Λαχανόρυζο με κόκκινα φασόλια, σταφίδες και κουκουνάρι

Το δικό μου λαχανόρυζο... χαχαχα πάλι ανακάλυψα την Αμερική!!!! Είναι δυνατόν ένα φαγητό να συνδέει δυο γενιές με μιαν άλλη ενδιάμεσα;;; Μήπως είναι κάποιο είδος συλλογικής αρχέτυπης μνήμης που με οδήγησε στον συνδυασμό αυτό;;; Βουτώντας στα βαθιά του νου προσπαθώ να σκεφτώ αν κάπου το είδα, το διάβασα, το άκουσα... όμως τίποτε!!! Μηδέν!!! Πουθενά!!! 
Εδώ και μέρες τριγυρνούσε στο μυαλό μου ο συνδυασμός λάχανου με κόκκινα φασόλια! Το σκεφτόμουν, το ξανασκεφτόμουν...πάντα η ίδια διαδρομή αλλά και το ίδιο τέρμα! Φαγητό νόστιμο, με δυο υλικά που λατρεύω, με μανδύα ελαφρώς ...βαρύ και χειμωνιάτικο για την εποχή μας και μάλιστα για μια μέρα ανοιξιάτικη σαν τη σημερινή. Έλα όμως που δεν έλεγε να ξεκολλήσει από το νου;;; Κι όταν μια ιδέα δεν ...φεύγει από το νου μόνον ένας τρόπος υπάρχει ...να την κάνουμε πράξη για να ...απομυθοποιηθεί!!!
Σάββατο πρωί και "σήμερα θα μαγειρέψω και θα κάνω λάχανο!" ακούστηκε η δήλωση! Ουδείς αντίλογος όπως ήταν ...φυσικό!!!! -:))
Το λάχανο κόπηκε, τα φασόλια πήδησαν σε ένα βαθύ πιάτο αφού βγήκαν από την κονσέρβα τους και άρχισε η ...δημιουργική μαγειρική!!!! Κόκκινη πιπεριά και μια άλλη...πράσινη κατέφθασαν... τρέχοντας! Κουκουνάρι και λιαστές ντομάτες... η επόμενη αναλαμπή!!! Μήπως και ...λίγες σταφίδες για έξτρα γλύκα μαζί με λευκό κρασί;;; Οκ, αλλά κάτι λείπει... τα μπαχαρικά... με ντομάτα;;; Αμπάααα, με κάτι άλλο... αλλά τί;;;; Μμμμμ... κάτι με κάρυ μήπως (ο Ά.Πετρετζίκης εκείνη την ώρα έφτιαχνε κοτόπουλο με κάρυ!!!! Τυχαίο;;; Δεν νομίζω!!!);;; Λίγο κόλιανδρο (συχνό τώρα τελευταία στις κατσαρόλες μου), λίγη καπνιστή πάπρικα και ...όλα έτοιμα!!!!  Κι όμως κάτι λείπει... τι;;; Δεν ξέρω!!!! Δεν ρίχνω και λίγο ρύζι από πάνω;;;; Γιατί όχι;;; Εξάλλου, αυτό θα πεί ...δημιουργική κουζίνα (ή έτσι μου αρέσει να ισχυρίζομαι). Σε κάθε περίπτωση φτιάχνω ένα πιάτο με τα υλικά που μου αρέσουν!!!
Δυό ώρες αργότερα στο τραπέζι... "μπαμπά να σου βάλω λίγο από το φαγητό που έφτιαξα;;; Τί είναι;; Θα δείς... να ... ααααααααα!!!!! Φασόλια με λάχανο και ρύζι!!!! Αυτό το φαγητό το έφτιαχνε η γιαγιά σου αλλά και πολύς κόσμος παλιά... ήταν φαγητό των φτωχών!!!!!!!!!!!!!  Καλοπερνούσαν οι φτωχοί μου φαίνεται... κι εγώ πώς το σκέφτηκα;;;; Πάλι νόμισα ότι ανακάλυψα την Αμερική!!!!!! Τουλάχιστον η γιαγιά δεν έβαζε, όπως με πληροφόρησε ο μπαμπάς, κάρυ, κόκκινα φασόλια και σταφίδες!!!!! Πάλι καλά!!!! Πάντως, έγινε νοστιμότατο...κι έφερε θύμησες πολλές στον μπαμπά μου!!! Οπότε... χαλάλι η ... αυταπάτη!! -:))
ΥΛΙΚΑ για 2-3 μερίδες 
100 γρ. ρύζι μπασμάτι
30 γρ. κουκουνάρι ελαφρώς καβουρδισμένο
4 κ.σ. σταφίδες ξανθές
300 γρ. λάχανο χοντροκομμένο
240 γρ. (1 κονσέρβα) κόκκινα φασόλια (kidney beens)
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, σε κομμάτια
1 πράσινη πιπεριά κέρατο, σε κομμάτια
8 κομμάτια λιαστής ντομάτας ψιλοκομμένα
150 ml  λευκό κρασί
400 ml νερό
1/2 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα
1 κ.γλ. κάρυ
1/2 κ.γλ. κόλιανδρο
6-7 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το κουκουνάρι σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς καθόλου λιπαρή ουσία και το αφήνουμε να καβουρδισθεί ελάχιστα.
Βάζουμε το λάχανο σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό και το αφήνουμε να ζεματιστεί για 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε το νερό και αδειάζουμε το λάχανο σε ένα μπολ.
Βάζουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το λάχανο, τα φασόλια, τις πιπεριές, τις λιαστές ντομάτες, το κουκουνάρι, τις σταφίδες και τα αφήνουμε να σοταριστούν για μερικά λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε το φαγητό να πάρει 1-2 βράσεις προκειμένου να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε το κάρυ, την καπνιστή πάπρικα, το κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε και το νερό.
Προσοχή τώρα:
# Εάν μαγειρέψουμε το ριζότο μας σε απλή κατσαρόλα, προσθέτουμε το ρύζι, το ανακατεύουμε με τα λαχανικά και ρίχνουμε το μισό νερό.
Αφήνουμε να βράσει σε σιγανή προς μέτρια φωτιά μέχρι να τελειώσει το νερό και μετά προσθέτουμε το υπόλοιπο.
Βράζουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά μέχρι το ριζότο μας να μείνει με το λάδι του. 
# Εάν μαγειρέψουμε το ριζότο μας στη χύτρα ταχύτητας (όπως έκανα αυτή τη φορά), ρίχνουμε από πάνω το ρύζι χωρίς να το σπρώξουμε προς τα κάτω για να μην καεί κατά το βρασμό.
Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά μέχρι να σφυρίξει η βαλβίδα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το ριζότο μας για 10 λεπτά.
Ανοίγουμε το καπάκι της χύτρας και αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις σε δυνατή φωτιά για να μείνει με το λάδι του.
Σερβίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και, αν θέλουμε, και λίγο γιαούρτι.

23 σχόλια:

  1. Καλημέρα Κική μόλις μου έδωσες μια ωραία ιδέα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βασιλική μου, δεν ξέρω από που ξεκινά η αρχέτυπη γευστική μνήμη, όμως το κείμενο και το τελικό αποτέλεσμα τα βρίσκω εξαιρετικά!
    ...βεβαίως και τις σταφίδες που τις λατρεύω στα φαγητά!

    Λουκουμάκι. Πολύ καλύτερο από σκέτο λαχανόρυζο!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ζαμπία μου... χαίρομαι που σου άρεσε γιατί πράγματι το αποτέλεσμα είναι νοστιμότατο! Ναι είναι πιο καλό και πιο πλήρες διατροφικά!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Έχω όλα τα υλικά και δεν βλέπω το λόγο να μην δοκιμάσω ένα τόσο περιεκτικό πιάτο!Καλημέρα Κική μου και ευχαριστούμε για την πρόταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δοκιμάσεις Λίλια μου ...αξίζει!!

      Διαγραφή
  4. Ιδανικό πιάτο για τη νηστεία, και όχι μόνο φυσικά!
    Και πόσο ταιριαστά χρώματα στο πιάτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιδανικότατο και από γεύση αλλά και από νοστιμιά Χρύσα μου!

      Διαγραφή
  5. Τρελαίνομαι για λαχανόριζο και δυστυχώς είμαι η μόνη στην οικογένεια που μου αρέσει! Αλλά δεν βαριέσαι θα το φτιάξω μόνο για εμένα χιχιχι Ευχαριστούμε για την συνταγή φιλιά πολλά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πειράζει που είσαι η μόνη Κατερίνα μου... δοκίμασέ το ...θα ενθουσιαστείς!! Είτε κάνε τη μισή ποσότητα, είτε χώρισέ το σε μερίδες και βάλτο στην κατάψυξη... έχεις και έτοιμο φαγητό!! -:))
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Απλα ΥΠΕΡΟΧΟ Κικιτσα μου! Ποσο πολυ μου αρεσει που ταιριαξες σταφιδες σε αλμυρο πιατο! Λευκο κρασι, καπνιστη παπρικα κ κολιανδρο...special αρωμα, συνδιασμος κ κατι διαφορετικο απο τα καθημερινα!
    Μπραβο κ πολλα ευχαριστω απο εμενα!
    Φιλακια πολλαααα!
    Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Εύη μου, το αποτέλεσμα είναι νοστιμότατο!!!
      Να είσαι καλά γλυκιά μου!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Το λαχανόρυζο δεν μπορώ να το φανταστώ χωρίς κουκουνάρι και σταφίδες!
    Πολύ ενδιαφέρουσα και η προσθήκη των λοιπών υλικών Κική μου!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς πάλι το φτιάχναμε πάντα σκέτο Έλενά μου!!! Πάντως έτσι έγινε λουκούμι!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα Κική μου!!Τρελαίνομαι γιά λαχανόριζο!Τό έφτιαχνε η μανούλα μου!!Αλλά μέ τά φασόλια,φοβερή ιδέα!!Θά τήν δοκιμάσω!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα Δήμητρά μου ...το λαχανόριζο είναι διαχρονικό στο σπίτι μας... αλλά δοκίμασέ το κι έτσι ...θα ξετρελλαθείς με τη νοστιμιά του!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Το λαχανόρυζο μου αρέσει πολύ,
    η δική σου εκδοχή το πάει ακόμη παραπέρα!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπέροχο!
    Για ακόμα μια φορά έχεις κάνει πολύ «κομμένο και ραμμένο στα γούστα μου» συνδυασμό υλικών!
    Εναλλακτικό και γεμάτο χρώμα πιάτο!
    Σε φιλώ, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που το ακούω Ερμιόνη μου γιατί είναι πράγματι νοστιμότατο και πανέμορφο... αφού επηρεάστηκαν και οι μικρές και έφαγαν (λίγο μεν αλλά έφαγαν!!!) -:))
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  11. είδες τελικά, σα να το 'ξερες πως θα έχει στοιχεία από τα παλιά!!! κι εγώ κάτι έχω πάθει με το κόλιανδρο τελευταία εκεί που ούτε καν το χρησιμοποιούσα!! είσαι πολύ δημιουργική Κική, σε χαίρομαι!!! ευχαριστούμε για τη συνταγή!! :) φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Εβονίτα μου... κι εγώ κόλλησα τελευταία με το κόλιανδρο αλλά έχει υπέροχο λεμονάτο άρωμα!
      Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια απλά όλο αυτό λειτουργεί σαν ... χαλαρωτική διαδικασία χωρίς να σημαίνει ότι δεν έχω και τις αποτυχίες όταν σκαρφίζομαι διάφορα!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
    2. σίγουρα και υπάρχουν οι αποτυχίες όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή!! όταν δεν το βάζουμε κάτω όμως, μεγαλουργούμε!!! :)

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!