Το μεθυσμένο κοτόπουλο της ...αγάπης


Καλημέρα, καλημέρα!! Τσικνοπέμπτη εχθές, Αγ. Βαλεντίνου αύριο! Ελπίζω εχθές να περάσατε καλά και να ευχαριστηθήκατε "τσίκνισμα" όπως η μέρα το ζητούσε! Τώρα σειρά έχει ο τόσο αμφιλεγόμενος άγιος.
Αύριο, λοιπόν, η μέρα ζητάει κόκκινο! Κόκκινο παντού! Από τα λουλούδια μέχρι το φαγητό, το κρασί και το γλυκό. Αγάπη, πάθος, ρομαντισμός όλα είναι στο πρόγραμμα. Κι επειδή όπως έχουμε ήδη πει ο έρωτας περνάει από το στομάχι, σήμερα ας δούμε κάτι κόκκινο για φαγητό που συνδυάζεται πολύ ωραία με το χθεσινό δροσερό, σοκολατοφρουτένιο γλυκάκι που θα βρείτε ΕΔΩ και θα το φτιάξετε σε χρόνο ρεκόρ!
Ξαναγυρνάμε όμως στο φαγητό... τί άλλο πιο κόκκινο θα μπορούσα να σας προτείνω πέρα από ένα μεθυσμένο κοτόπουλο, κατακόκκινο και φρουτένιο;  Ένα πιάτο που αποτελεί ιδανική πρόταση για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου και όχι μόνον, μια και τα έχει όλα! Είναι μεθυσμένο (το κρασί το απαιτεί η μέρα πώς να το κάνουμε;), εύκολο και γρήγορο (για να μας αφήνει χρόνο για beauté και χαλάρωση), κατακόκκινο και πολύ νόστιμο, ελαφρύ για να μην χρειαζόμαστε ...σόδες μετά το γεύμα και αρέσει σε όλους ...εντάξει για να μην υπερβάλλω στους περισσότερους.
Εδώ που τα λέμε... ποιός μπορεί να αντισταθεί σε ένα υπέροχο κοτοπουλάκι που κολυμπάει μέσα σε ωραιότατη σαλτσούλα; Πάντως όχι εγώ! Προσωπικά το ταίριασα με σπαγγέτι αλλά εσείς συνδυάστε το με ό,τι αγαπάτε περισσότερο... ρυζάκι ή πατατούλες του πάνε επίσης πολύ. Πάμε όμως να δούμε πόσο εύκολα και γρήγορα ετοιμάζεται;;;
ΥΛΙΚΑ για 2 μερίδες
2 μπουτάκια κοτόπουλου χωρίς κόκκαλο
2 μέτρια κρεμμύδια
1 μεγάλο μήλο
1 μεγάλο καρότο
2 σκελίδες σκόρδο
250 ml συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (ή ντοματάκι κονκασέ)
500 ml κόκκινο ημίγλυκο κρασί
1/3 κ.γλ. ρίγανη
1/3 κ.γλ. μπαχάρι
1/3 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο 
Για το γαρνίρισμα
Τριμμένο πεκορίνο και ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ψιλοκόβουμε στο multi (δεν πολτοποιούμε) τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και το καρότο.
Βάζουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα μπουτάκια του κοτόπουλου.
Τα αφήνουμε να σοταριστούν απ΄όλες τις πλευρές μέχρι αν αλλάξει το χρώμα τους και να γίνει πιο άσπρο.
Προσθέτουμε τα λαχανικά (κρεμμύδια, σκόρδο και καρότο) και τα αφήνουμε κι αυτά να σοταριστούν για 1 λεπτό.
Αναμιγνύουμε το κρασί με το συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας και σβήνουμε μ΄αυτό το μείγμα το κοτόπουλο και τα λαχανικά.
Προσθέτουμε τη ρίγανη, το μπαχάρι, την πάπρικα, το φύλλο δάφνης, το πιπέρι και το αλάτι που θέλουμε.
Αφήνουμε το κοτόπουλο να βράσει σε σιγανή προς μέτρια φωτιά με μισόκλειστο το καπάκι για 30-35 λεπτά περίπου.
Μετά τα πρώτα 15 λεπτά, ελέγχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο υγρό (νερό ή κρασί).
Μετά τα 35 λεπτά ελέγχουμε εάν το κοτόπουλο είναι έτοιμο και εάν ναι, αφαιρούμε εντελώς το καπάκι ώστε να εξατμιστούν πιο γρήγορα τα υγρά και να μείνει το φαγητό μας με τη σάλτσα του.
TIPS
* Εάν χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας, κλείνουμε το καπάκι και μόλις σφυρίξει η βαλβίδα χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το κοτόπουλο να βράσει για 20-25 λεπτά. 
Ανοίγουμε το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό σε σιγανή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του και να μείνει πηχτή η σάλτσα του.
* Με ό,τι κι αν το συνοδέψουμε, πριν το σερβίρουμε το πασπαλίζουμε με λίγο πεκορίνο Αμφιλοχίας και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Tante Kiki
30 Comments
No