Μια μαρμελάδα στο χρώμα του καλοκαιρινού ήλιου με ντελικάτο άρωμα και γλύκα. Με άλλα λόγια, ένα βάζο γεμάτο καλοκαίρι. Από τη μια τα ολόγλυκα, αρωματικά βερίκοκα κι από την άλλη η αρμπαρόριζα που της χαρίζει έξτρα άρωμα και μου θυμίζει τις μαρμελάδες της γιαγιάς. Είναι από εκείνες τις μαρμελάδες που περιμένεις πως και πως το πρωινό για να την απολαύσεις (με βούτυρο ή και με ένα κομμάτι κασέρι, γραβιέρα ή, αν πρόκειται για μια μένα, λίγη φέτα) ή παίρνεις ένα κουτάλι και το απόγευμα την απολαμβάνεις σε ρόλο γλυκομπουκιάς.
Αλλά, ας ξεκινήσω από την αρμπαρόριζα. Εσύ την γνωρίζεις; Εμένα την χρησιμοποιούσε η γιαγιά σε γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες. Κι αν δεν την γνωρίζεις μη... σκας! Κάτσε να σου πω...
Η αρμπαρόριζα ή δενδρισάκι ή μοσχομολόχα (επιστημονικά πελαργόνιο) είναι ένα φυτό από τα κλασσικά αρωματικά που οι παλιές νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν για να αρωματίζουν γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες ή κάποια φαγητά με κρέας. Η αρμπαρόριζα όμως γίνεται και ένα υπέροχο λικέρ αλλά μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις για να αρωματίσεις ζάχαρη ή λεμονάδα ή τσάι. Είναι ένα φυτό με πολύ ευχάριστο και ντελικάτο άρωμα που απωθεί τα κουνούπια και χρησιμοποιείται σαν βότανο για αφεψήματα μια και έχει αντιφλεγμονώδη, αναλγητική και αντιμικροβιακή δράση, στην αρωματοθεραπεία αλλά και για καλλυντικά.
Επιστρέφω όμως στη μαρμελάδα βερίκοκο που ήταν πάντα, μαζί με την μαρμελάδα φράουλα, από τις αγαπημένες μου. Διαχρονική αξία και ο καλύτερος τρόπος να φυλακίσεις τη νοστιμιά και το άρωμα του αγαπημένου φρούτου για τον χειμώνα στην πιο αγνή μορφή, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά αυτή η μαρμελάδα μπορεί να σε κάνει να εθιστείς.
All time classic μαρμελάδα, ιδανική για να ετοιμάσεις τις πιο νόστιμες φέτες ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα για το πρωινό, για pancakes ή αυγόφετες, για πεντανόστιμη πάστα φλόρα, για να γαρνίρει ένα κέικ, ένα δροσερό cheesecake ή μια ελαφριά πανακότα αλλά και με κρύο ρυζόγαλο ή πολύ απλά, γιαούρτι ελληνικό και αγαπημένο. Ο ήλιος έξω αλλά και πάνω στο τραπέζι.
Εσένα σου αρέσει η μαρμελάδα βερίκοκο, είναι η αγαπημένη σου;
Μαρμελάδα βερίκοκο με αρμπαρόριζα και μοσχολέμονο
Περιγραφή: Από τις πιο νόστιμες μαρμελάδες του καλοκαιριού
Μερίδες: 600-700 γρ.
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό βερίκοκα ώριμα
- 450 γρ. καστανή ζάχαρη
- 150 γρ. μέλι ανθέων
- Χυμό από 1 μοσχολέμονο (lime)
- 2 φύλλα αρμπαρόριζας, καλά πλυμένα
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Πλένουμε και κόβουμε σε φέτες τα βερίκοκα αφού αφαιρέσουμε το κουκούτσι τους.
- Τα βάζουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αφήνουμε για 2-3 ώρες ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
- Ύστερα, βάζουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά για να μην καεί.
- Προσθέτουμε και τα φύλλα αρμπαρόριζας και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15 λεπτά, πάντα ανακατεύοντας συχνά.
- Ύστερα, αφαιρούμε τα φύλλα αρμπαρόριζας, προσθέτουμε το μέλι και βράζουμε για 10 λεπτά ακόμα ή μέχρι να δούμε ότι η μαρμελάδα μας έχει γίνει παχύρρευστη (αλλά όχι πολύ πηχτή).
- Τέλος, προσθέτουμε το χυμό από το μοσχολέμονο ανακατεύουμε για 2 λεπτά ακόμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Έχουμε έτοιμα, ζεστά, αποστειρωμένα βάζα και γεμίζουμε με τη ζεστή μαρμελάδα.
- Αφού κλείσουμε καλά το καπάκι, τα τοποθετούμε ανάποδα επάνω σε μια πετσέτα και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν τα αποθηκεύσουμε σε δροσερό μέρος.
Και ένα μυστικό για να διατηρείται καλύτερα η μαρμελάδα
Καλύπτουμε το μέσα μέρος του καπακιού του βάζου (αυτό που έρχεται σε επαφή με την μαρμελάδα) με ένα αντικολλητικό χαρτί που το έχουμε αλείψει με λευκό κρασί, βότκα ή κονιάκ.
Κι αν θέλεις κι άλλες συνταγές για μαρμελάδα βερίκοκο, για δες :