Μπύρα, σύκο, καρύδια = σούπερ σκαλτσούνια

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! :)
Ας ξεκινήσουμε γλυκά την εβδομάδα με μια ακόμη πρόταση για το σχολικό ταπεράκι αλλά και για ένα υγεινό σνακ. Γλυκό, νόστιμο και απλό! Τριφτή ζύμη που όταν σπάσει στην πρώτη δαγκωματιά καταφθάνει στο στόμα η μαρμελάδα σύκου με τα τριμμένα καρύδια και η νοστιμιά κάνει τον ουρανίσκο να στήνει χαρούμενο χορό.
Μια παραδοσιακά απλή συνταγή που παίρνει ένα άλλο άρωμα και μιαν άλλη, πολύ ιδιαίτερη επίγευση με την προσθήκη της μπύρας και του λεμονιού.
Μια νοστιμιά ξεχασμένη εκεί σε μια γωνιά της τεχνολογικής αποθήκης εδώ και ένα μήνα... χωρίς να μπορεί να φωνάξει και να διαμαρτυρηθεί! Έλα όμως που το... ξεκαθάρισμα έρχεται πάντα να κάνει το θαύμα και να φέρει στο φως ...καλοκαιρινές νοστιμιές! Γιατί εδώ που τα λέμε η μαρμελάδα σύκου ...καλοκαίρι φέρνει στο νου! 
Στο δικό μου νου, η συγκεκριμένη μαρμελάδα φέρνει κι άλλα... μια συκιά με μαύρα, βασιλικά σύκα στη μια άκρη του κήπου της γιαγιάς που μας χάριζε εκτός από τους καρπούς της και τη σκιά της κι άλλη μια με σύκα πράσινα αλλά ολόγλυκα στην διπλανή αυλή του θείου. Τί γινόταν τα καλοκαίρια με κείνα τα σύκα! Αρχίζαμε με γλυκό σύκο, συνεχίζαμε με ...συκοπόλεμο... ναι, καλά διαβάσατε ...συκοπόλεμο! Κοινώς, παίρναμε τα μικρά και χαλασμένα σύκα που έπεφταν από το δέντρο και τα κάναμε ...πυρομαχικά!! Τί κι αν ήμουν κορίτσι;;; Ένα κορίτσι ανάμεσα σε τέσσερα αγόρια-πρωτοξαδέρφια που μεγάλωναν μαζί, μέρα με τη μέρα, πιστέψτε με... δεν διαφέρει και πολύ!!! Κι όταν κουραζόμασταν ή καταλήγαμε να μας μαλώνουν... τότε παρηγοριόμασταν καταβροχθίζοντας τα μεγαλύτερα και ωραιότερα σύκα... πάντα βέβαια, από τα κλαδιά που φτάναμε. Κι ύστερα, η συκοεποχή έκλεινε με τα αμέτρητα βαζάκια που γέμιζαν με μαρμελάδα σύκο αλλά και μερικές δεκάδες που αποξηραίνονταν στον αέρα, ξαπλωμένα κάτω από το απαραίτητο τούλι μια και γίνονταν στόχος των ζουζουνιών! 
Κάποτε αυτά τελείωναν και τότε... μια παρτίδα από τέτοια σκαλτσούνια (αν και όχι με radler!!!) καταλάμβαναν δύο ή τρεις πιατέλες και γίνονταν το καλύτερο κολατσιό για πρωί ή απόγευμα!
Μια πιο σύγχρονη εκδοχή, σήμερα, για σκαλτσούνια μπύρας με μαρμελάδα σύκου που αξίζει να δοκιμαστεί! Ακόμη δεν σας έπεισα ή μήπως... να διαβάσετε τη συνταγή;;;
Για τη ζύμη
200 γρ. αραβοσιτέλαιο (ή 100 γρ. αραβοσιτέλαιο και 100 γρ. λιωμένο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου)
80 γρ. ζάχαρη καστανή
120 γρ. μπύρα Μύθος, radler με λεμόνι
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
1 βανίλια
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού (σκόνη)
500 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της 
Για τη γέμιση
200 γρ. μαρμελάδα σύκο
100 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη ζύμη
Σε ένα μπολ, βάζουμε το αραβοσιτέλαιο, την καστανή ζάχαρη, την μπύρα, το ξύσμα, τη βανίλια, το χυμό, τη σόδα και ανακατεύουμε καλά.
Σταδιάκα, προσθέτουμε την φαρίνα και ζυμώνουμε σε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε διαφανή μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 15-20 λεπτά έτσι ώστε να ξεκουραστεί.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Βάζουμε σε ένα μπολ, τη μαρμελάδα και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα.
Ανακατεύουμε καλά.
Φτιάχνουμε τα σκαλτσούνια
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με το μικρό ρολό για ζύμη σε ένα "φύλλο" με πάχος μισό εκατοστό (εκτός αν θέλουμε περισσότερη ζύμη σε κάθε σκαλτσούνι).
Με ένα ποτήρι ή με ένα κουπ πάτ κόβουμε κύκλους στο μέγεθος που θέλουμε.
Βάζουμε ένα κουταλάκι γέμισης στην μια άκρη.
Βρέχουμε τη ζύμη γύρω γύρω με λίγο νεράκι.
Διπλώνουμε τον κύκλο στη μέση και τον πιέζουμε ένα μικρό πηρούνι για να κολλήσει καλά και να μην ανοίξει.
Καλή σας μέρα και καλή σας εβδομάδα!! :)

37 σχόλια:

  1. Τι ωραία ιδέα να χρησιμοποιήσεις μπύρα! Θα έγιναν υπέροχα τα σκαλτσούνια σου, Κική μου! Πολύ θα ήθελα να τα δοκιμάσω! Ταιριάζουν και με τον καφέ... ;-)
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγιναν πολύ ωραία Αναστασία και με το καφεδάκι είναι ό,τι πρέπει! :)

      Διαγραφή
  2. Η ζύμη σίγουρα θα γίνεται πολύ μαλακή και αφράτη με τα υλικά που βλέπω πως έβαλες! Τη Mythos δεν τη θεωρώ καν μπύρα, πόσο μάλλον τη Mythos Radler, οπότε "καμουφλαρισμένη" μέσα σε τέτοια αρωματικά σκαλτσούνια είναι ο μόνος τρόπος για να την καταναλώσω έτσι κι αλλιώς!
    Καλημέρα και καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Έφη μου γιατί η Radler έχει μόνον 2% αλκοόλ και δεν θεωρείται μπύρα! Πάντως η ζύμη έγινε πολύ ωραία και το ξύσμα μαζί με την συγκεκριμένη μπύρα έδωσαν άλλο άρωμα!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  3. μμμ πολλα γλυκακια βλεπω τελαυταια κικη μου και θα μας παχυνεις!!!!
    Τη ζυμη αυτή την κάνει η μαμά μου στα σκαλτουνια της και ειναι υπεροχη!!!Μ αρεσεπολυ η ιδεα του συκου!!!!!
    Καλή βδομαδα να εχουμε!!!φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ναι... το έχω ρίξει στα γλυκά Κική μου και θα παχύνω κι εγώ αν και φτιάχνω μικρές ποσότητες! :) Αλλά τί να κάνω που τα λατρεύω;;;
      :)

      Διαγραφή
  4. Καλή βδομάδα φιλαράκι μου!!!μας την έκανες πάλι την σούπερ έκπληξη!!φανταστική η συνταγή σου για τα σκαλτσούνια-πολύ ιδια΄τερη και πρωτότυπη με την μαρμελάδα σύκο-όντως σύγχρονη η εκδοχή γιατί πιστεύω ότι με την Radler πρέπει να ταιριάζει μαγικά!!εντυπωσιακή η παρουσίαση και με τις παιδικές αναμνήσεις με το συκοπόλεμο να συναρπάζουν!μπράβο Κικίτσα μου απίστευτη!καλή βδομάδα να έχουμε και άπειρα φιλάκια σου στέλνω!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνονται πολύ νόστιμα Καίτη μου και πολύ αρωματικά. Η Radler τους ταιριάζει και με το ξύσμα γίνονται τέλεια!! Ναι, ναι, τέτοια κάναμε!!!
      Πολλά πολλά φιλάκια καλή μου Καίτη!

      Διαγραφή
  5. Σούπερ και υπέροχα!
    Οι απανταχού λάτρεις τέτοιων λιχουδιών βρίσκουν τη χαρά τους. Μεθυσμένα και πασπαλισμένα με την άχνη τους!
    Ποιός αντιστέκεται;!

    Πολύ θα μού άρεσε να τα είχα... πιο κοντά.
    Φιλιά Βασιλική μου, πολλά!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμα Ζαμπία μου!!! Να στείλω μερικά;;;
      Φιλιά! :)

      Διαγραφή
  6. Ζηλευτά τά σκαλτσουνάκια σου Κική μου!!!Η ζύμη μέ τήν προσθήκη τής μπύρας πρέπει νά είναι τέλεια!!Μαρμελάδα σύκο έχω,θά τά δοκιμάσω!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνεται πολύ ωραία ζύμη Δήμητρά μου και είναι πανεύκολα!!! Η μαρμελάδα σύκο τους ταιριάζει τέλεια!
      Φιλιά! :)

      Διαγραφή
  7. Ωραίες αναμνήσεις...συνδυασμένες με ακόμη ωραιότερες "παιδικές" γεύσεις, που αποκτούν με τον καιρό άλλη διάσταση, εντός μας, Κική μου.

    Όσο για την πιατέλα ... με σκανδάλισες αναπανώρθωτα απόψε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι ο συνδυασμός είναι μοναδικός μια και η γευστική μας μνήμη είναι απίστευτα έντονη!
      Να στείλω Πηνελόπη;;;;;
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Πρέπει να είναι τέλεια!!! Φαντάζομαι με την μπύρα θα γίνονται πιο τριφτά!!! Μιαμ, μιαμ, μιαμ!!!
    Καλή βδομάδα
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι πολύ νόστιμα !!! Αξίζουν!!
      Φιλιά! :)

      Διαγραφή
  9. Πραγματικά σούπερ τα σκαλτσούνια σου Κική μου και έχουν την γλύκα από τις αναμνήσεις σου!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Έλενά μου γιατί αξίζουν!!
      Φιλάκια!! :)

      Διαγραφή
  10. Δυναμικό ξεκίνημα της εβδομάδας Κική με μια συνταγή που είναι μεν κλασική αλλά παρουσιάζεται με μια πιο φρέσκια ματιά.
    Μαρμελάδα σύκο στη γέμιση και μπύρα στη ζύμη δίνουν αυτή τη διαφορετική πινελιά.
    Μου αρέσει που η ζύμη φαίνεται τριφτή και μπισκοτένια!
    Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ερμιόνη... το ξέρεις ότι αυτή είναι η αδυναμία μου...κλασσικές συνταγές με μιαν άλλη πινελιά!!!
      Πράγματι γίνονται εκπληκτικά νόστιμα και αρωματικά!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Αναμνήσεις βγαλμένες απο τα παιδικα χρόνι Κική μου είναι οι πιο ομορφες και οι πιο νόστιμες ..:) ..:) τις ανέσυρες και πολύ καλά έκανες.. γιατί θα δοκιμάσουμε και εμεις την ομορφη συνταγή σου... να έχειος μια ομορφη εβδομαδα...φιλακιααα :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο δίκιο έχεις Ρούλα μου και πόσο σε χαροποιούν όταν τις φέρνεις στο προσκήνιο και γευστικά!!! Να δοκιμάσεις αυτά τα σκαλτσούνια ...αξίζουν!!
      Φιλάκια κι επίσης καλή εβδομάδα! :))

      Διαγραφή
  12. Θα πρέπει να είναι υπέροχη η ζύμη!Τη νιώθω είδη να τρίβεται στο στόμα μου!!Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αρωματική και όσο πρέπει αφρατοτριφτή Λίλια μου!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  13. Λαχταριστά, Κική μου και πολύ ιδιαίτερα!
    Πώς να μην είναι του γούστου μου;
    Καλή σου μέρα
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Ελένη μου!!! Είναι πολύ νόστιμα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  14. μεθυσμενα!!!!!! αντι μπυρα εγω βαζω ρετσινα!! θα τα δοκιμασω και με μπυρα!! συκο και καρυδι υπεροχος συνδυασμος!! τα ζηλεψα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μμμμμμμμ! Με ρετσίνα δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ αλλά θα το κάνω... για να τα φτιάχνεις κάτι ξέρεις!!! :)

      Διαγραφή
  15. Κική μου πολύ ωραία η προσθήκη της μπύρας στα παραδοσιακά και πεντανόστιμα σκαλτσούνια! Μεσα σε μια ωραία θηκούλα με την προστασία κάποιας ζελατίνης από έξω, μπορούν να γίνουν ένα ωραιότατο κέρασμα σε τραπέζι βάπτισης, αραβώνων ή και γάμου! Καλοφάγωτα!
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα νοστιμίζει και κάνει πολύ ωραία τη ζύμη Ειρήνη μου!!! Έχεις δίκιο γίνονται πολύ ωραίο κέρασμα!!!
      Καλή σου μέρα! :)

      Διαγραφή
  16. Να γλύφεις τα δάχτυλά σου, βουτηγμένα στη φρουτένια αμαρτια!
    Φιλια πολλά
    Καλή μας εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ νόστιμη συνταγή Κικί, με τη μπύρα στη ζύμη και τη μαρμελάδα σύκο
    στη γέμιση, είμαι σίγουρη ότι είναι εξαιρετικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι ταιριάζουν απίστευτα τα υλικά με ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα! :)

      Διαγραφή
  18. Πωπω τι έφτιαξες πάλι! Μπράβο βρε Κική μου... Γλυκιά καληνύχτα σαν τα γλυκά σου σκαλτσούνια. Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Χριστίνα μου ...καλή σου μέρα!! :)
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  19. καλησπέρα!!!
    κι εγώ με λευκό κρασί τα φτιάχνω, αλλά με μπύρα δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ!! πολύ έξυπνη ιδέα και ειδικά αυτή η μπύρα!! Ωραία συνταγή και για τις περιόδους νηστείας!!
    καλό βράδυ!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!