Τα μπουρεκάκια της γιαγιάς με 4 τυριά

Της Τυρινής η προηγούμενη Κυριακή και τα γαλακτοκομικά είχαν τον πρώτο λόγο στο τραπέζι. Γαλακτοκομικά και παράδοση μια και είναι και τα δύο άρρηκτα δεμένα κάτι τέτοιες μέρες. 
Τα δύο αυτά μαζί με ταξίδεψαν σε μια αγαπημένη συνταγή που, αν και την άγγιξε μια λίγο πιο σύγχρονη πινελιά, δεν έχασε τίποτε από τη νοστιμιά της αλλά και τη συγκινησιακή της φόρτιση.
Τα μπουρεκάκια της γιαγιάς ήταν αυτά που με συνόδευαν σε κάθε σχολική εκδρομή μέσα σε ταπεράκι και γινόταν ανάρπαστα απ' όλη την παρέα, ήταν αυτά που με ξετρέλλαναν όταν πήγαινα τα Σάββατα στη γιαγιά και τα αντίκρυζα μέσα στο τηγάνι να ξεροψήνονται, ήταν τα μόνα πού ήθελα να φάω όταν δεν μου άρεσε τίποτε άλλο! Αυτά τα μικρά μπουρεκάκια, γεμάτα τυρί φέτα τότε, γεμάτα με μια ποικιλία τεσσάρων τυριών τώρα, με υπέρλεπτα φύλλα κρούστας για γλυκά και όχι για πίτες, ευγενικό δωράκι της Χρυσής Ζύμης τώρα, άλλοτε έτοιμα κι άλλοτε χειροποίητα τότε, φτιαγμένα με περισσή αγάπη, στοργή αλλά και πείρα από τη γιαγιά έμπαιναν στο αγνό ελαιόλαδο και γίνονταν χρυσοκάστανα και τόσο μα τόσο νόστιμα! Όσο για τις θερμίδες και το τηγάνισμα... ποιός νοιαζόταν!!! Η νοστιμιά ξεχείλιζε και παρ' όλο που, η γράφουσα, ήταν (τότε) ένα λιγόφαγο πλάσμα μπροστά τους οι αντιστάσεις ...κάμπτονταν, εξαφανίζονταν κι ο ουρανίσκος είχε γιορτή!
'Ετσι λοιπόν... αυτή την Κυριακή που μας πέρασε, με το Σάββατο να θέλει να τιμούμε τους αγαπημένους που έχουν γίνει πια αστέρια ή άγγελοι και μας βλέπουν από κει ψηλά σκέφτηκα κι εγώ να τιμήσω τη γιαγιά μου... μια γιαγιά σαν όλες τις άλλες που δείχνουν λατρεία στα εγγονάκια τους... γιατί... κακά τα ψέματα ...αυτός είναι ο κλασσικός ρόλος της γιαγιάς. Κι έφτιαξα λίγα από τα περίφημα (κάποτε) μπουρεκάκια της που έπαιξαν το ρόλο των ορεκτικών για την Κυριακή της Τυρινής.
Πάμε να δούμε πώς γίνονται με μια πιο σύγχρονη εκδοχή στη γέμισή τους;;;
Ααααα, και να μην ξεχάσω... μπορούν κάλλιστα να γίνουν και ψητά για όσους αποφεύγουν το ...τηγάνισμα.
ΥΛΙΚΑ για 20 μπουρεκάκια
5 φύλλα κρούστας για γλυκά Χρυσή Ζύμη
Για τη γέμιση
30 γρ. καπνιστό ρεγκάτο τριμμένο
30 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
50 γρ. γραβιέρα Νάξου τριμμένη
100 γρ. φέτα θρυμματισμένη 
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Διπλώνουμε το φύλλο κατά μήκος της μεγάλης πλευράς και το κόβουμε το κάθε φύλλο στη μέση με ένα μαχαίρι.
Μετά το κάθε μισό το διπλώνουμε ξανά κατά μήκος της μεγάλης πλευρά και το κόβουμε.
Έτσι έχουμε 4 λωρίδες φύλλου στενές αλλά μακριές που είναι απαραίτητο για να τυλίξουμε τα μπουρεκάκια (φωτό στο Νο 1)
Στη μια άκρη βάζουμε μια μεγάλη κουταλιά από τη γέμιση.
Με ένα πινέλο βρέχουμε ελάχιστα με νερό τις άκρες της λωρίδας του φύλλου και τυλίγουμε τα μπουρεκάκια ακολουθώντας τις διακεκομένες γραμμές (ίδια φωτό στο Νο 2).
Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και μόλις ζεσταθεί τοποθετούμε τα μπουρεκάκια και τα τηγανίζουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά.
Μόλις τα βγάλουμε από το τηγάνι, τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα που την έχουμε καλύψει με απορροφητικό χαρτί για να "φύγει" το επιπλέον λάδι.
Σερβίρουμε επάνω σε μαρουλόφυλλα ή με λίγη ρόκα ανάμεσα στα μπουρεκάκια όσο είναι ζεστά ή χλιαρά.

46 σχόλια:

  1. Αγαπημένα μπουρεκάκια της γιαγιάς αλλά και της θείας στην περίπτωσή μου! Τα θυμάμαι κι εγώ με νοσταλγία, μας συνόδευαν κι εμάς σε πολλές περιπτώσεις. Πολύ καλά έκανες που μας τα θύμισες, να τα φτιάξουμε κι εμείς με τη σειρά μας, θα δοκιμάσω την ψητή εκδοχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω την εντύπωση Αμαλία μου ότι αυτά τα μπουρεκάκια υπήρχαν σχεδόν σε κάθε σπίτι! Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  2. φαινονται ευκολα και πεντανοστιμα! ευχαριστουμε πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι και τα δύο Κική!
      Καλημέρα και καλό μήνα!

      Διαγραφή
  3. Κικήηηηηηηηηηηηηηηηηηηηη!
    Εχουν κάνει τα μάτια μου πουλάκια!!!!!!!!!!!!!!!!
    Μα τι ωραίες φωτογραφίες είναι αυτές? Ειδικά η πρώτη που τα χρυσά μπουρεκάκια λάμπουν στον φακό σου είναι το κάτι άλλο!!!
    Εννοείται πως δεν θα τα έψηνα. Ή τα φτιάχνεις σωστά ή όχι!! Τηγανιτά να σπάει το φύλλο στο δόντι και να νιώθεις τη γλύκα του λαδιού!
    Τέλεια λέμε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Μπράβο σου!!!!!!!!!!


    Την καλημέρα μου και ευχές για όμορφο υπόλοιπο εβδομάδας!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν τόσο... είναι λαμπερά και πεντανόστιμα τα άτιμα κι ας είναι τηγανιτά... εξάλλου χρειάζεται και καμιά παρασπονδία!
      Φιλιά πολλά και καλημέρα και καλό μήνα!

      Διαγραφή
  4. Από τα πιο αγαπημένα μεζεδάκια! Μου αρέσουν πολύ τα τυριά που έβαλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο συνδυασμός τους πάει Μαρία μου!
      Καλημέρα και καλό μήνα!

      Διαγραφή
  5. Μα ποσα χρονια εχω να φάω αυτα τα υπέροχα τριγωνακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι έχουν σχεδόν ξεχαστεί κι εγώ γι αυτό τα ξαναθύμησα γιατί είναι μια νοστιμιά από το παρελθόν!!
      Καλημέρα και καλό μήνα!

      Διαγραφή
  6. ΑΑΑΑΧΧΧΧ αυτά τα τυροπιτάκια τα τριγωνικά!!!
    Ξεροψήμενα σε μπόλικο λαδάκι και πλούσια γέμιση 4 τυριών!!!!!!!!!!!!!
    Φανταστικά είναι!!! Τα θέλω..κι ας μετράω θερμίδες!!χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φανταστικά δεν λες τίποτε αν και όχι για συνέχεια!! Τί να κάνουμε οι λιχουδιές έχουν και θερμίδες...χαχαχαχα
      Καλημέρα και καλό μήνα!

      Διαγραφή
  7. κικιτσα αρχικα θελω να σου πω ενα μεγααααααλο ευχαριστω και να σου στειλω ενα γλυκοοοοο φιλι γιατι μολις παρελαβα το δωρακι μου απο τον διαγωνισμο και το χαμογελο μου ειναι μεχρι τα αυτιαα!!!ανυπομονω να το δοκιμασω!!!!
    Συγχαρητηρια για τις φωτο σου,ετσι που βλεπω τα τριγωνακια μου ρχεται να απλωσω το χερι μου και να παρω ενα..δυο...τρια....!!!!!!
    πολλα φιλια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Κική μου... χαίρομαι που σου άρεσε το δωράκι σου! Έχεις κάθε ευχή για υγεία, τύχη και δημιουργίες νόστιμες!!!
      Έλα...μη διστάζεις πάρε όσα θέλεις!!
      Καλημέρα και καλό μήνα!

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα!
    Τι ωραία τριγωνάκια, να τα τρως δυο-δυο!
    Θα τα προτιμήσω σε ψητό γιατί με το τηγάνι έχω τσακωθεί εδώ και πολύ καιρό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι απ΄' αυτά που δεν θέλεις να σταματήσεις να γεύεσαι... Και ψητά γίνονται νόστιμα αν και το τηγάνι τα απογειώνει!
      Καλημέρα και καλό μήνα!

      Διαγραφή
  9. Ωραία τυριά η γέμιση, μου θύμησες τις εποχές που τα φτιάχναμε τα τριγωνάκια, μόνο
    τηγανητά, δεν ξέραμε τίποτα για ψητά ?
    Καλή σου μέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι αυτά τα τηγανιτά τρίγωνα τυροπιτάκια έχουν σχεδόν ξεχαστεί γιατί έχει ενοχοποιηθεί και το τηγάνισμα Μάχη μου! Αλλά είναι πεντανόστιμα και μια φορά στις τόσες... εεεε, δεν πειράζει!!
      Καλημέρα και καλό μήνα!

      Διαγραφή
  10. Καλέ, έμεινε τίποτα για εμένα?!
    Θέλω κι εγώώώώώώ!!!
    Γεια στα χερακια σου, Κική μου!
    ΣΜΟΥΤΣ πολλά-πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πώς να μείνει... μένουν αυτές οι λιχουδιές;;;;;
      Καλημέρα και καλό μήνα!

      Διαγραφή
  11. Και ποιος δεν έχει λατρέψει αυτά τα κλασσικά αγαπημένα τυροπιτάκια??
    Θυμάμαι την μαμά μου να φτιάχνει ένα σωρό από αυτά στα τραπέζια της.
    Εγώ τους βάζω και τυρί κρέμα μαζί με τα υπόλοιπα τυράκια.
    Καλό μεσημέρι Κική μου, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλασσικά, πεντανόστιμα αλλά ξεχασμένα πια μια που το τηγάνι έχει γίνει συνώνυμο του ανθυγιεινού. Σίγουρα τους ταιριάζει το τυρί κρέμα Έλενά μου... ωραία προσθήκη!!
      Καλημέρα και καλό μήνα!

      Διαγραφή
  12. Φαίνονται πεντανόστιμα!!
    Ό,τι και να λες για το φούρνο άλλη χάρη έχει το τηγάνι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο κι αν δεν τρώμε συχνά τηγανιτά αξίζει τον κόπο να τα γευτούμε!!

      Διαγραφή
  13. Χρυσαφένια και γυαλιστερά μάς θάμπωσε η λάμψη κι η ομορφιά τους, πέρα από τη σίγουρη νοστιμιά τους!

    Υπέροχα!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Ζαμπία... ήταν τα αγαπημένα μου όταν ήμουν στο γυμνάσιο και το λύκειο!!
      Καλημέρα και καλό μήνα! Φιλιά!

      Διαγραφή
  14. Αγαπημένα τά μπουρεκάκια τής γιαγιάς Κική μου!!
    Καί φαίνονται τόσο νόστιμα!!Προτιμώ τά τηγανιτά!!Χα χα!!
    Καλό βράδυ!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ τηγανιτά προτιμώ κι ας μην τα τρώω συχνά!! Από γεύση σκίζουν!!
      Φιλάκια και καλή μήνα!

      Διαγραφή
  15. Απαντήσεις
    1. Και της μαμάς και της γιαγιάς Ξανθή!!! Αξίζουν!
      Καλημέρα και καλό μήνα!

      Διαγραφή
  16. Μου αρέσουν τόσο πολύ τα μπουρεκάκια!! Και προτιμώ φούρνο προσωπικά!! Φιλιά πολλά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμα!! Εγώ για να είμαι ειλικρινής προτιμώ τα τηγανιτά αν και όχι συχνά!!!
      Φιλιά!
      Καλημέρα και καλό μήνα!

      Διαγραφή
  17. Γρήγορα εύκολα και πεντανόστιμα τα χρυσαφένια τρίγωνα!
    Κλασική αξία που την αναβάθμισες με τα τέσσερα τυριά που έβαλες στη γέμιση.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια σύγχρονη πινελιά σε μια παραδοσιακή νοστιμιά Μίνα μου!!!
      Καλημέρα και καλό μήνα!

      Διαγραφή
  18. Αξεπέραστα τα μπουρεκάκια της γιαγιάς Κική μου! Οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας ήταν εξπέρ στο να τα φτιάχνουν και εμείς στο να τα εξαφανίζουμε! Συνήθως τα ψήνω στο φούρνο, αλλά και στο τηγάνι γίνονται πολύ νοστιμα!!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι αξεπέραστη νοστιμιά!!! Έχεις απόλυτο δίκιο Ειρήνη μου... κάπως έτσι γινόταν!!! Ωραίο στο φούρνο αλλά πού και πού στο τηγάνι απογειώνονται!!
      Καλημέρα και καλό μήνα!

      Διαγραφή
  19. Τέσσερα τυριά;;;;;; Εδώ είμαστε!
    Μερακλήδικο μεζεδάκι μας έφτιαξες Κικη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζουν τη δοκιμή τους Χρύσα...είναι υπέροχα!!!
      Καλημέρα και καλό μήνα!

      Διαγραφή
  20. υπεροχα! φαντταζομαι οταν ειναι ζεστα θθα ειναι μουρλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μούρλια δεν λες τίποτα!!! Αλλά και χλιαρά είναι εξίσου νόστιμα!!
      Καλημέρα και καλό μήνα!

      Διαγραφή
  21. Δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος γύρω μας, που να μην έχει γευτεί αυτόν τον απολαυστικό μεζέ Κική μου.
    Αν υπάρχει...Α Υ Τ Ο Σ χάνει!!!
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ έτσι πιστεύω Πηνελόπη μου γιατί κάποτε ήταν πολύ της μόδας!
      Φιλιά!
      Καλημέρα και καλό μήνα!

      Διαγραφή
  22. Μπουρεκάκια τηγανητά έφτιαχνε και η μαμά μου και τα λατρεύαμε όλοι!
    Μου αρέσει πολύ το ωραίο χρυσό χρώμα που έχουν τα δικά σου Κική και φαντάζομαι το "κρακ" που θα κάνουν με την πρώτη δαγκωματιά.
    Ωραία και τα τυριά που έχεις επιλέξει, θα είναι φανταστική η γέμιση!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πεντανόστιμα Ερμιόνη μου και νομίζω ότι η Πηνελόπη έχει δίκιο... ήταν σε όλους αγαπητά αυτά τα μικρά χρυσόξανθα τυροπιτάκια! Τόσο απλά και τόσο νόστιμα!!
      Φιλιά!
      Καλημέρα και καλό μήνα!

      Διαγραφή
  23. Αχ! Κικίτσα μου, αυτά τα μπουρεκάκια μας τα φτιάχνει και η μαμά μου από τότε που ήμασταν παιδιά και μόλις τα είδα, ένιωσα και τη γεύση τους!!!Είναι όντως πεντανόστιμα και τραγανά!!! Καλή Σαρακοστή σου εύχομαι και καλά μαγειρέματα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά νομίζω ότι όλες οι μαμάδες και όλες οι γιαγιάδες έφτιαχναν αυτές τις μικρές τραγανές λιχουδιές!!!!
      Καλημέρα και καλό μήνα Κική μου!
      Καλή Σαρακοστή!!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!