Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Σαν συνέχεια του αφιερώματος στα αγαπημένα μούσμουλα σήμερα θα σας γλυκάνω με μια συνταγή για γλυκό του κουταλιού. Όσοι, παρακολουθούν χρόνια τώρα αυτό το προσωπικό ημερολόγιο, είμαι σίγουρη, ότι γνωρίζουν πόσο αγαπώ τα γλυκά του κουταλιού για ένα σωρό λόγους με πρώτο και καλύτερο ότι έχεις πάντα ένα γλυκάκι έτοιμο στο σπίτι συν του ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν (ειδικά τώρα που πλησιάζει καλοκαίρι) με γιαούρτι, δροσερό ρυζόγαλο, cheesecake.
Αυτές τις μικρές, απλές αλλά τόσο νόστιμες γλυκομπουκίτσες που άλλοτε ήταν στο επίκεντρο των γιορτών μια και αποτελούσαν το βασικό κέρασμα στις μαζώξεις αν και τώρα είναι ένας παραδοσιακός θησαυρός που έχει μπει ελαφρώς στην άκρη γιατί παραγκωνίστηκε από ένα πλήθος άλλων γλυκών. Για σκέψου όμως... υπάρχει περιοχή στην Ελλάδα μας που να μην έχει το δικό της γλυκό του κουταλιού;
Το συγκεκριμένο γλυκό του κουταλιού δεν το είχα δοκιμάσει! Ναι, στον κήπο της γιαγιάς κυριαρχούσε μια μεγάλη μουσμουλιά και η γιαγιά δεν σταματούσε να φτιάχνει γλυκά του κουταλιού. Ο μεγάλος μπουφές της τραπεζαρίας στο κάτω μέρος ήταν η δική μου "σπηλιά με τους ανεκτίμητους θησαυρούς" όπου έβρισκα πάντα βάζα και βαζάκια γεμάτα διάφορα γλυκά κουταλιού. Ακόμα αναρωτιέμαι πώς της ξέφυγε το συγκεκριμένο.
Anyway (που λένε και στο χωριό μου)! Το συγκεκριμένο γλυκό κουταλιού έφτασε σε μένα κάποια στιγμή πριν μερικά χρόνια, μέσα σε ένα καλαίσθητο βαζάκι και ήταν χειροποίητο από μια φίλη και παλιά, αγαπημένη συμφοιτήτρια. Μου άρεσε τόσο πολύ που σκέφτηκα ότι θα το κάνω. Ωστόσο, μούσμουλα αλλά και χρόνο δεν έβρισκα κι έτσι ξεχάστηκε μέχρι εφέτος που, επιτέλους, το έφτιαξα! Αν βρεις μούσμουλα δοκίμασέ το, θα ενθουσιαστείς!
Μούσμουλα, γλυκό του κουταλιού
Περιγραφή : Ένα πολύ νόστιμο και ιδιαίτερο γλυκό κουταλιού
Βάρος: 1 κιλό (περίπου)
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό ώριμα μούσμουλα
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 650 γρ. ζάχαρη (άσπρη ή καστανή)
- 2 κ.σ. μέλι
- 350 ml νερό
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 φακελάκι ζαχαροβανίλιας
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα μούσμουλα και τα κόβουμε στη μέση για να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια και την μεμβράνη τους.
- Τα βάζουμε σε ένα μπολ με νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει τον χυμό του λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το ξυλάκι κανέλας και τα αφήνουμε να αρχίσουν να βράζουν.
- Βράζουμε το σιρόπι για 7-8 λεπτά.
- Ύστερα, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα μούσμουλα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας, σκεπάζουμε με μια πετσέτα την κατσαρόλα και αφήνουμε να τα ξαναβράσουμε την επόμενη μέρα έτσι ώστε να έχουν βγάλει τα υγρά τους.
- Την επόμενη ημέρα, ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα σε σιγανή προς μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και την βανίλια και ξαναβράζουμε για άλλα 20-30 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι το σιρόπι έχει δέσει.
- Προσοχή, όσο είναι ζεστό το σιρόπι δεν πρέπει να είναι πολύ παχύρευστο γιατί όσο κρυώνει τόσο θα "σφίγγει".
- Για να είμαστε σίγουροι ότι το σιρόπι έχει δέσει βάζουμε ένα πιατάκι στο ψυγείο για 10 λεπτά. Ύστερα, ρίχνουμε σ' αυτό μια κουταλιά του γλυκού από το σιρόπι και σέρνουμε το κουτάλι. Αν το "δρομάκι" που ανοίγει κλείνει σιγά σιγά το σιρόπι είναι έτοιμο εάν όχι χρειάζεται λίγο ακόμα βράσιμο.
Τι πρέπει να κάνουμε εάν το σιρόπι είναι υπερβολικά "δεμένο"
Βάζουμε το γλυκό στην κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και το ξαναβράζουμε για λίγο.