Καλημέρα, καλημέρα! Σήμερα, αποφάσισα να σου μιλήσω για ένα φρούτο που αγαπώ πολύ από τότε που ήμουν παιδί, τα μούσμουλα, αυτά τα πορτοκαλί, μικρά, πολύ αρωματικά και τόσο όσο γλυκά ή καλύτερα ξινόγλυκα, πολύ ευαίσθητα αλλά και περιφρονημένα φρούτα με την ελάχιστη σάρκα και την αρκετά υψηλή τιμή. Τα γνωρίζεις; Τα αγοράζεις ή όχι;
Στο σπίτι της γιαγιάς, στην αυλή δίπλα στη σκάλα υπήρχε μια μεγάλη μουσμουλιά. Κάθε χρόνο, λοιπόν, τέτοια εποχή (Μάη) η μουσμουλιά γέμιζε από μικρά πορτοκαλί μούσμουλα που αγαπούσα πολύ γιατί ήταν πεντανόστιμα. Έτσι, που με έχανες που με έβρισκες ήμουν από κάτω και έκοβα και γευόμουν αυτόν το νόστιμο φρούτο ενώ η γιαγιά φώναζε : "Πάλι μούσμουλα τρώς; Δεν θα φας το μεσημεριανό σου!!"
Τα χρόνια πέρασαν, η γιαγιά ταξίδεψε όμως η ανάμνηση αυτή έμεινε χαραγμένη στο μυαλό και την καρδιά μου. Για ένα μεγάλο διάστημα τα μούσμουλα ξεχάστηκαν, έτσι κι αλλιώς δεν τα έβρισκα ούτε στη λαϊκή ούτε στα μανάβικα της γειτονιάς ώσπου κάποια στιγμή είδα ένα κεσεδάκι στο μανάβικο που ψωνίζω τώρα! Φυσικά ήταν αδύνατον να αντισταθώ στη φρουτένια νοστιμιά που συνόδευε τα παιδικά παιχνίδια μου και τα αγόρασα. Αυτή είναι η ιστορία πίσω από το σημερινό (και όχι μόνον) ποστ. Σήμερα, θα γνωρίσεις τα μούσμουλα, αν δεν τα ξέρεις και τα αγαπάς ήδη.
Ποια είναι η μουσμουλιά;
Θεωρείται ένα από τα πιο αρχαία δέντρα με καταγωγή την Κίνα και την Ιαπωνία. Στην Ευρώπη έφτασε στα τέλη του 17ου αιώνα αλλά άρχισε να καλλιεργείται συστηματικά στα μέσα του 19ου αιώνα κυρίως ως καλλωπιστικό δέντρο μια που γίνεται ψηλό (μπορεί να φτάσει και τα 10 μέτρα) και εντυπωσιακό, με μεγάλα, σκουροπράσινα, σαρκώδη, λογχοειδή φύλλα.
Οι καρποί του, τα μούσμουλα (μέσκουλα, δέσπολα, νέσπολα ή μέσπολες) είναι μικρά πορτοκαλί, στρογγυλά με 2-4 καφέ κουκούτσια στο κέντρο που περιβάλλονται από μεμβράνη με μικρές διαφοροποιήσεις ανάλογα με την ποικιλία.
Στην Ελλάδα η μουσμουλιά καλλιεργείται κυρίως στην Κρήτη, Κορινθία, Αχαϊα, Στερεά Ελλάδα και Κέρκυρα. Η πιο συνηθισμένη ποικιλία στην Ελλάδα είναι αυτή των Ροζενών με στρογγυλό καρπό και πορτοκαλί φλούδα και σάρκα που ωριμάζει από τα τέλη Απριλίου μέχρι τα μέσα Ιουνίου οπότε και το βρίσκουμε σε μανάβικα.
Ποιά είναι η διατροφική τους αξία;
Φυσικά μπορώ να τα βάλω ωμά σε φρουτοσαλάτα ή πράσινη σαλάτα αλλά μπορώ να φτιάξω κι ένα υπέροχο dressing για πράσινη σαλάτα. Μπορώ να τα κάνω μια ελαφριά κομπόστα, γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα αλλά και chutney ή sauce για πουλερικά και ψητά κρετατικά αλλά μπορώ να τα προσθέσω και σε κέικ, να ετοιμάσω ένα αρωματικότατο σορμπέ ή να συνοδεύσουν τυριά με έντονη προσωπικότητα. Ακόμα και τα κουκούτσια τους μπορώ να χρησιμοποιήσω μαι και γίνεται ένα καταπληκτικό και φίνο λικέρ που φέρνει στο νου το γνωστό κι αγαπημένο αμαρέτο.
Πως διαλέγω και συντηρώ τα μούσμουλα;
Τα ώριμα μούσμουλα έχουν είναι ελαφρώς μαλακά και ανοιχτόχρωμα καστανά σημάδια στην φλούδα τους που μωλωπίζεται εύκολα. Από τη στιγμή που θα τα αγοράσουμε συντηρούνται στο ψυγείο.
Έχουν ιδιαιτερότητες;
Ναι, το καθάρισμά τους μια μια τόσο η φλούδα όσο και τα κουκούτσια μαζί με την μεμβράνη που καλύπτονται αφαιρούνται σχετικά δύσκολα αλλά και το γεγονός ότι μόλις καθαριστούν πρέπει να τα ραντίσουμε με λεμόνι ή να τα βυθίσουμε σε νερό που έχουμε προσθέσει χυμό λεμονιού (όπως κάνουμε με τα μήλα) γιατί αλλιώς μαυρίζουν.