Χορτόπιτα αρωματική με αφράτη, μεθυσμένη ζύμη κουρού


Χορτόπιτα αρωματική με αφράτη ζύμη κουρού

Το έχω πει πολλές φορές και το πιστεύω ακράδαντα... οι πίτες είναι γραμμένες στο ελληνικό DNA! Όλες οι πίτες είτε είναι χορτόπιτες, είτε τυρόπιτες, κρεατόπιτες, κασερόπιτες δεν λείπουν από κανένα σπίτι και δεν νομίζω να υπάρχουν πολλοί Έλληνες που να μην τις αγαπούν με χειροποίητο σπιτικό φύλλο κάθε λογής ή και με έτοιμο φύλλο. Φυσικά, με το χειροποίητο σπιτικό φύλλο μας φέρνουν και αναμνήσεις μιας γιαγιάς με αλευρωμένα χέρια και πλάστη στο χέρι να ανοίγει υπομονετικά φύλλο προκειμένου να χορτάσει και να ευχαριστήσει τους αγαπημένους της. Γιατί εδώ που τα λέμε, οι πίτες είναι μια πράξη και μια απόδειξη αγάπης.

Χορτόπιτα αρωματική με αφράτη ζύμη κουρού

Ωστόσο, στην εποχή μας πολλές φορές οι ρυθμοί της καθημερινότητας μας κάνουν να μην προλαβαίνουμε να ανοίξουμε φύλλο κι έπειτα κάθε τύπος φύλλου έχει τις ιδιαιτερότητές του και θέλει τον χρόνο του. Η σημερινή πίτα έχει χειροποίητο φύλλο, λίγο ιδιαίτερο γιατί είναι φύλλο τύπου κουρού αλλά με ούζο, αφράτο, εύκολο και πολύ νόστιμο. 'Ομως δεν είναι το κλασσικό κρατσανιστό φύλλο.

Χορτόπιτα αρωματική με αφράτη ζύμη κουρού

Η συγκεκριμένη πίτα είναι πράγματι ιδιαίτερη! Μια γέμιση με σέσκουλα, σπανάκι, πράσα, βλίτα και αντίδια και αρωματικά απ' όπου, βέβαια, δεν γίνεται να λείπει το τυρί της χαρίζει ιδιαίτερη νοστιμιά. Εγώ έβαλα φέτα αλλά της ταιριάζει υπέροχα και το ανθότυρο ή μια ωραία μυζήθρα. Το φύλλο γίνεται εύκολα, δεν χρειάζεται ιδιαίτερο κόπο ούτε και χρόνο κι έτσι μπορούμε να το κάνουμε παρά το καθημερινό τρέξιμο. Επιπλέον, τα χορταρικά που έβαλα υπήρχαν όλα στα μάρκετ της γειτονιάς μου και δεν χρειάστηκε να πάω σε λαϊκή εκτός από το πράσο που είχα κατεψυγμένο.

Χορτόπιτα αρωματική με αφράτη ζύμη κουρού

Υ.Γ. Πρέπει να πω κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στην μεγάλη μου ανιψιά που, παρά τον καύσωνα, φόρεσε το τζιν μπουφάν της για τις ανάγκες της φωτογράφησης.😘

Χορτόπιτα με αφράτη, μεθυσμένη ζύμη κουρού
                   Χορτόπιτα αρωματική με αφράτη ζύμη κουρού
                Print Friendly and PDF
Περιγραφή : Αφράτη και νόστιμη ζύμη σκεπάζει μια ιδιαίτερη γέμιση με χόρτα και αρωματικά
Μερίδες: ταψί 32 εκ. διάμετρο / 26-30 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος
ΥΛΙΚΑ
    ΖΥΜΗ
    • 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
    • 230 γρ. βούτυρο κρύο
    • 1.5 κ.γλ. αλάτι
    • 1 κ.γλ. ζάχαρη
    • 100 ml ούζο (ή τσίπουρο με γλυκάνισο)
    • 150 ml(περίπου) κρύο νερό

    ΓΕΜΙΣΗ
    • 400 γρ. σπανάκι φρέσκο, κομμένο και πλυμένο
    • 350 γρ. σέσκουλα (μπαζιά) πλυμμένα και κομμένα
    • 350 γρ. βλίτα
    • 150 γρ. αντίδια 
    • 1 πράσο ψιλοκομμένο (αυτή την εποχή έχει εισαγωγής)
    • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
    • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    • 1/2 ματσάκι δυόσμο
    • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
    • 1/3 ματσάκι άνηθο
    • 250 γρ. φέτα, χοντροτριμμένη
    • 5- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 2-3 κ.σ. τραχανά
    • 2 αυγά 

    ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ της πίτας
    • 1 αυγό
    • 2 κ.σ. γάλα
    • Σουσάμι 
      ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
      Ετοιμάζουμε τη ζύμη
      1. Τρίβουμε το κρύο βούτυρο με τον χοντρό τρίφτη.
      2. Προσθέτουμε αλάτι και ζάχαρη.
      3. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με τα ακροδάχτυλά μας για να μην ζεσταθεί το βούτυρο.
      4. Όταν το μείγμα έχει αποκτήσει ψιχουλιαστή υφή, προσθέτουμε το ούζο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
      5. Τέλος, προσθέτουμε σε 2 δόσεις το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ομογενοποιημένη ζύμη.
      6. Την καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μισή με μία ώρα.

      Ετοιμάζουμε τη γέμιση
      1. Καθαρίζουμε, πλένουμε καλά τα χορταρικά μας και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν το νερό.
      2. Σε μεγάλο και βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 1,5 ποτήρι νερό και ζεματίζουμε ελάχιστα όλα τα χορταρικά (το σπανάκι, τα σέσκουλα, τα βλίτα, τα αντίδια τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια).
      3. Μόλις ζεματιστούν ρίχνουμε το νερό  που περίσσεψε και τα βγάζουμε και πάί στο σουρωτήρι. 
      4. Στο τηγάνι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αφού σοτάρουμε για 1-2 λεπτά τα κρεμμύδια προσθέτουμε τα χόρτα και τα σοτάρουμε όλα μαζί για 1 λεπτό.
      5. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσουν και προσθέτουμε τη φέτα, τον τραχανά, τα αρωματικά (μαϊντανό, άνηθο και δυόσμο), αλάτι, πιπέρι και τα αυγά.
      6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 180-190 βαθμούς Κελσίου.
      7. Ανακατεύουμε καλά και ετοιμάζουμε τα 2 φύλλα της ζύμης.
      8. Μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε 2 φύλλα.
      9. Στη βάση της πίτας το φύλλο πρέπει να είναι λίγο πιο μεγάλο από το ταψί μας ενώ το επάνω πρέπει να είναι ίσο με το μέγεθος του ταψιού.
      10. Αναμιγνύουμε τα υλικά για την επάλειψη της πίτας και αφού χαράξουμε σε κομμάτια, την αλείφουμε με το μείγμα.
      11. Πασπαλίζουμε με σουσάμι (προαιρετικά).
      12. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο) ή μέχρι να αποκτήσει ένα όμορφο χρώμα.

      Χορτόπιτα αρωματική με αφράτη, ζύμη κουρού

      Tante Kiki
      0 Comments
      No