Πανακότα λεμονιού χωρίς ζελατίνη

Η ιδανική panna cotta για τα παιδιά
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Η απλότητα κρύβει, πάντα ή σχεδόν πάντα, ένα μεγαλείο. Απλότητα στην εμφάνιση, στην συμπεριφορά, στον τρόπο ζωής αλλά και στη γεύση. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια πριν την κρίση η λέξη απλότητα όχι μόνον είχε ξεχαστεί, παραμεληθεί, περιφρονηθεί αλλά είχε αποκτήσει ένα πρόσωπο ...παρακατιανό... θαρρείς και ήταν κακό!
Η νοοτροπία φαινόταν παντού... από τα σπίτια, τα αυτοκίνητα και τα ρούχα μέχρι τα γλυκά και τις τούρτες που, συνήθως, ήταν ...υπερπαραγωγές! Όχι αυτό δεν είναι κακό... καθόλου μάλιστα! Το θέμα όμως είναι να μην υποτιμούμε και την απλότητα σε σχέση με την πολυπλοκότητα! Κάθε μια έχει την θέση της στη ζωή του ανθρώπου! Θα μου πεις, δευτεριάτικα διαβάζω ένα κείμενο για την απλότητα και δεν καταλαβαίνω πώς "κολλάει" με την πανακότα. Κάνε λίγη υπομονή και σε λίγο θα καταλάβεις! 
Σπάνια βλέπω τηλεόραση το πρωί! Συνήθως δεν έχω χρόνο γιατί έχω κάτι άλλο να κάνω, δουλειές, μαγείρεμα, διορθώσεις, προετοιμασία για τα απογευματινά μαθήματα. Προχθές, όμως, την ώρα που ετοιμαζόμουν να βάλω το φαγητό στον φούρνο και ενώ η γιαγιά έβλεπε την Αργυρώ, ακούω μια φράση, μια φράση που μου κέντρισε το ενδιαφέρον και με έκανε να σταθώ μπροστά στην οθόνη. "Πανακότα χωρίς καθόλου ζελατίνη"...εντάξει η πρώτη μου (άχρηστα απαξιωτική... οφείλω να ομολογήσω) σκέψη... με άγαρ-άγαρ ή με ζελέ φρούτου! Στέκομαι κι ακούω... πανακότα από έναν Ιταλό σεφ ...με χυμό λεμονιού και λίγη ζάχαρη! Τί πιο φυσικό και αναμενόμενο από το να ... σημειώσω την συνταγή. 
Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν... μια πανακότα ιδανική για παιδιά! Έχουμε συνηθίσει στην ιδέα της ζελατίνης αλλά.. όσον αφορά στα παιδιά, η αλήθεια είναι ότι προτιμώ να μην την καταναλώνουν συχνά! Έτσι, συνήθως όταν κάνω κρεμώδες γλυκό για τα κορίτσια συνήθως το "δένω" με κόρν φλάουρ, αλεύρι ή αυγά! Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα είναι ...εντυπωσιακά απλά!
Κάτι, λοιπόν, η περιέργεια, κάτι η αγάπη για την πανακότα, κάτι οι μικροί και μεγάλοι στο τριώροφο που ποτέ δεν λένε όχι σε ένα τόσο ελαφρύ και νόστιμο, κρεμώδες γλυκάκι και σίγουρα το γεγονός ότι δεν χρειάζεσαι παρά υλικά που, πάντα, υπάρχουν στην κουζίνα έκαναν την κρέμα γάλακτος και τα λεμόνια να βγουν από το ψυγείο και μαζί με τη ζάχαρη που ήταν στο διπλανό ντουλάπι να ορμήσουν στην κατσαρόλα. Η κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη έβρασε και η φλούδα μαζί με τον χυμό των λεμονιών έπαιξε τον ρόλο της ζελατίνης.
Η πανακότα γέμισε μικρά ποτηράκια που μπήκαν στο ψυγείο-ησυχαστήριό τους προκειμένου να γίνουν ...μια σωστή πανακότα απαλλαγμένη από κάθε ίχνος ζελατίνης.
Εεεε, λοιπόν τα αποτελέσματα υπήρξαν εντυπωσιακά. Μια κρέμα ...σχεδόν κανονική πανακότα, με μόνες διαφορές το ότι δεν στέκεται σε πιάτο αν θελήσεις να την βγάλεις με φόρμα και το ότι λίγο μετά την ...έξοδό της από το ψυγείο μαλακώνει αρκετά. 
Συμπέρασμα; Υπέροχα δροσερή και λεμονάτη για να γεμίσει ποτηράκια που θα καταναλωθούν αμέσως μόλις βγούν από το ψυγείο. "Σφιχτή" σαν κανονική πανακότα και, σίγουρα, ιδανική για παιδιά αλλά και για μεγάλους που δεν θέλουν ζελατίνη.
ΥΛΙΚΑ για 6-8 ποτηράκια
500 γρ. κρέμα γάλακτος
150 γρ. ζάχαρη*
χυμό από 2 λεμόνια 
Η άσπρη φλούδα από το ένα λεμόνι
Για το κουλί με χυμό από πορτοκάλι, μήλο, βερίκοκο
500 γρ. χυμό 
4 κ.σ. κόρν φλάουρ
4 κ.σ. ζάχαρη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη.
Ξεφλουδίζουμε τα λεμόνια και τα στύβουμε.
Κρατάμε την άσπρη φλούδα από το ένα λεμόνι.
Μόλις το μείγμα αρχίσει να βράζει προσθέτουμε την φλούδα από το ένα λεμόνι και τον χυμό από τα δύο λεμόνια.
Βράζουμε για 2-3 λεπτά και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και ισομοιράζουμε σε ποτηράκια.
Βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή καλύτερα για 1 νύχτα έτσι ώστε να σφίξει. 
Βγάζουμε από το ψυγείο, γαρνίρουμε με φρέσκα φρούτα ή γλυκό του κουταλιού ή σιρόπι σοκολάτας.
Ετοιμάζουμε το κουλί 
Γεμίζουμε ένα μικρό ποτήρι με 150 γρ. από τον χυμό που έχουμε.
Βάζουμε τον υπόλοιπο χυμό σε μια μικρή κατσαρόλα με την ζάχαρη και τον αφήνουμε να ζεσταθεί τόσο όσο χρειάζεται χωρίς να βράσει.
Ρίχνουμε μέσα τον χυμό που έχουμε διαλύσει το κόρν φλάουρ και αφήνουμε το κουλί να πάρει να βράσει για 1-2 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν γαρνίρουμε μ' αυτό την πανακότα μας.
TIPS
* Εάν θέλουμε την πανακότα πιο γλυκιά μπορούμε είτε να προσθέσουμε ζάχαρη είτε αφού βράσει να προσθέσουμε 2-3 κ.σ. μέλι, να το ανακατέψουμε και μετά να την μοιράσουμε στα ποτηράκια.
Πηγή: ΕΔΩ (Video)

32 σχόλια:

  1. Λατρεύω αυτό το γλυκό για την απλότητα και την ανυπέρβλητη νοστιμιά του, με όποιο υλικό κι αν είναι φτιαγμένο.
    Τα ποτηράκια σου Βασιλική είναι υπέροχα και αυτός ο τρόπος με γερτό το ποτήρι τα κάνει ακόμα πιο όμορφα!

    Καλημέρες γλυκές!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι απλό και νόστιμο! Έγιναν όμορφα και κυρίως ελαφρά και χωρίς ζελατίνη!!
      Φιλιά Ζαμπία μου!

      Διαγραφή
  2. Αυτή την πανακότα θα την δοκιμάσω σίγουρα Κική μου! Πολύ νόστιμη πρόταση για επιδόρπιο μετά από ένα γεύμα/δείπνο, δροσιστική και μυρωδάτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να την δοκιμάσεις Αμαλία μου... αξίζει!! :)
      Πολλά φιλιά σας!

      Διαγραφή
  3. Πολύ ομορφη στα ποτηρακια!

    Καλή εβδομάδα :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε... εύκολη και νόστιμη!

      Διαγραφή
  4. Απίστευτο κι όμως αληθινο! Υπέροχο αποτέλεσμα και χωρις ζελατινη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ δροσιστική η πανακότα που μας έφτιαξες! Εύκολη και λαχταριστή!
    Καλή εβδομάδα Κική μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμη και εύκολη Μαρία μου... άσε που η γεύση της είναι θεϊκή!! :)

      Διαγραφή
  6. Κική μου τολμώ να το πω..δεν έχω κάνει ποτέ πανακότα!!Την έχω φάει έτοιμη!!!Τα παρουσιάζεις πανέμορφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ μέχρι τώρα Αχτίδα μου δεν είχα κάνει αλλά τώρα που πήρα φόρα... :)
      Η συγκεκριμένη είναι πεντανόστιμη και απλούστατη!!

      Διαγραφή
  7. Μπράβο σου Κική!!! Εκανες πολύ καλή δουλειά. Το food styling εξαιρετικό. Αυτό το ποτηράκι που το έχεις γύρει για να σταθεροποιηθεί η κρέμα βοηθάει εκτός των άλλων στο φάγωμα. Οταν δηλαδή τρως το γλυκό να παίρνεις ίση ποσότητα και από τις δύο γεύσεις!!

    Μου αρέσει που δεν χρησιμοποίησες ζελατίνη!!! Σούπερ όλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Χρυσαυγή μου, ευχαριστώ. Ακριβώς όπως τα λες είναι αν και εγώ προσωπικά την απολαμβάνω και σκέτη!! :)
      Είναι πολύ ωραία χωρίς ζελατίνη!!!

      Διαγραφή
  8. Υπέροχη η πανακότα που έφτιαξες Κική μου! Λατρεύω τα κρεμώδη γλυκά και φυσικά σημειώνω τη συνταγή! Καλημέρα, καλή εβδομάδα, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν θα έρθω θα σου την φτιάξω Χαρά μου!! :))
      Έγινε πολύ ωραία και αξίζει να την φτιάξεις!!!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Πολύ μου αρέσει και δεν φαίνεται και τόσο δύσκολο! Πανέμορφη και η παρουσίαση σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθόλου δύσκολη δεν είναι Κατερίνα μου!! Απλούστατη!!! Ευχαριστώ και χαίρομαι που σου άρεσε η παρουσίαση!! :)

      Διαγραφή
  10. Πολύ δροσιστικό γλυκό κι εύκολο.
    Και η παρουσίαση πολύ ωραίο ;)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η συγκεκριμένη πανακότα είναι υπέροχη Μάριον και χαίρομαι που σου άρεσε και η παρουσίαση! :)
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  11. Τέλειο καλοκαιρινό γλυκάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υπέροχη πρόταση η πανακότα λεμονιού με την απολαυστική κρέμα φρούτου!!
    Δεν πολυχρησιμοποιώ την ζελατίνη γιαυτό μου άρεσε πολύ η συνταγή!!
    Οι φωτογραφίες σου τέλειες!!
    Καλό μήνα με υγεία Βασιλική!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμη Μάχη μου και η αλήθεια είναι ότι κι εγώ δεν την θέλω ιδιαίτερα την ζελατίνη. Την χρησιμοποιώ αραιά και που ...όταν είναι απολύτως αναγκαία!!
      Χαίρομαι που σου άρεσαν οι φωτό!
      Επίσης καλό μήνα με υγεία και χαρά!!

      Διαγραφή
  13. Φαίνεται πεντανόστιμη η πανακότα σου!! Και επειδή λατρεύω τα λεμόνια, θα τη δοκιμάσω!!! Καλό μήνα, φιλάκιαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη δοκιμάσεις Εύη μου ...αξίζει!!
      Επίσης καλό μήνα!!

      Διαγραφή
  14. Καλα εσύ θα με κανεις να μην κοψω τα γλυκα.. μα πως να κανω διαιτα Κική μου οταν μου βαζεις τετοιες συνταγες μου λες;.. τρελαινομαι με αυτα τα κρεμώδες γλυκα..και περισσοτερο για τις παρουσιασεις των συνταγων σου καθε φορά .. να έχεις ενα ομορφο και δροσερό σαν την πανακότα σου καλοκαιρακι... φιλακιαααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί να τα κόψεις Ρούλα μου!! Ένα μικρό γλυκάκι μια φορά την εβδομάδα δεν πειράζει!!! Την συγκεκριμένη αξίζει να τη δοκιμάσεις!!!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  15. Και εγώ Κική τη ζελατίνη δεν την έχω σε εκτίμηση!

    Η πρότασή σου είναι όλο δροσιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλύτερα είναι να την αποφεύγουμε όταν μπορούμε Άρη και ειδικά σε παιδιά!
      Χαίρομαι που σου άρεσε!

      Διαγραφή
  16. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ. ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗ. ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΜΩΣ ΠΩς ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΛΟΥΔΑ ΛΕΜΟΝΙΟΎ. ΤΗΝ ΨΙΛΟΚΟΒΟΥΜΕ Ή ΜΕΤΑ ΤΟ ΒΡΑΣΙΜΟ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΟΥΜΕ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Όπως έχουμε στύψει το μισό λεμόνι το ξεφλουδίζουμε και το βάζουμε έτσι όπως είναι γιατί την αφαιρούμε μετά. Το ίδιο κάνουμε και σε μαρμελάδες κι αυτό γιατί η φλούδα του λεμονιού έχει φυσική πηκτίνη.
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!