Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!
Μαρμελάδα μαραπέλλα (το δαμάσκηνο-βανίλια στην Κυπριακή διάλεκτο) ή αλλιώς βανίλια με αρμενιακό δαμάσκηνο (κοινώς βερίκοκο) και κανέλα. Ένας συνδυασμός που, ακόμα και για όσους αγαπούν την κανέλα μπορεί να φαντάζει χειμωνιάτικος αλλά δεν είναι καθόλου αν σκεφτεί κανείς την γνωστή κανελάδα, το παραδοσιακό ρόφημα-αναψυκτικό κάποιων νησιών του Αιγαίου.
Είμαι απόλυτα σίγουρη ότι θυμάστε τη συνέχεια (και ποιος άλλωστε μπορεί να την ξεχάσει)... ήρθαν τα πάνω κάτω που λέμε κι εμείς οι ...Ευρωπαίοι!! Εδώ μπορεί να μην ήρθαν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο τα πάνω κάτω αλλά τα βερίκοκα με τα δαμάσκηνα, τα μήλα και η κανέλα μπήκαν όλα στην ίδια κατσαρόλα και... έκαναν μια κατακόκκινη μαρμελάδα, πολύ αρωματική και πολύ μα πολύ ιδιαίτερη, έως παραδεισένια γεύση αλλά και επίγευση! Μια μαρμελάδα με το πιο όμορφο και γλυκό κόκκινο, το κόκκινο του πάθους που την αναζητά ο ουρανίσκος επάνω σε ψωμί με βούτυρο ή τυρί κρέμα αλλά και πάνω σε δροσερό γιαούρτι, ρυζόγαλο ή κρέμα. Πάμε να δούμε πόσο απλή είναι η διαδικασία της;;;
ΥΛΙΚΑ για 3 βαζάκια 350 γρ. (περίπου)
- 400 γρ. βερίκοκα (καθαρό βάρος)
- 400 γρ. βανίλιες (δαμάσκηνα) (καθαρό βάρος)
- 2 μήλα κόκκινα
- 550 γρ. ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλας
- Χυμό από 1 μικρό λεμόνι
- Πολτοποιούμε (ψιλοκόβουμε) τα φρούτα στο multi χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε.
- Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και το ξυλάκι της κανέλας.
- Αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράσει σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά και αφαιρούμε το ξυλάκι της κανέλας.
- Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
- Αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις ακόμα και μετά ελέγχουμε εάν έχει "δέσει" σωστά βάζοντας λίγη μαρμελάδα σε ένα πιατάκι που την αφήνουμε να κρυώσει.
- Ύστερα, σύρουμε ένα κουτάλι στη μαρμελάδα χωρίζοντάς την σε δύο μέρη και εάν αυτά δεν ενωθούν τότε η μαρμελάδα έχει "δέσει".
- Βάζουμε σε αποστειρωμένο βάζο, κλείνουμε το καπάκι και τοποθετούμε ανάποδα σε μια πετσέτα μέχρι να κρυώσει.
- Διατηρούμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.