Τα μπουρεκάκια της γιαγιάς με 4 τυριά


Της Τυρινής η προηγούμενη Κυριακή και τα γαλακτοκομικά είχαν τον πρώτο λόγο στο τραπέζι. Γαλακτοκομικά και παράδοση μια και είναι και τα δύο άρρηκτα δεμένα κάτι τέτοιες μέρες. 
Τα δύο αυτά μαζί με ταξίδεψαν σε μια αγαπημένη συνταγή που, αν και την άγγιξε μια λίγο πιο σύγχρονη πινελιά, δεν έχασε τίποτε από τη νοστιμιά της αλλά και τη συγκινησιακή της φόρτιση.
Τα μπουρεκάκια της γιαγιάς ήταν αυτά που με συνόδευαν σε κάθε σχολική εκδρομή μέσα σε ταπεράκι και γινόταν ανάρπαστα απ' όλη την παρέα, ήταν αυτά που με ξετρέλλαναν όταν πήγαινα τα Σάββατα στη γιαγιά και τα αντίκρυζα μέσα στο τηγάνι να ξεροψήνονται, ήταν τα μόνα πού ήθελα να φάω όταν δεν μου άρεσε τίποτε άλλο! Αυτά τα μικρά μπουρεκάκια, γεμάτα τυρί φέτα τότε, γεμάτα με μια ποικιλία τεσσάρων τυριών τώρα, με υπέρλεπτα φύλλα κρούστας για γλυκά και όχι για πίτες, ευγενικό δωράκι της Χρυσής Ζύμης τώρα, άλλοτε έτοιμα κι άλλοτε χειροποίητα τότε, φτιαγμένα με περισσή αγάπη, στοργή αλλά και πείρα από τη γιαγιά έμπαιναν στο αγνό ελαιόλαδο και γίνονταν χρυσοκάστανα και τόσο μα τόσο νόστιμα! Όσο για τις θερμίδες και το τηγάνισμα... ποιός νοιαζόταν!!! Η νοστιμιά ξεχείλιζε και παρ' όλο που, η γράφουσα, ήταν (τότε) ένα λιγόφαγο πλάσμα μπροστά τους οι αντιστάσεις ...κάμπτονταν, εξαφανίζονταν κι ο ουρανίσκος είχε γιορτή!
'Ετσι λοιπόν... αυτή την Κυριακή που μας πέρασε, με το Σάββατο να θέλει να τιμούμε τους αγαπημένους που έχουν γίνει πια αστέρια ή άγγελοι και μας βλέπουν από κει ψηλά σκέφτηκα κι εγώ να τιμήσω τη γιαγιά μου... μια γιαγιά σαν όλες τις άλλες που δείχνουν λατρεία στα εγγονάκια τους... γιατί... κακά τα ψέματα ...αυτός είναι ο κλασσικός ρόλος της γιαγιάς. Κι έφτιαξα λίγα από τα περίφημα (κάποτε) μπουρεκάκια της που έπαιξαν το ρόλο των ορεκτικών για την Κυριακή της Τυρινής.
Πάμε να δούμε πώς γίνονται με μια πιο σύγχρονη εκδοχή στη γέμισή τους;;;
Ααααα, και να μην ξεχάσω... μπορούν κάλλιστα να γίνουν και ψητά για όσους αποφεύγουν το ...τηγάνισμα.
ΥΛΙΚΑ για 20 μπουρεκάκια
5 φύλλα κρούστας για γλυκά Χρυσή Ζύμη
Για τη γέμιση
30 γρ. καπνιστό ρεγκάτο τριμμένο
30 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
50 γρ. γραβιέρα Νάξου τριμμένη
100 γρ. φέτα θρυμματισμένη 
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Διπλώνουμε το φύλλο κατά μήκος της μεγάλης πλευράς και το κόβουμε το κάθε φύλλο στη μέση με ένα μαχαίρι.
Μετά το κάθε μισό το διπλώνουμε ξανά κατά μήκος της μεγάλης πλευρά και το κόβουμε.
Έτσι έχουμε 4 λωρίδες φύλλου στενές αλλά μακριές που είναι απαραίτητο για να τυλίξουμε τα μπουρεκάκια (φωτό στο Νο 1)
Στη μια άκρη βάζουμε μια μεγάλη κουταλιά από τη γέμιση.
Με ένα πινέλο βρέχουμε ελάχιστα με νερό τις άκρες της λωρίδας του φύλλου και τυλίγουμε τα μπουρεκάκια ακολουθώντας τις διακεκομένες γραμμές (ίδια φωτό στο Νο 2).
Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και μόλις ζεσταθεί τοποθετούμε τα μπουρεκάκια και τα τηγανίζουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά.
Μόλις τα βγάλουμε από το τηγάνι, τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα που την έχουμε καλύψει με απορροφητικό χαρτί για να "φύγει" το επιπλέον λάδι.
Σερβίρουμε επάνω σε μαρουλόφυλλα ή με λίγη ρόκα ανάμεσα στα μπουρεκάκια όσο είναι ζεστά ή χλιαρά.
Tante Kiki
46 Comments
No