Μοσχάρι λεμονάτο με κολοκυθάκια και αυγολέμονο γιαουρτιού, στη χύτρα ταχύτητας


Ένα από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά που το οικογενειακό μας τραπέζι φιλοξενούσε και φιλοξενεί ακόμα περνώντας στην επόμενη γενιά την παράδοση είναι το λεμονάτο μοσχάρι με κολοκυθάκια και καρότα. Δεν ξέρω για σένα αλλά για μένα αυτό το φαγητό είναι γεμάτο αναμνήσεις από οικογενειακά τραπέζια γεμάτα γέλια και χαρές. Οι φορές που σ' αυτό το φαγητό η γιαγιά αλλά και η μαμά μου πρόσθεταν σάλτσα ήταν ελάχιστες γιατί πάντα γκρίνιαζα ότι σάλτσα και αυγολέμονο δεν ταιριάζουν (κάτι που κάνω ακόμα και τώρα που το μαγειρεύω εγώ η ίδια!!).

Θυμάμαι ακόμα τη γιαγιά να βάζει στην κατσαρόλα πρωί πρωί το κρέας να βράσει (αργότερα αγόρασε την πρώτη χύτρα ταχύτητας) και ταυτόχρονα να αρχίζει να καθαρίζει τα κολοκυθάκια (άλλοτε πιο μεγάλα κι άλλοτε μικρότερα), τα καρότα, τα κρεμμυδάκια (πάντα από τον κήπο) για να τα προσθέσει στην κατσαρόλα αφού βράσει και μαλακώσει το κρέας.

Tώρα με τη χύτρα ταχύτητας τα πράγματα είναι πιο απλά και λιγότερο χρονοβόρα, εν μέρει αναγκαστικά γιατί οι ρυθμοί ζωής στους περισσότερους από εμάς δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια. Από την άλλη, όταν δεν υπάρχει η χύτρα ταχύτητας (που κάποτε ήταν ακριβή και κάποιες μάρκες ακόμα είναι ακριβές, αν και χωρίς λόγο) αυτό το φαγητό μπορεί να ετοιμαστεί από το προηγούμενο βράδυ μια και είναι μια χαρά όταν ζεσταθεί ή να το κάνουμε για να το απολαύσουμε στο Κυριακάτικο τραπέζι. Αξίζει!!

Μοσχάρι λεμονάτο με κολοκυθάκια και αυγολέμονο γιαουρτιού
       
          Print Friendly and PDF
Περιγραφή : Ένα από τα πιο ωραία, παραδοσιακά φαγητά της χώρας μας μαγειρεμένο στη χύτρα ταχύτητας
Μερίδες :  6


ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό μοσχάρι (ελιά ή σπάλα) σε κύβους
  • 1,5 κιλό κολοκυθάκια σε ροδέλες (αν είναι μεγάλα ή ολόκληρα, αν είναι μικρά)
  • 2-3 καρότα σε ροδέλες
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3-4 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 4-5 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 150 ml λευκό κρασί
  • 500 ml ζεστό νερό
  • 1 κ.σ. βούτυρο 
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι - Πιπέρι - Σκόρδο σε σκόνη

Αυγολέμονο
  • 2 αυγά 
  • 2 κ.σ. γιαούρτι (με χαμηλά λιπαρά)
  • Χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
  • 1 κ.γλ. μουστάρδα
  • 1,5 κ.γλ. κόρν φλάουρ
  • Αλάτι & Πιπέρι

      
      ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
      1. Βάζουμε το ελαιόλαδο στη χύτρα ταχύτητας και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρέας και το κρεμμύδι.
      2. Τα αφήνουμε να σοταριστούν 4-5 λεπτά ή μέχρι το κρέας να αλλάξει χρώμα από όλες τις πλευρές.
      3. Ύστερα, σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να πάρει μια βράση για να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε ζεστό νερό τόσο όσο να καλύπτεται το κρέας.
      4. Βράζουμε το κρέας, χωρίς να το αλατίσουμε, για 50- 60 λεπτά  (περίπου και ανάλογα με το πόσο σκληρό είναι το κρέας) από τη στιγμή που θα σφυρίξει η βαλβίδα.
      5. Ανοίγουμε τη χύτρα και ελέγχουμε εάν το κρέας έχει μαλακώσει ή όχι ακόμα, οπότε χρειάζεται κι άλλο.
      6. Εάν είναι έτοιμο, βάζουμε στη χύτρα το βούτυρο (προαιρετικά), τα κρεμμυδάκια, τα κολοκυθάκια, τα καρότα, τον μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και σκόρδο σε σκόνη.
      7. Κλείνουμε τη χύτρα και βράζουμε το φαγητό για 10 λεπτά από τη στιγμή που θα σφυρίξει η βαλβίδα.
      8. Απασφαλίζουμε τη χύτρα και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
      9. Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με το γιαούρτι και το κορν φλάουρ.
      10. Μόλις έχουμε έναν χυλό ομογενοποιημένο, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τη μουστάρδα και ανακατεύοθυμε.
      11. Ύστερα, παίρνουμε 5-6 κουταλιές από το ζουμί που έχει το φαγητό μας και το προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντάς το συνεχώς.
      12. Ρίχνουμε το αυγολέμονο στο φαγητό, ανακινούμε τη χύτρα για να αναμιχθεί με το υπόλοιπο ζουμί και αφήνουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά ώστε να δέσει η σάλτσα.
      13. Σερβίρουμε χλιαρό και συνοδεύουμε προαιρετικά με λίγη φέτα και μαύρο ψωμί.


      Tante Kiki
      0 Comments
      No