Σοκολατένια 'τούρτα' χωρίς αλεύρι ...το γλυκό των εκλογών!!

Καλημέρα σας! Παρασκευή σήμερα και, σχεδόν πάντα, τα αποτελέσματα των εκλογών είναι ακόμη μια ευκαιρία για συναντήσεις και μαζώξεις ένα σοκολατένιο γλυκό-τούρτα είναι, νομίζω απαραίτητο! Για κάθε περίσταση! Χαράς, λύπης, προβληματισμού αλλά και αναμονής. Είναι το γλυκό που θα τραβήξει την προσοχή, που θα κάνει τον ηττημένο να αναζωογονηθεί και τον νικητή να ...απογειωθεί που θα κάνει τον προβληματισμένο να σκεφτεί την μπουκιά που λιώνει στο στόμα του και του χαρίζει υπέρτατη ευχαρίστηση! Γιατί τί άλλο θα ταίριαζε σ' αυτή την Κυριακή από ένα γλυκό που, επιπλέον, ετοιμάζεται από την προηγούμενη μέρα;;;
Τί καλύτερο από τη σοκολάτα; Μόνον που αυτή τη φορά στη σοκολάτα προσθέτουμε σταφίδες, cranberries και κονιάκ ή ρούμι! Δυνατή γεύση! Αισθήσεις και ορμόνες στα ύψη! Κάθε κουταλιά ...απογειώνει και προετοιμάζει για την επόμενη!!! Αν θα χαρακτήριζα την τούρτα αυτή, που είναι κάτι ανάμεσα σε fudge κέικ και mud cake. Με άλλα λόγια ...ένα σοκολατένιο όνειρο!  
Προσοχή λοιπόν! Το παρακάτω γλυκό είναι άκρως εθιστικό!
ΥΛΙΚΑ για μια φόρμα με διάμετρο 22-24 εκατοστά
250 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια
140 ml  κονιάκ ή ρούμι
100 γρ. σταφίδες ξανθές και μαύρες
100 γρ. cranberries
200 γρ. βούτυρο σε κύβους + λίγο επιπλέον για τη φόρμα
190 γρ. αμυγδαλόψιχα
6 αβγά μεγάλα, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
1 πρέζα αλάτι
1 φακελάκι φυσική βανίλια Vahiné
210 γρ. ζάχαρη
Κακάο και άχνη για την επικάλυψη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τις σταφίδες και τα cranberries σε ένα μπολ μαζί με το κονιάκ (ή το ρούμι) από το προηγούμενο βράδυ και τις αφήνουμε για όλη τη νύχτα ή εάν δεν προλαβαίνουμε τις αφήνουμε για 4-5 ώρες.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί τον πάτο και τα τοιχώματα μια φόρμας με έλασμα και αλείφουμε με ελάχιστο βούτυρο το αντικολλητικό χαρτί που βρίσκεται στον πάτο.
Φροντίζουμε το χαρτί που έχουμε καλύψει τα τοιχώματα να προεξέχει γύρω στα 4-5 εκατοστά από τη φόρμα.
Βάζουμε σε μπαιν μαρί (δηλαδή επάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει) ένα ανοξείδωτο μπολ ή μια μικρότερη κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο, το αλάτι και την κουβερτούρα και το αφήνουμε μέχρι να έχουμε ένα ρευστό μείγμα.
Ύστερα, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από το μπεν μαρί κι αφήνουμε το μείγμα να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να σχηματιστούν μικρές και σφιχτές κορυφούλες.
Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε τη μισή από τη ζάχαρη μέχρι η μαρέγκα να γίνει ακόμα πιο σφιχτή και πιο γυαλιστερή.
Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με τη βανίλια και την υπόλοιπη ζάχαρη έως ότου έχουμε ένα μείγμα αφράτο, κρεμώδες και ανοιχτόχρωμο.
Στο μείγμα αυτό, προσθέτουμε το μείγμα της σοκολάτας συνεχίζοντας το χτύπημα με το μίξερ στην πιο χαμηλή ταχύτητα.
Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα, τις σταφίδες και τα cranberries με το ρούμι που έχει απομείνει στο μπολ.
Τέλος, χρησιμοποιώντας μια ξύλινη σπάτουλα ενσωματώνουμε στο μείγμα και την μαρέγκα ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και βάζουμε στο φούρνο για 35-40 λεπτά (ίσως και λίγο περισσότερο ανάλογα με τον φούρνο).
Η τούρτα θα πρέπει στο κέντρο της να είναι ελαφρώς ρευστή.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά πριν την αναποδογυρίσουμε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος χωρίς όμως να ξεκολλήσουμε το αντικολλητικό χαρτί από την επιφάνεια (που ήταν ο πάτος).
Καλύπτουμε την πιατέλα καλά με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε την τούρτα για μια νύχτα στο ψυγείο.
Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με κακάο και με ένα στένσιλ (προαιρετικά) κάνουμε σχέδια πασπαλίζοντας με την άχνη.
Εναλλακτικά, καλύπτουμε με μια ωραία ganache πικρής κουβερτούρας (για γεύση bitter), κουβερτούρας γάλακτος (για πιο γλυκιά γεύση) ή λευκής κουβερτούρας (για ένα γλυκό και δίχρωμο αποτέλεσμα).
Διατηρείται στο ψυγείο.
Καλό Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα... έστω και καθυστερημένα κέρασμα και το giveaway για τα γενέθλια του "Tante Kiki" πού ήταν στις 21 Ιανουαρίου και ξεχάστηκαν λόγω των γνωστών θεμάτων!!
Tante Kiki

15 σχόλια:

  1. Πωπωπωπωπωπω! Τί μας κάνεις πάλι, βρε κορίτσι μου!
    Ναι, θα το τιμήσω ΚΑΙ αυτό το γλυκάκι!!!
    ΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά-πολλά!
    Καλό Σαββατοκύριακο και να χαιρόμαστε το σπιτάκι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κολασμένο! Κάτι σαν fudge και σοκολατένιο brownie μαζί, ή σαν σοκολατένια πάστα αν το φάμε κρύο από το ψυγείο. Αντί για σταφίδες και cranberries μπορούμε να βάλουμε κομματάκια σοκολάτας ή καραμέλας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπως το είπες, Κική μου, για όλα τα γούστα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φαινεται πολυ ζουμερο Κικιτσα μου! Η ρευστοτητα..μου αρεσει πολυ στα κεικοειδη γλυκα!! χαχαχαχα Να τα εκατοστησει το blog σου!! Με χαρα, δημιουργηκοτητα, επιτυχιες κ full στη γευση!!
    Σε φιλω πολυ!!Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πραγματικά αξιοπρόσεκτο γλυκό.Έτσι όπως το φαντάζομαι ,πρέπει να γίνεται μαστιχωτό και η υφή του δείχνει να είναι συμπαγής ,ενώ η γεύση του είναι επιβεβαιωμένα ολοκληρωμένη.
    Είναι από τα γλυκά που μου αρέσουν πολύ!Η έλλειψη αλευριού το βγάλει αυτόματα από την κατηγορία των κέικς ,έτσι σωστά το κατέταξες στα είδη τούρτας!
    Μου θυμίζει ένα γλυκό του οποίου την συνταγή έχω από την γιαγιά μου και το συγκαταλέγω στα πολυαγαπημένα μου!
    Φιλια πολλα,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μα πάνω από όλα (όχι ότι δεν είναι ωραίο τούτο το γλυκό σου Κική μου) μου άρεσε ο τίτλος και το σχόλιο περί εκλογών και "πικραμένων"!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο και με ότι καλύτερο για την πατρίδα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κική μου, λέω να μην περιμένω ως τις εκλογές και ας απέχουν μόνο δύο ημέρες από σήμερα!! Παίρνω το πιατάκι, αυτό με το παγωτό και το τσακίζω επί τόπου!!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτή τη τελευταία φωτογραφία σου τη λάτρεψα Κική μου!
    Το γλυκό σου δείχνει απίστευτα λαχταριστό και είμαι σίγουρη ότι είναι!
    Μου αρέσει που έχει κουβερτούρα, αμυγδαλόψιχα αλλά και cranberries!
    Πολύ πλούσιο σε γεύση και σίγουρα εθιστικό!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. τωρα τι να πρωτοθαυμασω;την τουρτα;σλουρπ.. την ομορφη πιατελα η το παλιο κεντημα της μητερας σου φανταζομαι;πολλα φιλια και χρονια πολλα και δημιουργικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ένα σοκολατένιο όνειρο, όπως το είπες!
    Καλό ΣΚ Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σοκολατενια πανδαισία! Αν βαλω 2 το πολύ αυγα θα γινει κέικ;;; Με ενοχλεί η μυρωδια των κρόκων :(
    Καλό Σαββατοκύριακο
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρόνια πολλά στό όμορφο blogoσπιτάκι σου Κική μου!!
    Πάντα νά μάς εμπνέεις μέ τίς υπέροχες μαγειρικές δημιουργίες σου!!
    Τί νά πώ γιά τήν τούρτα σου!!Σοκολατοκόλαση!!!
    Μού αρέσει πού έχει σταφίδες καί cranberries!!
    Σούπερ απόλαυση!!!Καλό Σ/Κ!!Καλό ψήφο!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Eιδικά σε συνδυασμό με το παγωτό, είναι χάρμα! Μου τρέχουν τα σάλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τελειο!!!! Σοκολατα σοκολατα σοκολατα!!!!!!!!
    Καλη εβδομαδα κικη μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!