Κοτόπουλο λεμονάτο με αρακά, καλαμπόκι και καρότο, στη χύτρα ταχύτητας


Κοτόπουλο λεμονάτο με αρακά, καλαμπόκι και καρότο

Η σημερινή πρόταση (το χθεσινό μας γεύμα) είναι ένα πολύ, μα πολύ νόστιμο φαγητό που το λατρεύω. Μπορούμε να το κάνουμε για τους αγαπημένους μας, οικογένεια και φίλους και, πιστέψτε με, όλοι θα ενθουσιαστούν. Είναι η επιτομή της απλότητας αλλά και της νοστιμιάς μαζί, ένα πιάτο που, αν και δεν είναι πρωτότυπο και δεν έχει σπάνια και ακριβά συστατικά μας ενθουσιάζει γιατί είναι πολύχρωμο και το αγαπούν μικροί και μεγάλοι.

Κοτόπουλο λεμονάτο με αρακά, καλαμπόκι και καρότο

Εξ άλλου ποιο είναι το ζητούμενο από σημερινή γυναίκα, εργαζόμενη, μαμά, σύζυγο; Ένα πιάτο γρήγορο, οικονομικό, εύκολο, υγιεινό αλλά και νόστιμο στο καθημερινό τραπέζι για να νιώσει ότι φροντίζει τους αγαπημένους της αλλά χωρίς να περάσει ατελείωτες ώρες μέσα στην κουζίνα. Αυτό, λοιπόν, το τόσο comfort και μαμαδίστικο πιάτο, σε μια ελαφρώς παραλλαγμένη εκδοχή του, είναι αυτό ακριβώς που θέλουμε γιατί άνετα μπορούμε να το ετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα, άνετα μπορούμε να το καταψύξουμε σε μερίδες για μέσα στην εβδομάδα αλλά άνετα μπορούμε και να το μαγειρέψουμε το μεσημέρι μόλις επιστρέψουμε από τη δουλειά.

Κοτόπουλο λεμονάτο με αρακά, καλαμπόκι και καρότο,

Πριν μερικές μέρες, σκεφτόμουν, ότι κάποτε όταν ο κόσμος ήταν λιγότερο πολυάσχολος υπήρχε η συνήθεια να "περιφρονεί" τα κατεψυγμένα, τον έτοιμο συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, τη χύτρα ταχύτητας γιατί, όπως έλεγαν και σε μένα "το φαγητό δεν είναι το ίδιο νόστιμο" με το σιγομαγειρεμένο ή το σιγοψημένο με τις ώρες φαγητό! Πόσες φορές δεν άκουσα όταν ήμουν φοιτήτρια κι έκανα τα πρώτα μου βήματα στη μαγειρική ότι αν το φαγητό, ειδικά το λαδερό, δεν έχει αρκετό λάδι δεν έχει νοστιμιά! Κι όμως! Οι καιροί αλλάζουν και η σύγχρονη νοοτροπία έχει πια βάλει στη σωστή διάσταση κάποια θέματα. Ναι, τα κατεψυγμένα είναι κι αυτά υγιεινά (φυσικά πρέπει να προσέχουμε την ποιότητά τους ανάλογα με τη μάρκα τους) γιατί καταψύχονται τόσο γρήγορα που διατηρούν τις βιταμίνες τους και πολύ καλύτερα από όσα βρίσκονται στις προθήκες των καταστημάτων αρκετές μέρες. Ναι, το φαγητό στη χύτρα γίνεται το ίδιο νόστιμο αν το αφήσεις για 5 λεπτά στο τέλος να σιγομαγειρευτεί με ανοιχτό το καπάκι και όχι, δεν είναι η μεγάλη ποσότητα του λαδιού (όσο ποιοτικό κι αν είναι) που χαρίζει νοστιμιά σε ένα πιάτο.

Κοτόπουλο λεμονάτο με αρακά, καλαμπόκι και καρότο

Κοτόπουλο με αρακά και καλαμπόκι, στη χύτρα ταχύτητας
            Κοτόπουλο λεμονάτο με αρακά, καλαμπόκι και καρότο           Print Friendly and PDF
Περιγραφή : Ένα μαμαδίστικο σε μια πιο πλούσια εκδοχή
Μερίδες: 4
ΥΛΙΚΑ
    • 2 στηθάκια (ή μπουτάκια) κοτόπουλου χωρίς κόκκαλο σε μεγάλα κομμάτια
    • 500 γρ. αρακά κατεψυγμένο (ή φρέσκο)
    • 200 γρ. καλαμπόκι
    • Χυμό από 1/2 λεμόνι
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
    • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια (άσπρο και πράσινο) ψιλοκομμένα
    • 1 μεγάλο καρότο, σε ροδέλες ή κύβους
    • 100 ml ελαιόλαδο
    • 150 ml λευκό (ή ροζέ) κρασί
    • Ζεστό νερό (ή ζωμό λαχανικών)
    • 3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
    • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
    • 1 κ.γλ. ζάχαρη
    • Αλάτι - Πιπέρι - Πάπρικα γλυκιά 
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και γλυκιά πάπρικα τα κομμάτια του κοτόπουλου.
        2. Βάζουμε το ελαιόλαδο στη χύτρα ταχύτητας και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε να σοταριστεί για 2 λεπτά από την μια πλευρά. 
        3. Ύστερα, το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και το καρότο.
        4. Τα αφήνουμε να σοταριστούν για άλλα 2-3 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.
        5. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση για να εξατμιστεί το κρασί και προσθέτουμε ζεστό νερό, τόσο ώστε να σκεπαστεί το κοτόπουλο.
        6. Κλείνουμε τη χύτρα, γυρίζουμε τη βαλβίδα στη θέση για τα κρέατα και μόλις αρχίσει να σφυρίζει χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 5 (με τελικό το 9).
        7. Αφήνουμε το κοτόπουλο να βράσει για 15 λεπτά.
        8. Αποσυμπιέζουμε τη χύτρα ταχύτητας, ανοίγουμε και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού,  τον αρακά, το καλαμπόκι, τον άνηθο και τον μαϊντανό.
        9. Εάν το νερό έχει μειωθεί πολύ μπορούμε να προσθέσουμε λίγο έτσι ώστε να μαγειρευτούν τα λαχανικά χωρίς τον φόβο ότι θα καούν.
        10. Κλείνουμε και πάλι τη χύτρα, βάζουμε τη βαλβίδα στη θέση για τα λαχανικά και μόλις αρχίσει να σφυρίζει χαμηλώνουμε, και πάλι, τη φωτιά στο 5 (με τελικό το 9).
        11. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, αποσυμπιέζουμε τη χύτρα και ανοίγουμε το καπάκι.
        12. Αφήνουμε με ανοιχτό τα καπάκι σε σιγανή φωτιά να "κατέβει" η σάλτσα και να μείνει το φαγητό με το λάδι του και αν θέλουμε λίγο ζουμάκι.

        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

        Αν το μαγειρέψουμε σε απλή κατσαρόλα, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία αυξάνοντας όμως τον χρόνο μαγειρέματος του κοτόπουλου στα 40 λεπτά, περίπου και των λαχανικών στα 20 λεπτά περίπου (ανάλογα πάντα με το πόσο "ζωντανά" θέλουμε τα λαχανικά).

        Κοτόπουλο λεμονάτο με αρακά, καλαμπόκι και καρότο
        Tante Kiki
        0 Comments
        No