Καλημέρα σας!! Τί κάνετε;;; Έχετε λίγο χρόνο;;; Είναι το μόνο που ζητώ για σήμερα... λίγο χρόνο και καθόλου χρήματα για να κάνουμε μαζί ένα ταξίδι! Ταξίδι... όχι με αεροπλάνο, αυτοκίνητο, πλοίο αλλά ταξίδι... με τη γεύση, με το νου, ταξίδι του ουρανίσκου. Τί λέτε πάμε μέχρι το Μεξικό για ένα γεύμα;;;
Το τσίλι ήταν και είναι ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά... ένα πιάτο που το απολαμβάνω το ίδιο μέσα σε τορτίγια, σε πιτούλες τάκος ή πάνω σε ένα στρώμα καλοβρασμένο και αρωματικό ρύζι! Προσωπικά, μην αγαπώντας τις καυτερές γεύσεις το τσίλι μου είναι πάντα ..."χαμηλών τόνων" κι όμως δεν χάνει από τη νοστιμιά του! Βέβαια, αν αγαπούσα την δυνατή και καυτερή μορφή του τσίλι θα αντικαθιστούσα την γλυκιά πάπρικα με καυτερή και θα πρόσθετα και μερικές πιπερίτσες καυτερές ψιλοκομμένες... και μόνον που το γράφω όμως μου φαίνεται σαν ...βόμβα!!
Η συνταγή που σας δίνω σήμερα, είναι η δική μου εκδοχή του chili con carne που όμως βασίζεται στην κλασσική της μορφή. Είπαμε όμως... μια προσωπική πινελιά δεν βλάπτει ποτέ ένα διαχρονικό φαγητό αντίθετα του χαρίζει μιαν ακόμη όψη!
Ελάτε, λοιπόν στην κουζίνα μου και φορέστε την ποδιά σας... τώρα μαγειρεύουμε!!
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
5 φέτες ζαμπόν καπνιστό σε ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.γλ. κύμινο
1 πιπερίτσα τσίλι αποξηραμένη ψιλοκομμένη
1 κ.γλ. ρίγανη
330 ml μπύρα ξανθιά
1 κ.σ. κακάο (χωρίς ζάχαρη)
Αλάτι και πιπέρι
200 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
400 γρ. φασόλια κόκκινα προβρασμένα (1 κουτάκι)
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. κεφαλοτύρι τριμμένο για το γαρνίρισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά.
Αφήνουμε τα λαχανικά να σοταριστούν για λίγο και μόλις μαραθούν προσθέτουμε και το ζαμπόν.
Μετά από λίγο προσθέτουμε τον κιμά, συνεχίζοντας το σοτάρισμα μέχρι να αλλάξει χρώμα, ανακατεύοντάς τον για να σοταριστεί καλά απ' όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με την μπύρα και αφήνουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά να βράσει λίγο μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Τέλος, προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τα κόκκινα φασόλια, το κύμινο, το τσίλι, την πάπρικα, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για 15 λεπτά με μισόκλειστο το καπάκι και για άλλα 15-20 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά του και να μείνει ο κιμάς με το ελάχιστο λάδι του.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το chili να κρυώσει και μετά σερβίρουμε μέσα σε πιτούλες καλαμποκιού (τάκος) ή σε tortillas.
Εάν πάλι δεν θέλουμε πιτούλες, βράζουμε ρύζι και σερβίρουμε το chili επάνω σε ένα στρώμα κάτασπρου ρυζιού.
Τέλος, πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι κι αν θέλουμε μαϊντανό ψιλοκομμένο.