένο ζαμπόν.
Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Γεμίζουμε τα κοχύλια με ένα μικρό κουταλάκι και τα τοποθετούμε στη σειρά σε βουτυρωμένο ταψί.
Ετοιμάζουμε την επικάλυψη
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι, το γάλα και το αυγό.
Περιχύνουμε μ' αυτό τα κοχύλια, καλύπτουμε το ταψάκι με αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο φούρνο για 20 λεπτά.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε πάλι στο ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, για περίπου 10 λεπτά.