Μπισκοτογλυκό με δύο κρέμες


Μπισκοτογλυκό με δύο κρέμες

Καλή σας μέρα!! Το καλοκαίρι καλά κρατεί και η δροσιά πλέον έγινε απαραίτητη! Για το Σαββατοκύριακο αυτό ένα γλυκό είναι αναγκαίο! Κι αυτό το γλυκό που ετοιμάζεται σε χρόνο ρεκόρ, είναι άκρως δροσερό κι έχει την εθιστική νοστιμιά της σοκολάτας με τον καφέ είναι από τα γλυκά που δεν μπορείς να το αγνοήσεις.
Την πρώτη κουταλιά ακολουθεί μια δεύτερη, μια τρίτη, μια τέταρτη και ...άντε να πείσεις τον εαυτό σου ότι πρέπει να σταματήσεις.  
Ένα γλυκό που μπορεί να γίνει τούρτα γενεθλίων, γλυκό σε ποτήρι ή σε μπολ, αλλά και ατομική πάστα με βάση ένα ή δύο μπισκότα.

Μπισκοτογλυκό με δύο κρέμες

ΥΛΙΚΑ για ένα τσέρκι 20 εκ.
  • 1 πακέτο μπισκότα petits-beurre
  • 1 ποτήρι γάλα φρέσκο με λιπαρά
Για την κρέμα σοκολάτας
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 2 κ.γλ. στιγμιαίο καφέ (κανονικό ή ντεκαφεϊνέ)
  • 1 γρ. αλάτι
  • 150 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια
  • 50 γρ. μέλι
  • 50 γρ. βούτυρο αγελάδος
Για την κρέμα βανίλια
  • 200 γρ. μασκαρπόνε
  • 100 γρ. τυρί - κρέμα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 2 βανίλιες
  • Για το στόλισμα μερικά κερασάκια μαρασκίνο, μπισκότα θρυμματισμένα ή νιφάδες κουβερτούρας
Μπισκοτογλυκό με δύο κρέμες

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ετοιμάζουμε την κρέμα σοκολάτας
  1. Σε μια κατσαρόλα μικρή, βάζουμε την κρέμα γάλακτος, τον καφέ, το μέλι, το βούτυρο και το αλάτι και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  2. Μόλις η κρέμα πάρει μια βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα την κομματιασμένη κουβερτούρα.
  3. Την αφήνουμε για ένα λεπτό και μετά προσθέτουμε το μέλι και το βούτυρο και ομογενοποιούμε το μείγμα ανακατεύοντας με μια μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης), με το ραβδομπλέντερ ή απλά με ένα κουτάλι.
  4. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
Αρχίζουμε τη σύνθεση της τούρτας
  1. Βάζουμε το τσέρκι σε μια πιατέλα.
  2. Βουτάμε στιγμιαία ένα ένα τα petit-beurres στο γάλα και τα στρώνουμε μέσα στο τσέρκι για να δημιουργήσουμε τη βάση.
  3. Χρησιμοποιούμε τα μισά μπισκότα και αν υπάρχουν κενά μεταξύ τους ή στις άκρες τα καλύπτουμε με μπισκότα που τα έχουμε σπάσει ανάλογα.
  4. Αδειάζουμε επάνω τη σοκολατένια κρέμα και βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες έτσι ώστε να παγώσει καλά και να μπορέσουμε να στρώσουμε επάνω τα υπόλοιπα μπισκότα.
Ετοιμάζουμε την κρέμα βανίλια
  1. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ, τα δύο τυριά, το αλάτι, την άχνη.
  2. Τα χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν και να ομογενοποιηθούν.
  3. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
  4. Χτυπάμε και πάλι το μείγμα μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα.
Τελειώνουμε την τούρτα
  1. Επάνω στην, ήδη, κρύα σοκολατένια κρέμα, στρώνουμε τα υπόλοιπα μπισκότα βουτώντας τα στο κρύο γάλα στιγμιαία και καλύπτοντας τα κενά με μπισκότα που έχουμε σπάσει. 
  2. Καλύπτουμε τα μπισκότα με την λευκή κρέμα και σχηματίζουμε στην επιφάνειά της σχέδια με ένα κορνέ ή απλά με ένα πηρούνι.
  3. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 12 ώρες μέχρι να κρυώσει και να το κόψουμε.

TIPS
* Εάν θέλουμε μπορούμε να μην βάλουμε τη δεύτερη στρώση μπισκότων και να βάλουμε την λευκή κρέμα επάνω στη σοκολατένια.

Μπισκοτογλυκό με δύο κρέμες
Πηγή: Περιοδικό "Γλυκές Ιστορίες", Μαϊου 2015
Tante Kiki
10 Comments
No