Στην κατσαρόλα ή στον φούρνο αυτό το κριθαράκι γίνεται ονειρεμένο. Το απόλυτα μαμαδίστικο φαγητό που γίνεται γρήγορα και είναι πάντα μια σταθερή νοστιμιά είτε είναι ψημένο στον φούρνο είτε το έχουμε φτιάξει στην κατσαρόλα.
Η σημερινή μου πρόταση είναι συνδυασμός του αγαπημένου κιμά (βρες έναν που θα πει ότι δεν αγαπάει τα μακαρόνια με κιμά) και μιας σάλτσας φρούτου που η μαμά έφτιαχνε συχνά πυκνά, κυρίως το καλοκαίρι και γινόταν το κάτι άλλο, όπως έλεγε όποιος το δοκίμαζε.
Τον κιμά για μακαρόνια με τις διαφορετικές του συνταγές μια και, συχνά έπαιζε με τα υλικά και άρα με την τελική του γεύση τον έκανε πάντα χωριστά άσχετα από τα ζυμαρικά που συνδύαζε. Συνήθως, ήταν σπαγγέτι (τα αγαπημένα του μπαμπά), βίδες ή σέλινο (τα δικά μου αγαπημένα) αλλά και κριθαράκι (το αγαπημένο όλων μας!!). Κι αφού τα σέρβιρε στο πιάτο μας περίμενε πρώτα να τα αναμείξουμε και μετά να προσθέσει κεφαλοτύρι επάνω (κι αυτό συνήθως στο δικό μου και δικό της πιάτο γιατί ο μπαμπάς δεν το ήθελε).
Από όλες τις εκδοχές με τον κιμά, η συγκεκριμένη ήταν η αγαπημένη μου. Βέβαια, γινόταν πάντα καλοκαίρι από τη στιγμή που εμφανίζονταν τα μούσμουλα κι ύστερα τα βερίκοκα και τα ροδάκινα. Αυτά ήταν τα φρούτα που χρησιμοποιούσε στον κιμά αλλά και σε μια πολύ ιδιαίτερη και αρωματική σάλτσα φρούτου που έφτιαχνε. Τελειώνοντας, ένα έχω να πω... δοκιμάστε την, ίσως όχι με μούσμουλα αλλά με βερίκοκα που είναι στα καλύτερά τους ή μυρωδάτα ροδάκινα που έχουν ήδη πάρει τη θέση τους στους πάγκους των μανάβικων και των λαϊκών αγορών. Θα με θυμηθείτε! 😊
Κριθαράκι με κιμά φρουτένιο
Περιγραφή : Μαμαδίστικο φαγητό με ιδιαίτερη πινελιά
Μερίδες: 4-6
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 2 καρότα τριμμένα
- 5-6 μούσμουλα κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1/2 φλ. τσ. κρασί ροζέ (ή κόκκινο)
- 1 κ.γλ. πελτέ
- 3 κ.σ. κέτσαπ
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι - Πιπέρι - Σκόρδο σε σκόνη
- 350 γρ. κριθαράκι μέτριο (ή χοντρό)
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια, τα τριμμένα καρότα και τον κιμά και τα αφήνουμε να σοταριστούν.
- Μόλις ο κιμάς αλλάξει χρώμα προσθέτουμε τα μούσμουλα και τον πελτέ.
- Αφήνουμε για 1 λεπτό να σοταριστούν και αυτά, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.
- Αφού ο κιμάς βράσει για 2-3 λεπτά έτσι ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την κέτσαπ, αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο και ένα ποτήρι νερό.
- Αφήνουμε τον κιμά να βράσει σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για 25-30 λεπτά.
- Εάν χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας αφήνουμε τον κιμά να βράσει για 20 λεπτά πριν αποσυμπιέσουμε την βαλβίδα.
- Μέχρι να βράσει ο κιμάς, σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε το κριθαράκι (ή άλλο ζυμαρικό) σύμφωνα με τις οδηγίες βρασμού και μόλις ο κιμάς είναι έτοιμος, σερβίρουμε με το κριθαράκι και λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι.
- ΠΡΟΣΟΧΗ! Όταν αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά, το κριθαράκι πρέπει να είναι ζουμερό γιατί όσο κρυώνει απορροφά το νερό.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Εναλλακτικά, μπορούμε αφού βράσουμε τον κιμά για 15-17 λεπτά, να προσθέσουμε λίγο ακόμα νερό (εάν δεν έχει) και να ρίξουμε μέσα το κριθαράκι να βράσει και πάλι σύμφωνα με τις οδηγίες βρασμού που υπάρχουν στην συσκευασία του.