Τα Μεσογειακά scones και ο... οβελίας

Συνοδεύουν τέλεια μια δροσερή, απογευματινή μπυρίτσα αλλά και τσάι ζεστό ή κρύο. Τρώγονται μια χαρά και μόνα τους... έτσι για να κόψουν μια ξαφνική λιγούρα! Είναι όμως και ένα τέλειο μεζεδάκι για να περιμένουμε να ψηθεί ο Πασχαλιάτικος οβελίας γιατί κι αυτός θέλει την υπομονή του αλλά και τα μεζεδάκια του!
 Μικρά τρυφερά και αφράτα αγγλοσαξωνικά scones μετακόμισαν στη χώρα μας και έγιναν... μεσογειακά και μάλιστα ελληνικά! Λιαστές ντομάτες, τυρί φέτα και αρωματικός άνηθος ή δεντρολίβανο τρύπωσαν σ' αυτήν την απλή αλλά υπέροχα αφράτη ζύμη και της έδωσαν άλλη χάρη κι άλλη νοστιμιά!
Το μεγαλείο της απλότητας και η επιτομή της μεσογειακής νοστιμιάς κρύβονται σ' αυτά τα μικρά τετραγωνάκια που δεν είναι καθόλου απαραίτητο να κοπούν με κάποιο φορμάκι γιατί είναι εξίσου καταπληκτικά κι όταν κοπούν απλά με μαχαίρι.
Θα μπορούσα να προσθέσω και ελιά ή να τα βουτήξω σε ελληνικότατο τζατζίκι αλλά και να τα κόψω σαν μπαστουνάκια κι ας μην είναι κριτσίνια αλλά, όπως και νάχει, σε λίγες στιγμές μετά την πρώτη μπουκιά η πείνα έχει κάνει φτερά νικημένη από την εκπληκτική τους γεύση.
Ωστόσο γίνονται λίγα! Εντυπωσιακά λίγα! Είναι να μην δαγκώσεις το πρώτο γιατί, αμέσως μετά απλώνεις το χέρι και πιάνεις ένα δεύτερο κι ύστερα ένα τρίτο κι ένα τέταρτο... εεεεεεεεεεε... τί κάνεις; Θα τα εξαφανίσεις όλα! Άσε και για κανέναν άλλο! Ναι, ναι για κανέναν... συμφωνώ! Ας κανόνιζες να κάνεις 2-3 δόσεις κι όχι μόνον μία! Εντάξει! Αύριο θα ξαναφτιάξω... εξάλλου γίνονται σε χρόνο ρεκόρ και με τόσο καθημερινά υλικά!
Για τον οβελία ...λοιπόν! Μικρά αγγλοσαξωνικά scones που επισκέφθηκαν την μεσογειακή, ταλαιπωρημένη χώρα μας και πήραν άλλη... αξία! Γιατί έτσι γίνεται συνήθως... η μικρή μας χώρα προσφέρει αξία όπου χαρίζει τις λιχουδιές της!
ΥΛΙΚΑ για 23 μικρά scones
200 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της κοσκινισμένη
1/4 κ.γλ. αλάτι
40 γρ. βούτυρο κρύο και ψιλοκομμένο
100 γρ. γάλα
60 γρ. τυρί φέτα τριμμένο ή κεφαλοτύρι
4 φέτες λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κ.γλ. άνηθο ψιλοκομμένο
Για την επιφάνεια
Λίγο γάλα και λίγο αλάτι για την επικάλυψη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε σε ένα μπολ, την φαρίνα,  με το ψιλοκομμένο βούτυρο και το αλάτι.
Τρίβουμε το μείγμα με τα ακροδάχτυλά μας μέχρις ότου έχει "ψιχουλιαστή" υφή.
Προσθέτουμε το γάλα, τις λιαστές ντομάτες και ζυμώνουμε.
Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1-1.5 εκατοστό.
Κόβουμε τα scones στο σχήμα που θέλουμε.
Αλείφουμε με το γάλα και ρίχνουμε λίγο αλάτι.
Βάζουμε στο φούρνο για 10 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν ένα ελαφρώς χρυσαφένιο χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο και σερβίρουμε μετά.

22 σχόλια:

  1. υπεροχη η ιδεα σου

    καλημέρα και καλή εβδομάδα γλυκιά μου
    με πολλές ευχάριστες στιγμές να είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πουλ ζηλευτα και ευκολα.... ΓΩΓΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραια ιδεα η μεταφραση του στα Ελληνικά χα χα!

    Καλή εβδομάδα :)
    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ελληνική τους στολή τα κάνει πιο νόστιμα!! :)

      Διαγραφή
  4. πόσο νόστιμα φαίνονται!καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νόστιμη μεσογειακή ιδέα, Βασιλική, θα ζηλεύουν οι αγγλοσάξωνες με την αναβάθμιση των μπισκότων τους!

    Καλή συνέχεια στις εμπνεύσεις σου!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ζαμπία... θα μιλήσουμε!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Οκ, να θυμηθώ η δόση να γίνει χ3 γιατί τα βλέπω τα εξαφανίζονται σε χρόνο dt και στο δικό μας σπίτι!!!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά, κορίτσι μου! Καλή μας εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι εξαφανίζονται πολύ γρήγορα!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Απ' ό,τι καταλαβαίνω, πρόκειται περί φοβερής λιχουδιάς. Ευχαριστούμε...
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι ωραιότατη λιχουδιά και ειδικά για το Πάσχα!

      Διαγραφή
  8. Δεν είναι μόνο η συνταγή, δεν είναι μόνο οι φωτογραφίες αλλά κι αυτός ο τρόπος που την περιγράφεις που κάνουν τις συνταγές σου άξιες να γίνουν βιβλίο! Πολλά φιλιά Κική μου και ευχαριστούμε για άλλη μία πεντανόστιμη συνταγή!

    http://artdecorationcrafting.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Χριστίνα μου και σ' ευχαριστώ πολύ για τα γλυκά σου λόγια!!!
      Φιλιά πολλά!! :)

      Διαγραφή
  9. Τα κανονικά scones είναι λίγο ουδέτερα στη γεύση.
    Τα δικά σου όμως με τη λιαστή ντομάτα και το τυρί είναι πιο ωραία ;)

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι τα συγκεκριμένα είναι νοστιμάτατα Μάριον!! :)

      Διαγραφή
  10. Εχεις ενα δικο σου τροπο να παρουσιαζεις Κικη μου και την πιο απλη συνταγη και να την απωγειωνεις μονο με τα λογια σου σκεψου να την φτιαχνεις κι ολας οι μουκιτες αυτε σιγουρα θα παιξουν τον ρόλο τους μεχρι να ψηθει ο οβελιας.. ειναι και χρησιμα οταν θελει καποιος να κοψει την πέινα του και δεν θελει να φαει κουλουρακια.. να είσαι καλα φιλη μου και να φτιαχνεις παντα ομορφες συνταγες...καλο σου βράδυ φιλακιααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έχω εντυπωσιαστεί Κική μου από την περιγραφή σου αλλά και την ευκολία τους! Έγινε pin η συνταγή! Ευχαριστούμε πολύ πολύ για την καταπληκτική πρόταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!