Καλημέρα και καλό μήνα Αύγουστο να έχουμε. Ο μήνας που γιορτάζει η Παναγιά μας ξεκινά με νηστεία που διαρκεί μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο.
Χόρτα γιαχνιστά, λοιπόν, σήμερα. Ένα φαγητό που λάτρευα, λατρεύω και φτιάχνω αρκετά συχνά γιατί είναι από μόνο του μια από τις ομορφότερες γευστικές αναμνήσεις μου στην κουζίνα της γιαγιάς μου.
Η συνταγή που σου δίνω σήμερα είναι μια συνταγή παραδοσιακή και οικογενειακή, από το παλιό τετράδιο μαγειρικής της με μόνη διαφορά ότι εκείνη έβαζε και άλλα χόρτα όπως αντίδια, ζόχια ή ό,τι άλλο υπήρχε (κυρίως στον κήπο) ανάλογα με την εποχή που το έφτιαχνε. Κι ήταν πάντα τόσο μα τόσο νόστιμο που το ζητούσα! Εκτός αυτού, όμως, είναι και ιδανικό για τη νηστεία.
Φυσικά, δεν είναι ένα φαγητό απλά νηστίσιμο / vegeterian και πεντανόστιμο πιάτο. Είναι αυτό που εγώ λέω "πολυμορφικό" γιατί αλλάζει γεύση ανάλογα με τα χόρτα που περιέχει. Αν, δε, του προσθέσεις μπούκοβο καυτερό ή μια πιπερίτσα τσίλι παίρνει άλλη διάσταση για όσους τους αρέσουν τα καυτερά μαι και γίνεται πικάντικο. Το φαγητό αυτό είναι ιδανικό για "βουτιές" με το ψωμί που αγαπάς. Κι αν πάλι θέλεις μπορείς να του προσθέσεις ρύζι ή να το συνοδεύσεις με ρύζι και γίνεται ακόμα πιο πλούσιο.
Χόρτα γιαχνιστά
Περιγραφή: Ένα παραδοσιακά ελληνικό φαγητό
Μερίδες: 4
ΥΛΙΚΑ
- 600 γρ. βλήτα
- 300 γρ. σπανάκι
- 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
- 1 μεγάλο κολοκυθάκι, σε κύβους
- 1 μεγάλο καρότο, σε κύβους
- 1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης, σε καρεδάκια
- 1/3 από ένα ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1/3 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1/3 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 6-7 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
- χυμό από 1 μέτριο λεμόνι
- Αλάτι - Πιπέρι - Πάπρικα
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα βλήτα και το σπανάκι.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό, το ζεσταίνουμε, ρίχνουμε μέσα τα χόρτα (βλήτα και σπανάκι) και τα ζεματίζουμε για 3 λεπτά.
- Χύνουμε το νερό και βάζουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια, το καρότο, το κολοκυθάκι, την πιπεριά και τον πελτέ και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 1-2 λεπτά.
- Μετά, προσθέτουμε τα ζεματισμένα χόρτα, τα αρωματικά (μαϊντανό, άνηθο, και δυόσμο), τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και το χυμό από το 1/2 λεμόνι.
- Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και σιγοβράζουμε το φαγητό για 20 λεπτά ή μέχρι τα χόρτα να μαλακώσουν όσο εμείς επιθυμούμε και το φαγητό να μείνει με το απαραίτητο ζουμάκι.
- Σερβίρεται με χωριάτικο ψωμάκι, θρυμματισμένη φέτα (στη μη νηστίσιμη εκδοχή του) και σίγουρα λίγο χυμό λεμονιού.