Σμυρναίικα Φοινίκια

Σμυρναίικα Φοινίκια



Ξημερώνει το τελευταίο Σάββατο πριν τα Χριστούγεννα και αποφασίζω ότι την αυλαία για τα γλυκά  θα κλείσουν αυτά τα Σμυρναίικα φοινίκια που κάθε χρόνο λέω ότι θα φτιάξω κι όλο τα αμελώ με τη σκέψη ότι είναι παρόμοια με τα μελομακάρονα. Εντάξει, είναι παρόμοια αλλά όχι ίδια! Εξάλλου, πάντα από μικρή άκουγα και τα δύο γλυκά αν και στο σπίτι φτιάχναμε πάντα μελομακάρονα. Ύστερα, μπέρδεψα τα Σμυρναίικα ψητά φοινίκια με τα Κοζανίτικα τηγανιτά φοινίκια, κι αυτό ήταν! Έμειναν εκεί μέχρι φέτος που τα ξαναείδα σε διάφορα περιοδικά κι έψαξα να δω τις διαφορές τους με τα μελομακάρονα. Έπρεπε όμως να τα δοκιμάσω για να έχω καλύτερη άποψη! Δεν συμφωνείς;

Σμυρναίικα Φοινίκια καρυδάτα

Μια φίλη με γιαγιά Μικρασιάτισσα μου τόνισε ότι είναι δύο διαφορετικά χριστουγεννιάτικα γλυκά. Τα φοινίκια, που το όνομά τους σημαίνει "χουρμάδες" έχουν ζύμη με καρύδια, είναι λιγότερο σιροπιασμένα, με επιφάνεια πιο "ανώμαλη" λόγω των καρυδιών και τριφτή ζύμη λόγω της αλισίβας (δηλαδή του σταχτόνερου) που χρησιμοποιούσαν παλιότερα και που μετέπειτα αντικαταστάθηκε από τον φρέσκο χυμό πορτοκαλιού. 

Σμυρναίικα Φοινίκια καρυδάτα

Πολλές φορές τα άφηναν χωρίς σιρόπι κάτι σαν μπισκότα καρυδένια δηλαδή κι άλλοτε πάλι τα βύθιζαν στην κατσαρόλα με το ζεστό σιρόπι και τα πασπάλιζαν με επιπλέον τριμμένα καρύδια. Κι όταν δεν τα σιρόπιαζαν, κάποιες νοικοκυρές τα γέμιζαν με μια γέμιση από ψιλοκομμένο καρύδι, μέλι και κανέλα. Κι έτσι, είχαν μια μελένια καρδιά και δεν χρειαζόταν το σιρόπι. Ωστόσο, δεν περιείχαν ποτέ σιμιγδάλι όπως τα μελομακάρονα. 

Σμυρναίικα Φοινίκια καρυδάτα

Τα δικά μου φοινίκια τα ζύμωσα με καρύδι, κανέλα και γαρίφαλο και δεν τα γέμισα. Ήθελα να τα σιροπιάσω, να τα μελώσω έστω και λίγο και να τα ξαναπασπαλίσω με καρύδι ψιλοκομμένο. Και ναι, θα σου προτείνω να φτιάξεις, έστω τη μισή δόση, και σου υπόσχομαι ότι δεν θα το μετανιώσεις γιατί η νοστιμιά τους, ειδικά αν χρησιμοποιήσεις και θυμαρίσιο μέλι, θα σε κάνει να τα λατρέψεις. 

Σμυρναίικα Φοινίκια καρυδάτα

Σμυρναίικα Φοινίκια
                 
               Σμυρναίικα Φοινίκια καρυδάτα
                  Print Friendly and PDF
Περιγραφή : Καρυδάτα φοινίκια της Σμύρνης
Μερίδες: 40-46 κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος)
ΥΛΙΚΑ
Για τα φοινίκια
    • 260 ml αραβοσιτέλαιο
    • 140 - 150 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
    • 60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
    • 200 γρ. μέτρια κομμένα καρύδια + λίγα ακόμα για το πασπάλισμα
    • 1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού
    • 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
    • 1 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
    • 1/2 κ.γλ. γαρίφαλο σε σκόνη
    • 500 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της

    Για το σιρόπι
    • 550 γρ. ζάχαρη
    • 200 γρ. μέλι (κατά προτίμηση θυμαρίσιο)
    • 750 ml νερό
    • 2 φέτες πορτοκάλι
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        Για τα φοινίκια
        1. Σε ένα μπολ, βάζουμε το χυμό, το αραβοσιτέλαιο (ή ελαφρύ ελαιόλαδο), τον χυμό, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και τη σόδα φαγητού.
        2. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
        3. Ανακατεύουμε τα καρύδια με τη φαρίνα και το μπέικιν πάουντερ και προσθέτουμε το μείγμα σε 2-3 δόσεις στα υγρά υλικά, στην αρχή ανακατεύοντας και μετά ζυμώνοντας με τα χέρια.
        4. Προσοχή! Δεν πρέπει να ζυμώσουμε πολύ, απλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να έχουμε μια ζύμη μαλακή, λαδερή και εύπλαστη.
        5. Δίνουμε στα φοινίκια μακρόστενο σχήμα με ελαφρώς στρογγυλεμένες άκρες.
        6. Τα τοποθετούμε σε 2 λαμαρίνες φούρνου επάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
        7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
        8. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο και μέχρι να ροδίσουν.
        9. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

        Για το σιρόπι
        1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και βράζουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.
        2. Αφού το σιρόπι βράσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία.
        3. Επειδή θέλουμε το σιρόπι να διατηρηθεί ζεστό μέχρι να μελώσουμε όλα τα φοινίκια, αφήνουμε την κατσαρόλα επάνω στην εστία που είναι αναμμένη σε πολύ χαμηλή φωτιά (π.χ. 1-2 αν η μέτρηση είναι μέχρι το 9)
        4. Με μια τρυπητή κουτάλα βάζουμε μερικά φοινίκια μέσα στο σιρόπι και, επειδή επιπλέουν, τα αφήνουμε 1 λεπτό από τη μια πλευρά και μετά άλλο 1 λεπτό από την άλλη, γυρίζοντάς τα. 
        5. Τα βγάζουμε από το σιρόπι, τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με λίγα ακόμα κοπανισμένα καρύδια.

        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        Μπορούμε αντί να ενσωματώσουμε τα καρύδια στη ζύμη να τα αναμείξουμε με μέλι και κανέλα και να γεμίσουμε με το μείγμα αυτό τα φοινίκια.

        ΠΗΓΗ: Παραλλαγή από το περιοδικό του Γαστρονόμου "Τα γλυκά των Χριστουγέννων" 

        Read more »
        Tante Kiki
        0 ΣΧΟΛΙΑ
        Chutney (τσάτνεϊ) με κολοκύθα  για κρεατικά, πουλερικά και τυριά

        Chutney (τσάτνεϊ) με κολοκύθα για κρεατικά, πουλερικά και τυριά


        Chutney (τσάτνεϊ) με κολοκύθα  για κρέατα, πουλερικά και τυριά

        Με τα Χριστούγεννα μιαν ανάσα κοντά οι περισσότεροι από μας έχουμε αρχίσει (οι πιο οργανωμένοι έχουν τελειώσει) να οργανώνουμε το τραπέζι, οικογενειακό, φιλικό ή πιο επίσημο και να κάνουμε τη λίστα με τα ψώνια. Και πριν ακόμα, διαβάσεις τη συνταγή, εγώ θα σου προτείνω να προσθέσεις τα υλικά στη λίστα σου και σου εγγυώμαι ότι δεν θα το μετανιώσεις!
        Χριστούγεννα χωρίς πουλερικό (κοτόπουλο ή γαλοπούλα) δεν γίνεται, τουλάχιστον για τους περισσότερους αλλά κι αυτούς που αφήνουν τα υπόλοιπα είδη κρέατος για την Πρωτοχρονιά, έτσι δεν είναι; Πόσες, όμως, είναι οι φορές που απολαμβάνεις  περισσότερο τα συνοδευτικά μια και, κυριολεκτικά, απογειώνουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Μη μου απαντήσεις, δεν χρειάζεται, απλά σκέψου το!

        Chutney (τσάτνεϊ) με κολοκύθα  για κρέατα, πουλερικά και τυριά

        Με τη σημερινή συνταγή θα ετοιμάσεις ένα από αυτά τα συνοδευτικά. Τσάτνεϊ κολοκύθας και μήλου με κρεμμύδι, cranberries και τα απαραίτητα μπαχαρικά. Όπως όλα τα τσάτνεϊ, έτσι κι αυτό συνοδεύει τέλεια πουλερικά, τυριά, κρέατα αλλά και κάθε σάντουιτς που μπορεί να είναι βαρετό και θέλεις να του δώσεις προσωπικότητα και λίγο πιο έντονο χαρακτήρα, άρα δεν αφορά μόνον στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι αλλά προς το παρόν αυτό, λόγω ημερών.

        Chutney (τσάτνεϊ) με κολοκύθα  για κρέατα, πουλερικά και τυριά

        Κάθε χρόνο, μου αρέσει να φτιάχνω μια απ' αυτές τις γλυκόξινες, πικάντικες μαρμελάδες που ξεκίνησαν από τα βάθη της Ινδίας με σκοπό τη συντήρηση φρούτων και λαχανικών και αργότερα υιοθετήθηκαν από την Βρετανική κουζίνα για να δώσω ακόμα μεγαλύτερη νοστιμιά στο κοτόπουλο των Χριστουγέννων. Είναι, απλά, τόσο θεϊκά νόστιμο που, για να πω την αλήθεια, τρώγεται και με το κουτάλι ή πάνω σε μια φέτα ψωμί, την αγαπημένη σου γραβιέρα κι ένα ποτήρι λευκό ή ροζέ κρασί δίπλα στο αναμμένο τζάκι. 
        Και χωρίς πολλά λόγια σου προτείνω να το δοκιμάσεις και θα με θυμηθείς!

        Chutney (τσάτνεϊ) με κολοκύθα  για κρέατα, πουλερικά και τυριά

        Chutney κολοκύθας για κρέατα και πουλερικά

                    Chutney (τσάτνεϊ) με κολοκύθα  για κρέατα, πουλερικά και τυριά
                  Print Friendly and PDF
        Περιγραφή: Τσάτνεϊ συνοδευτικό για τυριά, πουλερικά, κρεατικά και αλλαντικά
        Μερίδες: 2 βαζάκια των 300 γρ.
        ΥΛΙΚΑ
          • 400 γρ. κολοκύθα σε κύβους*
          • 1 μικρό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
          • 1 πράσινο μήλο (granny smith) σε κύβους
          • 2 κ.σ. ηλιέλαιο (ή αραβοσιτέλαιο)
          • 2 κ.σ. γρ. cranberries **
          • 150 γρ. μαύρη ζάχαρη
          • 1 μικρό ξυλάκι κανέλας 
          • 1 πρέζα γαρίφαλο τριμμένο (ή 2-3 καρφάκια)
          • 1 κ.γλ. τζίντζερ 
          • 3 κ.σ. μηλόξιδο (ή λευκό βαλσαμικό)
          • Ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
          • 1 σφηνάκι ροζέ ή άσπρο ημίγλυκο κρασί (προαιρετικά)
          • 500 - 600 ml νερό
          • Αλάτι
              
              ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
              1. Σε μικρή κατσαρόλα (ή σε βαθύ τηγάνι) βάζουμε το ηλιέλαιο, το κρεμμύδι, την κολοκύθα και το μήλο και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 3-4 λεπτά.
              2. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση ώστε να εξατμιστει το αλκοόλ.
              3. Προσθέτουμε το χυμό, το μισό νερό, τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας, το γαρίφαλο, το τζίντερ, και το μηλόξιδο.
              4. Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να τελειώσει το νερό.
              5. Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε μέχρι να τελειώσει κι αυτό.
              6. Ελέγχουμε το τσάτνεϊ και αν το θέλουμε πιο λιωμένο προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό αλλιώς αποσύρουμε από τη φωτιά και το βάζουμε σε 2 αποστειρωμένα βαζάκια.
              7. Σφραγίζουμε, γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει και διατηρούμε σε κρύο μέρος ή στο ψυγείο για 2 εβδομάδες.

              ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
              Για πιο εύκολη και γρήγορη προετοιμασία μπορούμε να αγοράσουμε την έτοιμη, προβρασμένη και κομμένη σε κύβους κολοκύθα που υπάρχει στα ψυγεία των μάρκετ. 

              ** Από τα αποξηραμένα crunberries προτιμούμε αυτά που δεν είναι ζαχαρωμένα αλλά επεξεργασμένα με χυμό μήλου (υπάρχουν σε όλα τα μάρκετ).

              **Επίσης, μπορούμε να προσαρμόσουμε την υφή του τσάτνεϊ σε αυτό που θέλουμε εμείς. Δηλαδή, είτε το αφήνουμε σε κομματάκια όπως εγώ είτε το κάνουμε σαν κλασσική μαρμελάδα.

              Chutney (τσάτνεϊ) με κολοκύθα  για κρέατα, πουλερικά και τυριά
              Read more »
              Tante Kiki
              0 ΣΧΟΛΙΑ
              Χριστουγεννιάτικο γλυκό  χωρίς ζάχαρη και χωρίς ψήσιμο

              Χριστουγεννιάτικο γλυκό χωρίς ζάχαρη και χωρίς ψήσιμο



              Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι αναρτήσεις συνταγών αυξάνονται στο blog. Φέτος, στο γιορτινό συνταγολόγιο θα προστεθούν νέα νόστιμα, οικονομικά και εύκολα φαγητά και γλυκά για να μπορέσουμε να γιορτάσουμε τις μέρες αυτές χωρίς να είμαστε όλη την ημέρα στην κουζίνα αλλά και χωρίς να θυσιάσουμε ούτε τη νοστιμιά ούτε την ομορφιά στο γιορτινό τραπέζι. 


              Αρχίζω από σήμερα, Σάββατο (ενώ συνήθως δεν κάνω αναρτήσεις το Σάββατο), ένα ταξίδι σε γεύσεις γιορτινές, φρέσκες και σίγουρα πεντανόστιμες. Μοιράζομαι μαζί σας μια πρόταση γλυκιά και άκρως εθιστική μεν χωρίς ζάχαρη ή μέλι δε που έφτιαξα πριν 2-3 μέρες για τη γιορτή της αδερφής μου. 
              'Ενα χριστουγεννιάτικο σοκολατένιο δεντράκι, γεμάτο πραλίνα φουντουκιού με στέβια, μπισκότα χωρίς ζάχαρη, cranberries και τριμμένο φουντούκι που το λάτρεψαν όσοι το δοκίμασαν. 


              Απλό στην παρασκευή του, χωρίς ψήσιμο, οικονομικό και λίγο... μεθυσμένο (αν θέλουμε) είναι ιδανικό για κέρασμα τώρα τις γιορτές αλλά και για μετά (σε άλλο σχήμα). Η φιλοσοφία του είναι γνωστή και είναι η ίδια με αυτή που κάνουμε το γνωστό "σαλάμι" .Το μόνο, λοιπόν, που χρειάζεται είναι μερικές ώρες ή μια νύχτα στο ψυγείο και μετά να του προσθέσουμε το σοκολατένιο γλάσο, να το αφήσουμε πάλι να στερεοποιηθεί και να το στολίσουμε με ψιλοτριμμένο φουντούκι... κι όλα αυτά χωρίς ζάχαρη.


              Χριστουγεννιάτικο γλυκό χωρίς ζάχαρη
                   
                         
                     Print Friendly and PDF
              Περιγραφή : Ένα γιορτινό γλυκό χωρίς ζάχαρη με όλη τη νοστιμιά της πραλίνας φουντουκιού
              Μερίδες : 6 - 8 (ανάλογα με το μέγεθος)

              ΥΛΙΚΑ
                • 2/3 από 1 πακέτο μπισκότα Digestive, χωρίς ζάχαρη
                • 6 κ.σ. βούτυρο 4 καρπών 
                • 1 σφηνάκι κονιάκ (ή φυσικό χυμό πορτοκαλιού)
                • 1.5 (περίπου 500 γρ.) βάζο πραλίνα φουντουκιού crunchy με στέβια
                • 100 γρ. cranberries σε χυμό μήλου (όχι ζαχαρωμένα)

                Για την επικάλυψη
                • 1 κουβερτούρα με στέβια 
                • 2 κ.σ. βούτυρο 4 καρπών 
                    
                    ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
                    1. Βάζουμε τα cranberries στο κονιάκ και τα αφήνουμε να μουλιάσουν περίπου 20 λεπτά.
                    2. Βάζουμε το  κλειστό βάζο με την πραλίνα σε ένα μπολ με ζεστό νερό για να ρευστοποιηθεί λίγο και να ομογενοποιηθεί πιο εύκολα το μείγμα.
                    3. Σε ένα μπολ, θρυμματίζουμε τα μπισκότα, προσθέτουμε το κονιάκ (ή το χυμό πορτοκαλιού) με τα cranberries, το βούτυρο καρπών και την πραλίνα φουντουκιού.
                    4. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν (μπορούμε να τα "ζυμώσουμε" με το χέρι).
                    5. Τυλίγουμε σε ρολό ή βάζουμε σε φόρμα σιλικόνης.
                    6. Αφήνουμε για μερικές ώρες ή μια νύχτα στο ψυγείο μέχρι να παγώσει.
                    7. Εάν βιαζόμαστε βάζουμε για 2 ώρες στην κατάψυξη.
                    8. Λιώνουμε την κουβερτούρα με 1 κ.σ. βούτυρο 4 καρπών και περιχύνουμε το γλυκό.
                    9. Πασπαλίζουμε με τριμμένο φουντούκι.

                    ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
                    1- Φυσικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε μπισκότα χωρίς ζάχαρη και οποιαδήποτε πραλίνα θέλουμε.

                    2- Μπορούμε, επίσης να χρησιμοποιήσουμε γάλα (φυτικό ή ζωικό) αντί για κονιάκ ή χυμό πορτοκαλιού μια και η πραλίνα φουντουκιού περιέχει γάλα.

                    3- Προσοχή! Τα υλικά πρέπει να ομογενοποιηθούν καλά για να μην δημιουργηθούν κενά μέσα στο γλυκό που δεν βοηθούν στο να κοπούν όμορφα τα κομμάτια.

                    Read more »
                    Tante Kiki
                    0 ΣΧΟΛΙΑ
                    Χοιρινά φιλετάκια  λεμονάτα, στη χύτρα ταχύτητας

                    Χοιρινά φιλετάκια λεμονάτα, στη χύτρα ταχύτητας


                    Χοιρινά φιλετάκια  λεμονάτα, στη χύτρα ταχύτητας

                    Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας που αρχίζει γιορτινά και τελειώνει εξίσου γιορτινά. Για μένα είναι ένας πολύ ιδιαίτερος μήνας μια και γιορτάζουν η αδερφή μου, η μαμά μου και η μεγάλη ανιψιά μου (γιορτή και γενέθλια). Έτσι, πολύ συχνά τον Δεκέμβριο έχουμε στο σπίτι τραπεζώματα. Ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά είναι και αυτό που σου παρουσιάζω σήμερα. Χοιρινά λεμονάτα φιλετάκια φτιαγμένα, τότε, παλιότερα από τη μαμά μου με τόση μαεστρία στη χύτρα ταχύτητας που, όλοι, νόμιζαν ότι ήταν από κείνα τα σιγομαγειρεμένα φαγητά που στο τέλος μελώνουν τόσο που κλείνεις τα μάτια σε κάθε μπουκιά για να απολαύσεις την ατελείωτη νοστιμιά τους.

                    Χοιρινά φιλετάκια  λεμονάτα, στη χύτρα ταχύτητας

                    Για να πω την αλήθεια, όταν ήμουν έφηβη, πολλές φορές γκρίνιαζα γιατί ήταν ένα πιάτο με σταθερή αξία στο οικογενειακό αλλά και φιλικό τραπέζι. Και τί σήμαινε για μένα αυτό; Ότι, απλά, το είχα βαρεθεί!! 

                    Τότε, γιατί τώρα, τόσα χρόνια μετά καταλαβαίνω πολύ καλά την αξία αυτών των συνταγών που είναι γραμμένες σε παλιά, κιτρινισμένα τετράδια και που, πολλές φορές η καταγωγή τους χάνεται στα βάθη της οικογένειας και δεν μπορείς να βρεις ποια ήταν η πρώτη γιαγιά που το έφτιαξε σε μια απλή κατσαρόλα βράζοντάς το για ώρες και προσθέτοντας σιγά σιγά τα απαραίτητα υγρά ίσως και όχι σε μια ηλεκτρική κουζίνα αλλά επάνω σε μια "μασίνα" που έκαιγε ξύλα. 

                    Ωστόσο, το συγκεκριμένο ήταν από τα φαγητά που η μαμά μου το έκανε πάντα στη χύτρα ταχύτητας για να είναι μαλακό το κρέας όπως έλεγε.

                    Χοιρινά φιλετάκια  λεμονάτα, στη χύτρα ταχύτητας

                    Αυτός είναι ο βασικός λόγος που αποφάσισα να καταγράψω αυτή την, όχι και τόσο άγνωστη συνταγή, που, όμως για μένα έχει μεγάλη συναισθηματική αξία και ελπίζω να έχει την ίδια αξία και για τις ανιψιές μου αλλά να αποκτήσει αξία και για σένα που θα το δοκιμάσεις και θα σου αρέσει. 

                    Εξάλλου, πάντα πίστευα ότι το blog είναι για τους περισσότερους από εμάς ένα ημερολόγιο καταγραφής όσων θεωρούμε σημαντικά ακόμα κι αν αυτά αφορούν μόνον στο φαγητό. Μη ξεχνάμε ότι το φαγητό μας φέρνει πιο κοντά κι ότι αυτό είναι που μας ενώνει σε ευχάριστες ή δυσάρεστες περιστάσεις. 

                    Έτσι μιαν ανάσα πριν τα Χριστούγεννα σου δίνω τη συνταγή γιατί, είμαι σίγουρη, ότι όλο και σε κάποιο τραπέζι θα σου χρειαστεί! Θα χαρώ πολύ να την δοκιμάσεις γιατί είμαι σίγουρη ότι θα την αγαπήσεις.

                    Χοιρινά φιλετάκια  λεμονάτα, στη χύτρα ταχύτητας

                    Χοιρινά φιλετάκια  λεμονάτα στη χύτρα ταχύτητας

                               
                             Print Friendly and PDF
                    Περιγραφή: Φαγητό καθημερινό ή γιορτινό που θα απολαύσεις και θα χορτάσεις.
                    Μερίδες: 3 - 4
                    ΥΛΙΚΑ
                      • 6 χοιρινά φιλετάκια
                      • 2 μέτρια καρότα, σε στικς
                      • 6 κομμάτια λιαστής ντομάτας
                      • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
                      • 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
                      • 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε ροδέλες
                      • χυμό από 1 μέτριο λεμόνι
                      • 1 κ.γλ. μουστάρδα
                      • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
                      • 1/2 κ.γλ. ρίγανη
                      • 1/4 κ.γλ. θυμάρι
                      • 1/4 κ.γλ. μπαχάρι
                      • Αλάτι & Πιπέρι
                      • 1 κ.γλ. κόρν φλάουρ
                          
                          ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
                          1. Βάζουμε το ελαιόλαδο στη χύτρα ταχύτητας και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε πρώτα τα 3 φιλετάκια και τα αφήνουμε  να σοταριστούν (μέχρι να αλλάξουν χρώμα) και από τις δύο πλευρές.
                          2. Ύστερα, τα βγάζουμε σε ένα πιάτο και βάζουμε στη χύτρα τα άλλα 3 φιλετάκια (εκτός αν η χύτρα μας είναι μεγάλη και τα χωράει όλα μαζί) για να σοταριστούν και αυτά.
                          3. Βγάζουμε και αυτά και στο ίδιο λάδι προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις λιαστές ντομάτες, τα καρότα και τις πιπεριές.
                          4. Τα αφήνουμε να σοταριστούν και αυτά και ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα τα φιλετάκια.
                          5. Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού.
                          6. Προσθέτουμε τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το θυμάρι, το μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι και νερό τόσο όσο να τα σκεπάζει.
                          7. Κλείνουμε τη χύτρα ταχύτητας, βάζουμε τη βαλβίδα στη θέση για τα κρέατα και ανάβουμε τη φωτιά στο 8 (με τελικό το 9) μέχρις ότου η χύτρα αρχίσει να "σφυρίζει".
                          8. Μετά, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 5 και αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει για 35 λεπτά.
                          9. Αποσυμπιέζουμε τη χύτρα και την ανοίγουμε.
                          10. Παίρνουμε 4-5 κουταλιές της σούπας από το ζουμί του φαγητού και διαλύουμε σ' αυτό 1 κ.γλ. κόρν φλάουρ (έτσι ώστε η σάλτσα να δέσει ελαφρώς αλλά να μην γίνει παχύρρευστη).
                          11. Βάζουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά έως ότου εξατμιστεί το νερό και μείνει μόνον τη σάλτσα του.
                          12. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.
                          13. Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας, βραστές ή τηγανιτές πατάτες ή ρύζι.

                          ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
                          Αν δεν έχουμε χύτρα ταχύτητας, το φαγητό μπορεί να γίνει και σε κανονική κατσαρόλα αλλά θα πρέπει να μαγειρευτεί για περισσότερη ώρα μέχρις ότου το κρέας μαλακώσει και μείνει με το ζουμί του.

                          Χοιρινά φιλετάκια  λεμονάτα, στη χύτρα ταχύτητας
                          Read more »
                          Tante Kiki
                          0 ΣΧΟΛΙΑ
                          No