Φιλέτο παγκάσιου με κάπαρη και λαχανικά

Άπλωσα το χέρι διστακτικά... ο νους και πάλι γεμάτος αμφιβολία. Μπορώ ή μήπως όχι και πάλι; Αλλά γιατί όχι;; Κάποτε μεγαλώνουμε με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό! Κι εγώ μεγάλωσα πια! Δεν θα έπρεπε οι μεγάλοι να έχουν τέτοια στεγανά... αυτό δεν ισχυρίζομαι και στα μικρά; 
Τράβηξα το χέρι πίσω, αλλά έμεινα εκεί ακίνητη με το βλέμμα καρφωμένο στον πάγκο! Πήρα μια βαθιά ανάσα... προάγγελος και ταυτόχρονα εξερεύνηση της ...κατάστασης!
Εντάξει... μυρίζει, μυρίζει θάλασσα ή μήπως απλά ...ψαρίλα; Εγώ το λέω ψαρίλα ...οι άλλοι το λένε θάλασσα! "Αλλά πάλι κι αυτό σε πειράζει;" αναρωτήθηκα ελαφρώς ενοχλημένη! Κατευθύνθηκα προς την προθήκη με τα κατεψυγμένα... αυτά συνήθως δεν έχουν έντονη μυρωδιά!!!! Αλλά, πάλι να... ζεις στην Ελλάδα και να τρως κατεψυγμένα από το Βιετνάμ... ανισορροπία μου ...φαίνεται! Κι αμέσως, ο άλλος μου εαυτός... (ναι, αυτός που πάντα μας δικαιολογεί και μας κανακεύει) έχοντας έτοιμη την απάντηση... "εντάξει δεν είσαι και στην Πέραμο, καλοκαίρι οπότε ...κάντο... τί το σκέφτεσαι!!!"
"Θα το πάρω!" κατέληξα "Κάποτε πρέπει να αρχίσω να αρχίσω να τρώω περισσότερα ψάρια έστω κι αυτά είναι κατεψυγμένα και μάλιστα από θάλασσες που τους αφαιρούν μεγάλο μέρος από τη νοστιμιά τους αλλά και την ...ενοχλητική (για μένα) μυρωδιά τους!!!!!!!!!
Μ' αυτές τις σκέψεις κατά νου, στεκόμουν για ένα δεκάλεπτο ανάμεσα στην γεμάτη φρέσκα ψάρια προθήκη και το ψυγείο με τα κατεψυγμένα! Τελικά η λογική δεν υπερίσχυσε κι εγώ αγόρασα μια σιελ σακουλίτσα με κατεψυγμένο παγκάσιο, ένα ψάρι που δεν είχα ποτέ δοκιμάσει (όπως και τόσα άλλα, φυσικά!) με την ελπίδα ότι θα καταφέρω να το φάω ή έστω να το δοκιμάσω!
Θυμήθηκα εποχές στη Γαλλία που έτρωγα άνετα τα "άνοστα" ωκεανόψαρα ειδικά εκείνα τα ανάμικτα τηγανιτά που δεν είχαν και πολύ γεύση κι ακόμα περισσότερο δεν είχαν καθόλου μυρωδιά θάλασσας! Τότε που ο πατέρας μου έλεγε ότι δεν ήξερα να φάω ψάρια αν και γεννημένη σε πόλη με θάλασσα κι εγώ το καταλάβαινα με τη λογική αλλά όχι με τη γεύση που δεν συμφωνούσε καθόλου μαζί του!!
Πάντως τον παγκάσιο τον πήρα... τα φιλετάκια μαγειρεύτηκαν με λαχανικά όπου στην αρχική συνταγή προστέθηκε και πιπεριά με την ελπίδα να καλύψει οτιδήποτε δυσάρεστο... από γεύση ή μυρωδιά!
Υπερβολική που είμαι όμως μερικές φορές!!! Ναι, ο παγκάσιος μαγειρεύτηκε, φωτογραφίστηκε και η στιγμή για την πρώτη μπουκιά έφτασε... το πηρούνι ταξίδεψε μέχρι το πιάτο και προσγειώθηκε στο φιλέτο ψαριού που περίμενε ανυπόμονα την αντίδρασή μου! Νόστιμο... η πρώτη σκέψη!! Μια χαρά μου φάνηκε! Οκ, οκ... χωρίς έντονη γεύση... φαίνεται ότι δεν είναι μεσογειακό αλλά η κάπαρη και τα λαχανικά του χάρισαν μια πολύ νόστιμη προσωπικότητα και το φιλέτο έγινε, κυριολεκτικά, λουκούμι! 
Αν, λοιπόν, σας αρέσουν τα ψάρια μπορείτε κι εσείς να επιλέξετε φιλέτο από κάποιο ψάρι που αγαπάτε (παγκάσιο, γλώσσα, πέρκα, ξιφία) και να το μαγειρέψετε έτσι όπως θα διαβάσετε αμέσως μετά... αξίζει!!
Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα!! :)
ΥΛΙΚΑ
2 φιλέτα παγκάσιου 
1 μεγάλο κρεμμύδι (κατά προτίμηση κόκκινο), σε φέτες
1/2 πράσινη πιπεριά (κέρατο), σε καρεδάκια
1/2 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, σε καρεδάκια
2 κ.σ. κάπαρη ξαλμυρισμένη και πλυμένη
5 κ.σ. ελαιόλαδο + 4 για το ψήσιμο των ψαριών
Αλάτι - Πιπέρι - ξερή ρίγανη
1/3 κ.σ. φρέσκο θυμάρι (ή λίγο ξερό), ψιλοκομμένο
1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη 
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
200 ml λευκό κρασί
Χυμό από 1/2 λεμόνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε τα ψάρια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Καλύπτουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ρίχνουμε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
Βάζουμε τα φιλέτα των ψαριών, τα περιχύνουμε με άλλες 2 κ.σ. ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με την ξερή ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 25 λεπτά.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε τα ψάρια για άλλα 25 λεπτά (μπορούμε αν θέλουμε να γυρίσουμε τα ψάρια αλλά δεν είναι απαραίτητο).
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα κάπαρης.
Βάζουμε τις 5 κ.σ. ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις δύο πιπεριές.
Αφήνουμε τα λαχανικά να σωταριστούν μέχρι να μαραθούν ελαφρώς και μετά προσθέτουμε την κάπαρη, τη φρέσκια ρίγανη, το μαϊντανό και το φρέσκο θυμάρι.
Τα γυρίζουμε μια-δυό φορές με ξύλινη κουτάλα και μετά προσθέτουμε το λευκό κρασί και το χυμό του λεμονιού.
Αφήνουμε τα λαχανικά να σιγοβράσουν για 5-6 λεπτά.
Ύστερα, βάζουμε μέσα και τα φιλέτα των ψαριών και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και να μείνουν με το λάδι τους.
Σερβίρουμε με ξύσμα λεμονιού και τη σάλτσα κάπαρης.

32 σχόλια:

  1. Πάντως σαν φιλέτο κοτόπουλο το βλέπω εγώ και πολύ μου αρέσει!! Πολύ ωραίο συνοδευτικό για το ψάρι σου η πικάντικη κάπαρη με τα γλυκά κρεμμύδια Κική. Κι επειδή είμαι ένα άτομο που τρώω το ψάρι σαν τρελή, δεν μπορώ να συμμεριστώ καθόλου τον πόνο σου για την ψαρίλα. Βλέπεις εγώ μυρίζω μόνο θάλασσα!!! Πανέμορφο ακόμα και στην εμφάνιση!!!!!!

    Καλημέρα βροχερή από Νότο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 'Ελαααα, μη μου το χαλάς!! Έκανα τόση προσπάθεια για να με πείσω να αγοράσω έστω και κατεψυγμένο που δεν μυρίζει θάλασσα. Η αλήθεια είναι ότι δεν μύριζε ...ψαρίλα κι έτσι το έφαγα ευχάριστα... μη σου πω ότι μου άρεσε κιόλας!! χαχαχα
      Την καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  2. Τον ίδιο δισταγμό έχω κι εγώ μόλις βρεθώ μπροστά του..Δεν έχω καλά - καλά αναλύσει από που ξεκινά..
    Ίσως με τρομάζει το άγνωστο αλλά και ένας συνειρμός από μια κακή εμπειρία που είχα με ψάρια του γλυκού νερού που κι αυτά για μένα μου ήταν άγνωστα. Τουλάχιστον τούτος προέρχεται απ την θάλασσα.. Θα το τολμήσω , με την συνταγή σου αλλά και χάρη της προσθήκης της κάπαρης
    Καλημέρα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ δεν το έχω αναλύσει αλλά κρατάει χρόνια αυτή η "κολόνια". Τί να σου πω... πάντως βρήκα τη λύση... με τα κατεψυγμένα και το καλοκαίρι τρώω και καμμιά τσιπούρα ή γλώσσα γιατί στο σπίτι οι υπόλοιποι τα τρώνε σαν τρελλοί!!
      Τόλμησέ το και θα σου αρέσει ...είμαι σίγουρη!

      Διαγραφή
  3. Όλο και περισσότερο εκτιμώ το ψάρι!Αν μπορούσα θα το έτρωγα και κάθε μέρα! Με τρέλα θα δοκίμαζα την συνταγή σου Κική μου!!Πεντανόστιμη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ τα τελευταία δύο χρόνια το ...παλεύω!!! Το καλοκαίρι που οι άλλοι τρώνε σαν τρελλοί τα ψάρια γιατί το χωριό είναι παραθαλάσσιο και έχει πολύ ψάρι φρέσκο... εγώ προσπαθώ να τα συνηθίσω αρκεί να μην ...είναι πολύ ...μυρωδάτα... δεν το αντέχω!!!! χαχαχα
      Το συγκεκριμένο έγινε πολύ νόστιμο πάντως!

      Διαγραφή
  4. Ωραιότατη ο πρόταση με κάπαρη και λαχανικά, νομίζω θα προσδίδει πικάντικη γεύση στο ουδέτερο αυτό ψάρι και θα ταιριάζει πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό ακριβώς χάρηκα Αμαλία μου ...το ότι το ψάρι είναι ουδέτερο (μου θύμισε λίγο ξιφία) και πήρε όλη τη νοστιμιά της σάλτσας!! Εγώ το ψάρι το αντέχω μόνον ...καμουφλαρισμένο!! χεχεχε

      Διαγραφή
  5. καλημερα και καλη εβδομαδα.
    οπως παντα εξαιρετικη συνταγη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ καλή πρόταση !! Αυτή η κάπαρη εμένα με τρελαίνει :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Άρη!!! Η σάλτσα είναι υπέροχη!

      Διαγραφή
  7. Εγώ πάλι είμαι φίλος του φρέσκου ψαριού και τα κατεψυγμένα τα βρίσκω αρκετά άνοστα. Αλλά με αυτή την πεντανόστιμη σαλτσούλα θα είναι σαφώς πιο γευστικό!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι τα κατεψυγμένα έχουν πάντα πιο ήπια γεύση από τα φρέσκα και γι αυτό μπορώ και τρώω μερικά παραπάνω. Το καλοκαίρι που το σπίτι μας έχει πάντα ψάρια (γιατί το χωριό είναι δίπλα στη θάλασσα και γιατί όλοι οι υπόλοιποι τα λατρεύουν) εγώ ... έχω ένα θέμα με το ...άρωμά τους!!! Μου άρεσε το ότι είναι ουδέτερο το ψάρι σαν γεύση και παίρνει όλη τη νοστιμιά της σάλτσας!
      Την καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  8. Το ψαράκι αυτό είναι πραγματικά πεντανόστιμο (πρέπει να το δοκιμάσεις Κίκα καμία σχέση με τα λοιπά κατεψυγμένα) !! Δεν το γνώριζα και εγώ μου το έμαθε η πεθερά μου και είναι πραγματικά φανταστικό! Ευχαριστούμε για τη συνταγή Κική μου! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πρώτη φορά το δοκίμασα ...δεν είναι ένα από τα ψάρια που συνηθίζουμε αλλά είναι πολύ νόστιμο Αθηνά μου (έχεις δίκιο) και με καθόλου έντονη μυρωδιά αλλά με τη σάλτσα απογειώνεται!
      Να είσαι καλά και χαίρομαι που σου άρεσε!
      Την καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  9. Χαίρομαι που τελικά η σκέψη σε έβαλαν σε καλό δρόμο επιλογής Κική μου.
    Τα φιλέτα (από όπου κι' αν προέρχονται) σαφώς κι' έχουν λιγότερη μυρωδιά (για όποιον το σκέφτεται..) και βεβαίως μαγειρεύονται με ευρύ φάσμα υλικών.

    Καλό βράδυ φθινοπώρου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ χαίρομαι Πηνελόπη μου και προσπαθώ να μάθω να τρώω ψάρια γιατί οι υπόλοιποι τα ...τσακίζουν. Προς το παρόν τρώω κυρίως ψάρια μεγάλα που μου φαίνεται ότι μυρίζουν λιγότερο... π.χ. σολωμό, ξιφία, γλώσσες κατεψυγμένες γιατί οι φρέσκες στο χωριό, ειδικά, μυρίζουν θάλασσα.!!!!!!!!! Τί να γίνει με ζορίζει η μυρωδιά τους αν και λατρεύω τη θάλασσα. Και ειδικά με τέτοιες σάλτσες είναι μια χαρά!!! Οι μικρές μας ευτυχώς δεν έμοιασαν τη θεία κι έχουν τρέλλα με τις σαρδέλες!!!
      Την καλημέρα μου!
      Καλή

      Διαγραφή
  10. Καλα καλά το καταλαβαμαε οτι δεν σου αρέσει το ψαρακι..Κική μου βρε παιδακι μου την καλύτερη νοστιμια ακομα και με την ψαρίλα της.. δεν τρως;..εν ταξει γούστα ειναι αυτά η συνταγή ομως που έβαλες ομως είναι πολύ νοστιμη.. και οτι έλεγα πως θα κανω τα φιλετα μπακαλιαρου που εχω..πραγματι η καπαρι αν και εγω δεν την τρωω..(τι σου έλεγα πρωτητερα;) θα την δοκιμαζα σ αυτήν την συνταγή φιλη μου ...να ε΄ίσαι καλα .. καλο σου Φθινοπωρο..φιλακιαααα ... έχω χασει το αβαταρ μου μαζι με τα μέηλ μου για υατό με διχνει μονο με το Β..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί να κάνω Ρούλα μου!!! Και να φανταστείς ότι όλοι οι άλλοι στο σπίτι ...τσακίζουν τα ψάρια, μικρά και μεγάλα! Τί να πω... καταφέρνω μερικά φιλέτα μαγειρεύοντάς τα με σάλτσες διάφορες για να ...εξαφανίζεται η γεύση τους!!!! χαχαχαχα Και πού να με δεις να προσπαθώ να φάω τηγανιτό μπαρμπούνι!!! Το θέλω σχεδόν καμμένο!!!!! χαχαχα

      Διαγραφή
  11. Το ψάρι με δυσκολεύει φοβερά και μένα Κική.
    Προς το παρόν φτιάχνω μόνο σολομό και πέρκα, αλλά ναι κάποια στιγμή πρέπει να κάνω το μεγάλο βήμα και να αγοράσω φρέσκα ψαράκια. Δεν έχω ιδέα βέβαια πώς θα καταφέρω να τα μεταχειριστώ :)
    Το πιάτο σου φαίνεται πραγματικά αξιοζήλευτο!
    Τα λαχανικά και τα αρωματικά πρέπει να το κάνουν φοβερά νόστιμο!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ μέχρι στιγμής τρώω σολομό, γλώσσα (κατεψυγμένη γιατί η φρέσκια μου μυρίζει), μπακαλιάρο και τώρα αυτό. Δοκίμασέ το και θα δεις ...δεν θα σε δυσκολέψει καθόλου! Εγώ θα δοκιμάσω πέρκα τώρα αλλά τον άλλο μήνα... μην πέσουν κοντά και μπουκώσω...χαχαχαχα
      Οι υπόλοιποι, ειδικά το καλοκαίρι στο χωριό, τρώνε συνέχεια φρέσκα αλλά με ζορίζει!!! Οι δε μικρές είναι σαν γατούλες με τις σαρδέλες!!!!!
      Ναι τα λαχανικά υπερισχύουν σαν γεύση και του χαρίζουν νοστιμιά!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Υπέροχο το ψάρι που διάλεξες Κική και η κάπαρη είναι ένα υλικό που αγαπώ πολύ!
    Ευχαριστούμε πολύ για την νοστιμότατη συνταγή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Γιώργο και μ' αυτή τη σάλτσα έγινε νόστιμο πολύ!
      Την καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  13. Ωραία συνταγή, ωραία σαλτσούλα, το ψάρι να μην είχε....χιχιχι! Δεν είμαι πολύ του ψαριού αλλά αυτό θα το έτρωγα ευχαρίστως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εσύ εεεεεε;;;;; Μια και είμαστε στο ίδιο κλαμπ... υπέρ της διάσωσης των ψαριών και κατά της ψαροφαγίας θα σου πω ότι η σάλτσα δίνει όλη της τη νοστιμιά και το συγκεκριμένο ψαράκι δεν μυρίζει καθόλου.
      χεχεχεχε

      Διαγραφή
  14. Σε αντίθεση με εμένα Κική μου που τα παιδιά μου κοροιδευτικά μου λένε "πως θα βγάλω λέπια" στο τέλος... τα λατρεύω τα ψάρια σαν τροφή. Όμως τούτο εδώ μαγειρεμένο με κάπαρη με έχει κάνει απογευματιάτικα να σκέφτομαι τις αυριανές αγορές μου από το Σούπερ Μάρκετ. Κι εγώ κατεψυγμένο θα πάρω για να ξεμπερδεύω . Δεν πειράζει μια στις τόσες. Ευχαριστούμε για την λαχταριστή συνταγή. Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι μικρές μας και οι υπόλοιποι μεγάλοι είναι έτσι σε μας Χριστίνα... εγώ δεν ανήκω στο κλαμπ της ψαροφαγίας είμαι ...υπέρ της διάσωσης των ψαριών!! χαχαχαχα
      Η συγκεκριμένη συνταγή είναι νοστιμότατη και φαντάζομαι για σας που αγαπάτε τα ψάρια και με ένα φρέσκο ψάρι θα είναι εξίσου νόστιμη!
      Φιλάκια καλημέρας!

      Διαγραφή
  15. Αγαπώ πολύ τα ψάρια, ο άνδρας μου λέει ότι θα βγάλουμε λέπια γιατί μαγειρεύω πολλές φορες την εβδομάδα ψάρι.
    Η πρόταση σου μου αρέσει πολύ Κική, τέλεια υλικά η σάλτσα, και το ψητό φιλέτο παίρνει στο τέλος όλη της την νοστιμιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοβαρά Μάχη;; Τότε αξίζει να δοκιμάσεις αυτή τη σάλτσα με φιλέτο ψαριού. Γίνεται πολύ νόστιμο πιάτο!

      Διαγραφή
  16. Πολύ γευστική και αρωματική η σάλτσα για ψητό ψάρι, Κική, ευτυχώς όλοι στο σπίτι είμαστε "ψαροφάγοι", ιδίως το καλοκαίρι και το φθινόπωρο που πηγαίνουν τα αγόρια μου για ψάρεμα...Καλή σου μέρα, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου την προτείνω τη σάλτσα αυτή Χαρούλα μου ...αξίζει γιατί είναι πολύ νόστιμη! Κι εγώ πιστεύω ότι το καλοκαίρι ενδείκνυται για ψαροφαγία άσχετα αν εμένα με δυσκολεύει η ψαροφαγία έτσι κι αλλιώς!!
      Φιλιά καλημέρας!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!