Μοσχολέμονο και σοκολάτα σ' ένα υγρό κέικ



Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Προσπαθώντας να αρχίσει γλυκά η εβδομάδα ένα νόστιμο κέικ η σημερινή πρόταση! Ένα κέικ με άρωμα μοσχολέμονο, χρώμα κιτρινωπό από το καλαμποκάλευρο και νοστιμιά από το αμύγδαλο και τις σταγόνες σοκολάτας! Όσο για το μαυροκούκι... του χαρίζει την τελευταία πινελιά και το κάνει μοναδικό.... ναι, καλά διαβάσατε μοναδικό!
Τώρα, νομίζω πώς ξέρω τί σκέφτεστε... "Μα τί κάνει η Tante Kiki; Δεν θα δώσει και καμιά πιο υγιεινή λιχουδιά; Όλο σοκολάτα κυκλοφορεί στην κουζίνα της;; Εεεεε, ναι! Αυτό τον καιρό έχω αποκτήσει μια εμμονή με τη σοκολάτα!! Πού θα πάει όμως;;; Θα περάσει και θα επανέλθουν οι ισορροπίες!!!
Από την άλλη, αυτό το καημένο κέικ... είχε ξεχαστεί στο χρονοντούλαπο της φωτογραφικής μου μηχανής αλλά και του υπολογιστή μου! Έπρεπε κάποια στιγμή να δει το φως της δημοσιότητας! Ήταν ένα κέικ που χαράχθηκε στη γευστική μνήμη της αγαπημένης νονάς της Ιωάννας και όχι μόνον! Είναι ένα κέικ που στέκεται με φοβερή αξιοπρέπεια σε κάθε κάλεσμα, φιλικό ή πιο επίσημο! Νόστιμο, ιδιαίτερο και πολύ αρωματικό! Κι αν νομίζετε ότι υπερβάλω...  δεν έχετε παρά να το φτιάξετε για να το διαπιστώσετε! Εξάλλου ο συνδυασμός του μοσχολέμονου με το αμύγδαλο, το καλαμποκάλευρο, τη σοκολάτα και τον παπαρουνόσπορο σας υπόσχεται μεγάλη γευστική απόλαυση!!!
Διαβάστε, λοιπόν, τη συνταγή, κρατείστε την και με την πρώτη ευκαιρία ...μπείτε στην κουζίνα για να το φτιάξετε!!


ΥΛΙΚΑ
για φόρμα  με 18-20 εκ. διάμετρο

Για το κέικ
  • 75ml ηλιέλαιο
  • 180 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
  • 60 γρ. αμυγδαλόσκονη
  • 60 γρ. αλεύρι καλαμποκιού
  • 150 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 3 αυγά μεγάλα
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • Ξύσμα και χυμό από 2 μοσχολέμονα (limes)
  • 1 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 80 γρ. σταγόνες σοκολάτας
  • 2 βανιλίνες
  • 1 κ.γλ. παπαρουνόσπορο (μαυροκούκι)
  • 1 πρέζα αλάτι 
  • 2 κ.γλ. κακάο + 2 κ.σ. νερό
Για το γλάσο
  • 100 γρ. άχνη
  • 2-3 κ.σ. χυμό μοσχολέμονου
Για το γαρνίρισμα
  • Ξύσμα μοσχολέμονου
  • 20 γρ. (τις υπόλοιπες σταγόνες σοκολάτας) 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  2. Κοσκινίζουμε τη φαρίνα και την ανακατεύουμε με την αμυγδαλόσκονη, το μπέικιν και το καλαμποκάλευρο σε ένα μπολ.
  3. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, τις βανιλίνες και το αλάτι μέχρι να ασπρίσει το μίγμα και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το γιαούρτι, τον χυμό από τα μοσχολέμονα και τον παπαρουνόσπορο.
  5. Χτυπώντας το μίγμα στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ, προσθέτουμε το μίγμα των αλεύρων με το μπέικιν και τις σταγόνες σοκολάτας. 
  6. Βγάζουμε ένα φλιτζάνι του τσαγιού από το μίγμα του κέικ και προσθέτουμε σ' αυτό το κακάο με το νερό, ανακατεύοντας καλά.
  7. Αλείφουμε μια φόρμα του κέικ με ηλιέλαιο και γεμίζουμε με τα 2/3 από το μίγμα.
  8. Ρίχνουμε το μίγμα με το κακάο και βυθίζοντας ένα μαχαίρι κάνουμε σχέδια.
  9. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο μίγμα και βάζουμε στο φούρνο.
  10. Ψήνουμε για 40-50 λεπτά και ελέγχουμε εάν έχει ψηθεί βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ.
  11. Εάν όταν το βγάλουμε είναι στεγνό τότε το κέικ είναι έτοιμο, εάν όχι χρειάζεται λίγο ψήσιμο ακόμη.
  12. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 5-10 λεπτά και το βγάζουμε από τη φόρμα επάνω σε σχάρα.
  13. Αφήνουμε άλλη μισή ώρα και μετά ετοιμάζουμε το γλάσο, ανακτατεύοντας καλά τα δύο υλικά του και περιχύνουμε το κέικ.
  14. Διακοσμούμε με ξύσμα μοχολέμονου και σταγόνες σοκολάτας.

Tante Kiki
52 Comments
No