Καλημέρα από μια ηλιόλουστη Θεσσαλονίκη που επιτέλους φέρνει στο νου κάτι από άνοιξη! Η Καθαρά Δευτέρα έφτασε και είναι μια μέρα στενά δεμένη με την παράδοση και τα έθιμα. Είναι μια μέρα νηστείας με τα θαλασσινά και τη λαγάνα να έχουν την απόλυτη εξουσία στο παραδοσιακό τραπέζι.
Η Κυριακή όμως που είναι ακριβώς πριν την Καθαρά Δευτέρα το ζητάει το γλυκό της κι αυτό δεν είναι νηστήσιμο. Μοσχοβολάει βούτυρο και κανέλα... αυτό το καταϊφι ταψιού με αμύγδαλα και καρύδια καβουρδισμένα, έτσι... για να απελευθερώσουν όλα τα αιθέρια έλαια που έχουν κρυμμένα και να το κάνουν ακόμα πιο λαχταριστό.
Το καταϊφι της Χρυσής Ζύμης είναι ένα εκπληκτικό καταϊφι. Ελαστικό, με τις ίνες του να χωρίζονται πανεύκολα και να "λασπώνουν" δύσκολα... ειδικά αν ψηθεί σωστά. Τί θα πει σωστά; Θα πει ότι πρέπει να πάρει εκείνο το καστανό χρώμα πριν γεμίσει με το ολόγλυκο, κανελάτο σιρόπι.
Από την άλλη, σήμερα θα δείτε μια τεχνική που την είχα πρωτοδεί σε κάποιο ταξίδι μου στην Τουρκία. Εκεί ψήνουν το καταϊφι σε διαφορετικές στρώσεις με αρκετό βούτυρο κατσικίσιο που γεμίζει τον τόπο μοσχοβολιά. Η πρώτη στρώση καταϊφιού στρογγυλοκάθεται σε πιάτο, και φιλοξενεί τα ωμά φιστίκια (εδώ τα αμύγδαλα και τα καρύδια) που την καλύπτουν με χάρη ενώ η δεύτερη στρώση καταϊφιού έρχεται να τα κρύψει και να δεχθεί το ζεστό σιρόπι που κάνει τη νοστιμιά του γλυκού αξεπέραστη! Αυτό το καταϊφι δεν υπάρχει περίπτωση να το ξεχάσω!! Μοναδική γλυκολιχουδιά!
Την ίδια τεχνική χρησιμοποίησα κι εδώ με τη διαφορά ότι αντί για φιστίκια χρησιμοποίησα καβουρδισμένα αμύγδαλα και καρύδια με ένα διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα.
Κλασσικό γλυκό, κλασσική
γλυκονοστιμιά που όμως πάντα είναι ευπρόσδεκτο από μικρούς και μεγάλους.
Ας δούμε αναλυτικά πώς γίνεται...
500 γρ. καταϊφι Χρυσή Ζύμη
250 γρ. βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου + 30 γρ. σε κομματάκια*
220 γρ. αμύγδαλα και καρύδια ψιλοκομμένα
Για το σιρόπι
900 ml νερό
800 γρ. ζάχαρη
2 ξυλάκια κανέλας
1 κομμάτι φλούδα από ακέρωτο πορτοκάλι
Για το γαρνίρισμα
Κανέλα σε σκόνη
Σουσάμι (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Ξαίνουμε το καταϊφι Χρυσή Ζύμη καλά και το μοιράζουμε στα δύο (από 250 γρ.)
Αλείφουμε με βούτυρο τα δύο ταψάκια και τα γεμίζουμε με το μοιρασμένο καταϊφι.
Χωρίζουμε το βούτυρο σε δύο μέρη και περιχύνουμε τα δύο ταψάκια.
Από πάνω μοιράζουμε και στα δύο τα κομματάκια βουτύρου.
Βάζουμε τα ταψάκια στο φούρνο και τα αφήνουμε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχουν αποκτήσει ένα ωραίο καστανόξανθο χρώμα.
Όση ώρα ψήνεται το καταϊφι, βάζουμε τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και καρύδια σε αντικολλητικό τηγάνι και τα καβουρδίζουμε για 2-3 λεπτά ή μέχρι να αισθανθούμε το άρωμά τους που σημαίνει ότι έβγαλαν τα αιθέρια έλαιά τους.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Αμέσως μετά και πάλι ενώ ψήνεται το καταϊφι, βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τα ξυλάκια κανέλας και τη φλούδα του πορτοκαλιού και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 3-4 λεπτά, μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
Μόλις το σιρόπι ετοιμαστεί, αφαιρούμε τη φλούδα του πορτοκαλιού και τα ξυλάκια της κανέλας και το διατηρούμε ζεστό.
Μόλις το καταϊφι ψηθεί, βγάζουμε τα ταψάκια από το φούρνο.
Πασπαλίζουμε το ένα καταϊφι με τα δύο τρίτα της ποσότητας των ξηρών καρπών και βάζουμε από πάνω το άλλο καταϊφι, αναποδογυρίζοντας το δεύτερο ταψάκι (είναι πολύ βολικό να χρησιμοποιήσουμε ελαφρά ταψάκια μιας χρήσεως αν και δεν είναι απαραίτητο).
Περιχύνουμε αμέσως το χλιαρό καταϊφι με το ζεστό σιρόπι φροντίζοντας έτσι ώστε αυτό να πάει σε όλο το γλυκό.
Πασπαλίζουμε με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς και με λίγη κανέλα σκόνη.
ΤIPS
ΤIPS
* Κι αν θέλουμε το καταϊφι μας νηστήσιμο δεν έχουμε παρά να αντικαταστήσουμε το βούτυρο με μαργαρίνη ή κάποιο ελαφρύ ελαιόλαδο αλλά και σησαμέλαιο για να έχει μια διαφορετική πινελιά.
Εάν βάλουμε σησαμέλαιο, μπορούμε να ρίξουμε μέσα στο μείγμα των ξηρών καρπών και 2 κ.σ. σουσάμι που θα καβουρδιστεί κι αυτό.
Εάν βάλουμε σησαμέλαιο, μπορούμε να ρίξουμε μέσα στο μείγμα των ξηρών καρπών και 2 κ.σ. σουσάμι που θα καβουρδιστεί κι αυτό.