Η γιαγιά Βασιλική λάτρευε τις πίτες πότε με χωριάτικο φύλλο, πότε με το Μακεδονικό και πότε με το κλασσικό πιο λεπτό. Αυτός είναι και ο λόγος που και η μαμά μου αλλά κι εμείς λατρεύουμε τις πίτες. Εξάλλου, υπάρχει πιο πλήρης τροφή; Σε ένα κομμάτι πίτα έχεις τα πάντα!
Η συγκεκριμένη πρασοτυρόπιτα ήταν και είναι η αγαπημένη μου. Με το λίγο πιο χοντρό φύλλο να γεμίζει το στόμα αλλά και λίγο περισσότερη γέμιση (αν και, μεταξύ μας, η γιαγιά πάντα διαφωνούσε σ' αυτό αλλά χατήρι δεν μου χαλούσε.)
Για πες; Έχεις κι εσύ τέτοια κολλήματα;
Παραδοσιακή πρασοτυρόπιτα με χωριάτικο φύλλο
Περιγραφή : Η πρασοτυρόπιτα της γιαγιάς που αγαπούν μικροί και μεγάλοι
Μερίδες : ταψί 32-36 εκ.
ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 70 γρ. ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το ταψί
- 230-240 γρ. νερό χλιαρό (περίπου)
- 1 κ.σ. ξίδι
- 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
- 1 κ.γλ. αλάτι
- Νισεστέ (ή αλεύρι) για το άνοιγμα των φύλλων
Για τη γέμιση
- 700-800 γρ. πράσα σε ροδέλες
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια σε ροδέλες
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 4 κ.σ. μαϊντανό
- μερικά φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
- 3-4 κ.σ. άνηθο
- 120 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο + 4 κ.σ. για ενδιάμεσα στα φύλλα
- 250 γρ. φέτα θρυμματισμένη (κατά προτίμηση χοντροθρυμματισμένη)
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 αυγά μεγάλα, ελαφρώς χτυπημένα
- Αλάτι - Πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση
- Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τα πράσα, τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια, ρίχνουμε βραστό νερό και τα αφήνουμε να ζεματιστούν για 3-4 λεπτά σε σιγανή φωτιά.
- Αδειάζουμε το νερό που έχει απομείνει, σουρώνουμε τα λαχανικά και τα ξαναβάζουμε στο ίδιο τηγάνι μαζί με τα αρωματικά μας (μαϊντανό και άνηθο) και το ελαιόλαδο.
- Σοτάρουμε ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, σε σιγανή προς μέτρια φωτιά, για 3-4 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι η γέμιση δεν έχει υγρά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει τελείως.
- Προσθέτουμε τα τυριά και τα αυγά, αλάτι και πιπέρι (όσο θέλουμε) και ανακατεύουμε καλά.
Ετοιμάζουμε τα φύλλα
- Βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξίδι, το ελαιόλαδο και τα 320 γρ. από το νερό στο μπολ του μίξερ και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης όχι σφιχτή που θα κολλάει ελαφρώς στα χέρια.
- Εάν η ζύμη μας είναι σφιχτή προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό και ξαναζυμώνουμε.
- Εναλλακτικά, το ζύμωμα μπορεί να γίνει και χωρίς μίξερ.
- Αλείφουμε το μπολ και τη ζύμη με ελαιόλαδο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου, για 30-40 λεπτά.
- Ύστερα, χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια από τα οποία τα δύο που προορίζουμε για τα κάτω φύλλα να είναι λίγο πιο μεγάλα από τα υπόλοιπα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο το ταψί.
- Πασπαλίζουμε τον πάγκο μας με νισεστέ (ή αλεύρι) και ανοίγουμε το πρώτο φύλλο με διάμετρο μεγαλύτερη από το ταψί.
- Όσο πιο λεπτό το θέλουμε τόσο περισσότερο το ανοίγουμε.
- Το στρώνουμε στο ταψί ζαρώνοντάς το και αφήνουμε γύρω γύρω περιθώριο για να κάνουμε τον κόθρο.
- Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, ανοίγοντας το δεύτερο φύλλο που το στρώνουμε κι αυτό στο ταψί.
- Αφού το ραντίσουμε κι αυτό με ελαιόλαδο, στρώνουμε τη γέμιση.
- Ανοίγουμε τα τρίτο φύλλο με διάμετρο λίγο πιο μεγάλη από το ταψί και το στρώνουμε μέσα στο ταψί (χωρίς να περισσεύει) πάλι κάνοντας ζάρες.
- Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι και ανοίγουμε το τελευταίο φύλλο.
- Το στρώνουμε και μαζεύουμε γύρω γύρω τα κάτω φύλλα που εξέχουν από το ταψί, σχηματίζοντας τον κόθρο.
- Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και χαράζουμε σε κομμάτια προσέχοντας να μην κόψουμε τα κάτω φύλλα.
- Βάζουμε στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε για 1 ώρα (ανάλογα με τον φούρνο) ή μέχρι να δούμε ότι η πίτα έχει πάρει ένα ωραίο καστανόξανθο χρώμα.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε για 10-12 λεπτά την πίτα να κρυώσει λίγο έτσι ώστε να σερβίρουμε χωρίς να χαλάσουν τα κομμάτια.
Τι πρέπει να γνωρίζω
- Προσωπικά, το χωριάτικο φύλλο το θέλω λίγο πιο χοντρό. Για πιο λεπτό φύλλο χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια και ανοίγουμε 3 φύλλα επάνω και 3 φύλλα κάτω.
- Εάν προσθέσουμε 1 πρέζα μαγιά στη ζύμη και την αφήσουμε να φουσκώσει το φύλλο γίνεται πιο αφράτο.
- Τα αυγά για τη γέμιση δεν είναι απαραίτητο να είναι χτυπημένα απλά έτσι, διευκολύνουμε την ανάμειξή τους με το υπόλοιπο μείγμα.
- Για τα φύλλα και το ταψί μπορούμε να προσθέσουμε στο ελαιόλαδο και λίγο λιωμένο βούτυρο.